Menu

Érdemi javaslatok nélkül

2019.03.05.

Németh Angéla polgármester felelős magatartásra és a szabályok betartására szólította fel Pintér Gábort, miután a Fidesz frakcióvezetője egy A/4-es oldalon juttatta el javaslatait a kerület költségvetéséhez.

Egy héttel azután, hogy a képviselő-testület nem fogadta el a XV. kerületi önkormányzat költségvetését, Pintér Gábor, a rendelet-tervezetre egységesen nemmel szavazó Fidesz-frakció vezetője javaslatokat küldött az 2019-es büdzséhez. A frakcióvezető többek között közalkalmazotti béremelésre, a közterületek rendben tartására, útfelújításra, járdajavításra, óvoda megújítására, parkolók építésére tért ki címszavakban megfogalmazott, konkrétumokat egyáltalán nem tartalmazó felsorolásában. Vagyis olyan célokat javasolt, amelyek szerepeltek a leszavazott tervezetben.

Németh Angéla polgármester válaszában emlékezette Pintér Gábort arra, hogy „a legutóbbi testületi ülésen úgy mondott nemet egységesen az idei büdzsére, hogy politikustársaival együtt egyetlen módosító javaslatot sem juttatott el ahhoz.” Azt is kiemelte, hogy a Pénzügyi és Költségvetési, Tulajdonosi és Vagyongazdálkodási Bizottság kibővített ülésén lehetőséget biztosított arra, hogy valamennyi képviselő véleményezhesse a büdzsé tervezetét. „Ha nincs élő közvetítés és nincsenek kamerák a teremben, akkor nem tudnak érdemben hozzászólni, hanem csak mélyen hallgatni?” – tette fel a kérdést ennek kapcsán Németh Angéla.

A polgármesteri válaszlevél álságosnak nevezte azt is, hogy a frakcióvezető most sem a kerület érdekeire hivatkozott, hanem arra, hogy el szeretné kerülni „azon alaptalan vádakat”, hogy a Fidesz-KDNP nem nyújtott segítséget a költségvetés tervezéséhez.

„Megkérem Önt, hogy viseltessen sokkal több felelősséggel és tisztelettel Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakói felé és a mentegetőzés, valamint látszatjavaslatok helyett a szabályoknak megfelelően vegyen részt a költségvetés alakításában” – szólított fel Németh Angéla annak kapcsán, hogy szerinte a Fidesz javaslatai mindössze egy oldalon, lózungok szintjén és konkrétumok nélkül tennék zárójelbe a tavaly ősz óta folyó költségvetési tervezési folyamatot.

A polgármester arra is felhívta a sok éve képviselőként dolgozó Pintér Gábor  figyelmét, hogy a testület szervezeti és működési szabályzatának 36 § (5) bekezdése úgy fogalmaz: a költségvetéssel kapcsolatos javaslatokat „a Pénzügyi és Költségvetési, Tulajdonosi és Vagyongazdálkodási Bizottságnak meg kell tárgyalnia.”

Alább olvasható Pintér Gábor frakcióvezető levele.

aaaaa