Menu

Elnapolva

2019.03.11.

A hétfői testületi ülésen sem született döntés a XV. kerület 2019-es költségvetéséről, folytatás kedden. Közeledik a kritikus határidő.

Négyórás vita után a RÁTE-DK-Liberálisok-MSZP frakció javaslatára berekesztette a vitát és kedd este 19 órára kijelölte a folytatást Németh Angéla polgármester a hétfői rendkívüli testületi ülés végén.

Mint ismert, a képviselő-testület rendkívüli összehívására azért volt szükség, mert február végén 10 igen, 7 nem és 4 tartózkodás mellett nem fogadták el a XV. kerületi önkormányzat 2019-es költségvetését. A tervezet biztosította volna a fejlesztéseket, a közalkalmazottak, kerületi óvodai, bölcsődei, egészségügyi alkamazottak béremelését, valamint fejlesztéseket is tartalmazott úgy, hogy nem borította volna adósságba a városrészt. A büdzsé elfogadását a teljes Fidesz-frakció nem szavazata mellett négy független képviselő tartózkodása lehetetlenítette el. A februári testületi ülésről itt olvashatnak részletesen, az azt követő jogi és személyi lépésekről itt található beszámolónk, míg a Fidesz javaslatairól itt.

A hétfői ülésre Németh Angéla újra beterjesztette a költségvetési rendelet tervezetét, amit a korábbi főösszeggel, és az eredetit néhány ponton módosítva tett meg. Ezek tükrözték a Fidesz-frakció több javaslatát, kérését a büdzsével kapcsolatban. A kormánypárti képviselők azonban – akárcsak a februári ülés előtt – ezúttal sem fogalmazták meg szabályszerűen javaslataikat. Annak ellenére, hogy a testület szmsz-e kimondja, módosító indítványaikat nem juttatták el a nap folyamán tartott bizottsági ülés kezdetéig, így azokat nem lehet figyelembe venni.

A négyórás vita nem nélkülözte az indulatokat, a személyeskedést, a túlfűtött érzelmeket, és kiderült, nem közeledtek az álláspontok. Ennek végén döntött Németh Angéla az ülés berekesztéséről, és egyben felkérte dr. Pintér Gábort, a Fidesz-frakció vezetőjét, hogy kedden egyeztessenek a költségvetésről.

Mint ismert, a jogszabályi változások miatt a korábbiaknál sokkal nagyobb a tétje a kerületi költségvetés elfogadtatásának: ha március 18-ig az önkormányzatnak nincs 2019-re érvényes büdzséje, a Magyar Államkincstár április 1-étől nem folyósítja az állami támogatást.