Menu

Elhalt a jegyző elleni támadás

2019.03.06.

Nem járhat el a kormányhivatal abban az ügyben, amely a hatásköreitől azóta megfosztott alpolgármester, Victorné dr. Kovács Judit előterjesztésére indult el.

A képviselő-testület január végén kormányhivatali felülvizsgálat kezdeményezésére kérte fel a polgármestert az északi szennyvízfőgyűjtő-csatorna beruházás kapcsán. A kormányhivatal azonban nem járhat el abban az ügyben, amely Victorné dr. Kovács Judit, hatásköreitől azóta megfosztott alpolgármester előterjesztésére indult el. Az alpolgármester szerint a jegyző akadályozta őt a feladata elvégzésében, kezdeményezésére – a Fidesz-frakció támogatásával – határozatokat fogadott el ezután a testület. Ezek egyike arra szólította fel a polgármestert, hogy „gondolja végig a Jegyző felmentését a további munkavégzése alól”; a másik arról szólt, hogy kezdeményezzen felülvizsgálatot a Kormányhivatalnál a főgyűjtőcsatorna-beruházáshoz kapcsolódó bizottsági határozatok határidőre való végrehajtásának akadályozásával kapcsolatban.

„Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felügyeleti jogkörén kívül esik az egyedi önkormányzati testületi határozatok végrehajtása megfelelőségének a vizsgálata” – áll a György István kormánymegbízott, a kormányhivatal vezetője válaszában. Ugyanis, szól a magyarázat, a bizottsági határozatok végrehajtása nem tartozik abba a körbe, amelyre a kormányhivatal vizsgálati jogosultsága kiterjed. Olyan feladat-ellátási kötelezettséget vizsgálhatna a kormányhivatal, amely a jogszabályban megállapított kötelező önkormányzati feladatok közé tartozik.

Mint ismert, az alpolgármester másik januári kezdeményezése sem ért célba: a polgármester a határozat megszületése után nem sokkal jelezte, hogy töretlen a bizalma Lamperth Mónika jegyző iránt, így nem gondolkodott el a menesztésén. Victorné dr. Kovács Judit feladatköreit azonban azóta megvonta Németh Angéla, miután az alpolgármester tartózkodásával ellehetetlenítette a XV. kerület 2019-es költségvetésének elfogadását a februári testületi ülésen.

Fotó: Vargosz/XV Média