Menu

Tíz számítógép az iskolásoknak

2005.01.28.

Szerdán délelőtt a Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kisdiákjai tíz számítógépet kaptak az AsiaCentertől, melyet már birtokba is vettek. Az ünnepségen először Vígh Péter, az iskola igazgatója néhány szóban bemutatta a helyet és beszélt az iskolában folyó oktatásról.

– Jelenleg kilencven gyermek jár az intézménybe ( három 1., egy 2., egy 3. és egy 4. osztály), de reményeink szerint a következő tanévben már 150-160 tanulóra számíthatunk és elindulhat a felső tagozaton is az oktatás. Az elmúlt héten volt nyílt nap, melyen a szülők betekintést nyerhettek az itt folyó munkába. Mindannyian elégedettek voltak. Az intzéménybe többségében kínai tanuló jár, hiszen főleg a Magyarországon élő kínaiak gyermekeinek jött létre az intézmény. Ám vannak a gyerekek között kóreaiak, ukránok, arabok és természetesen magyarok is.A tanári kart 12 magyar és 8 kínai pedagógus alkotja.

– Jelenleg a földszinten folyik az oktatás illetve az első emeleten található még négy tantermünk és a könyvtár. Az iskolában egész napos oktatás folyik (8- fél 4 között). Természetesen a kemény munkát testenevelés órával, a játszótérre menéssel oldjuk fel, sőt van egy 55 perces szünet is délben.

– Bár csak első éve dolgozunk, ám nagyon keményen küzdünk azért, hogy minél magasabb színvonalon folyhasson az oktatás. Szeretnénk bekapcsolódni a kerület kulturális- és sportéletébe. Így felvettük a kapcsolatot Dr. Géczi Istvánnal, az Ifjúsági és Sportközpont igazgatójával,hogy a gyerekek járhassanak úszni a jövőben, illetve Homor Zsuzsannával, a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatónőjével, s így ősztől a gyerekek számára a hangszeres tanulásra is mód nyílik. Az iskolai ünnepségeink közösek: Mikulás, Karácsony, illetve többek között február 9-én közösen ünnepeljük a kínai újévet.

– Nagyon boldogok voltunk, hogy megkaptuk ezt a tíz számítógépet: már be is állítottuk, nagyon jó minőségűek. S bár az alsó tagozatban még nem kötelező tantárgy az informatika, nagyon sokan érdeklődnek iránta. Ezért a második félévtől egy széleskörű ismereteket nyújtó szakkört fogunk indítani. Az Internet már a házban bent van, s január 23-a óta van önálló honlapunk is, melyen sok-sok információ található magyarul és kínaiul ()

Az igazgató a bemutató szavakat követően Rudolf A.Riedl, az AsiaCenter Kft. ügyvezető igazgatójának és Hajdu László, polgármesternek egy-egy ajándék CD-t adott át, melyen az iskola rendezvényeiről szóló fényképek találhatók.

Ezután Panyi József, az OMSZI Intézményfenntartó Kht. ügyvezető igazgatója szintén az iskoláról és annak finanszírozásáról beszélt a jelenlévőknek:

– Az iskola állami fenntartású, az Oktatási Minisztériumtól és az államtól kapja a pénzt. Nagyon örülünk, hogy létrehozhattuk és működtethetjük ezt az intézményt.Azonban nemcsak erre az iskolára, illetve az országra jellemző, hogy sok pénzt kell az oktatásra fordítani. Mi eddig is sok pénzt fordítottuk erre, de nem eleget: nyáron a földszintet 37 millió forintból újítottuk fel, a berendezések vásárlására 25 millió forintot költöttünk, de még ez is kevés. Mivel az épület nagy, sok a tanterem, az épületgépeszet elavult ( 1974-ben készült el az épület), így most azon dolgozunk, hoyg a nyár folyamán tovább tudjuk vinni a felújítási munkálatokat. A szükséges anyagi fedezetet most próbáljuk mindehhez előteremteni, ami nem könnyű.

– Szerencsére és nagy örömünkre azonban vannak olyan adományozók, mint például az AsiaCenter vezetősége most, akik segítenek abban, hogy magasabb színvonalon működhessen az iskola. Köszönet érte.

Ezt követően a jelenlévők egy séta során ismerkedtek meg a számítógépes teremben található gépekkel, ahol Ferik Erika tanuló mondott köszönetet az AsiaCenter képviselőjének az ajándékért. Ezután az igazgató úr segítségével bepillanthattak a részt vevők a többi osztályban folyó munkába, illetve a tornacsarnokban folyó órába.

Amint az ünnepségen elhangzott, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Diákjaiért Alapítvány az elkövetkezendő időben szeretné elindítani a hétvégi iskolát, ahova mind a kínai, mind a magyar gyerekeket várják. Így azoknak is lehetősége lesz megismerkedni a magya, angol, kínai nyelvvel, akik nem ebbe az oktatási intézménybe járnak.

Hajdu László polgármester ezek után csak annyit kívánt az AsiaCenter ügyvezető igazgatójának, hogy legyen olyan sikeres a 2005-ös év is, hogy újból tudjanak támogatást nyújtani illetve, hogy minél több cég kapjon helyet az AsiaCenterben, hiszen ezzel a kerület is jól jár: adóbevétel, munkahelyteremtés révén.
Rudolf A. Riedl, az AsiaCenter Kft. ügyvezető igazgatója erre válaszként csak annyit mondott, hogy éppen az a céljuk jelenleg, hogy az Európában lévő nagy kínai cégeket be tudják hozni Magyarországra és ezen belül az AsiaCenterbe.