Menu

Megkezdődött a József Attila Emlékév a kerületben

2005.01.11.

Kedden délután a Czabán Samu Általános Iskola Pincegalériájában nyílt meg József Attila verseihez készített illusztrációkból álló kiállítás.
Először egy verses zenés összeállítást hallhatott a közönség az iskola két diákjának előadásában, majd Varga László, igazgató úr köszöntötte a megjelenteket.

-Az elmúlt hét péntekén, Attila napján kezdődött meg hivatalosan a József Attila Emlékév – mondta az igazgató. A XV. kerületben pedig ez az emlékév nyitóprogramja. Még tavaly nyáron döntött úgy a tantestület, hogy rajzpályázatot hirdet József Attila születésének évfordulója alkalmából. A megjelölt határidőre száztíz pályázat érkezett hat intézmény hét iskolájából ( Czabán Samu Általános Iskola, Károly Róbert Általános Iskola, Pestújhelyi Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola, Kavicsos Általános Iskola, Pattogós Általános Iskola és Neptun Általános Iskola – utóbbi kettő a Száraznád NOK két intézménye). Technikai megkötés nem volt a pályázatban, így most egy igazán színes kiállítást nyithatunk meg itt a Pincegalériában, s egyben a díjakat is kioszthatjuk a legsikeresebb pályáaműveket készítőknek.

A díjazottakat Verebélyi Gyula, intézményegység-vezető hívta ki, míg dr. Pálinszki Antal, alpolgármester adta át nekik. A vásárlási utalványokat a „Korszerű tudással építsd a jövőnket”Alapítvány támogatásával vehették át a diákok.

Díjazottak:

1. osztályosok:
Küldöndíj: Juhász Kinga (Czabán Samu Általános Iskola)

3.-4.osztályosok:
I.díj: Tóth Bálint (Czabán Samu Általános Iskola)
II.díj: Köröshegyi Domonkos (Pestújhelyi Általános Iskola)
III.díj: Ress Katalin (Kossuth Lajos Általános Iskola) Tar Alexandra (Czabán Samu Általános Iskola)

5.-6.osztályosok:
I.díj: Szűcs Dániel (Pestújhelyi Általános Iskola)
II.díj: Vida Georgina ( Kavicsos Általános Iskola)
III.díj: Fejes Tímea (Neptun Általános Iskola) Németh Emőke (Czabán Samu Általános Iskola)

7.-8.osztályosok:
I.díj: Bartus Tímea (Károly Róbert Általános Iskola)
II.díj: Kispál Renáta (Czabán Samu Általános Iskola)

A díjkiosztót követően dr. Pálinszki Antal, alpolgármester szólt a jelenlévőkhöz.
-Jeles év az idei, hiszen, ha élne: József Attila 100 éves lenne. Meg vagyok győződve arról, hogy a gyerekek, ha rajzolnak vagy verset írnak, akkor a romlatlanság, az őszinteség jellemző rájuk és mindez az itt látható rajzokból is kitűnik. Nem vagyok a rajzok avatott szakértője, de a szép dolgok nekem is tetszenek. Az pedig, hogy ki a tehetség, a következő időben fog kiderülni. A mai rendezvény, -ahogy már elhangzott – a József Attila Emlékév nyitó rendezvénye, melyet sok egyéb program fog követni az év folyamán.
A kiállítás január végéig látogatható, iskolai csoportok előzetesen bejelentkezhetnek a 307-6312-es telefonszámon.