Menu

Pestújhely a számok tükrében

2005.01.08.

Csütörtökön este a Pestújhelyi úti Általános Iskolában Podmaniczky Elek önkormányzati képviselő lakossági fórumot tartott Pestújhely jelene, demográfiai helyzete a számok tükrében, közös gondjaink, eredményeink címmel.
Az iskola ebédlőjében összegyűlt lakosságot először a képviselő tájékoztatta:

-Pestújhely egy viszonylag homogén környezet, ahol nagyon sok a családi ház. Ezen a területen 8819 fő lakik, akik közül 4748 a nő és 4041 a férfi. Érdemes megemlíteni, hogy 1990-ben 9955 fő lakottitt, így közel 10%-os csökkenés tapasztalható a lakosság körében. A XV.kerület lakosságának 10%-a él Pestújhelyen. A korösszetétel tekintetében a 15-39 év közöttiek 2933-an vannak, míg a 60 év felettiek 2232-en. Minden negyedik lakos nyugdíjas, sőt a legtöbb nyugdíjas él ezen a kerületrészen arányaiban. Nem elhanyagolható számban élnek itt a 0-14 év közöttiek: 1195 fő.
-Az életszínvonalat több tényező is befolyásolja: így iskolai végzettség szempontjából 8 osztályt 7134 fő végzett el, érettségizett 3965 fő, míg főiskolai, egyetemi végzettséggel 1212 fő rendelkezik. Kerületi szintén szintén itt él a legtöbb diplomás. Viszont érdemes azt is megemlíteni, hogy él itt 38 fő, aki nem végezte el a 8 osztályt. Foglalkoztatottságot tekintve aktív 3524 fő- vezető: 922 fő, egyéb szellemi foglalkozású 967 fő, a szolgáltatás területén dolgozik 601 fő, az iparban 769 fő, a mezőgazdaságban 13 fő, míg egyéb egyéni vállalkozó 252 fő. Vagyis a keresőképesek 97-98%-a dolgozik!!! Ez nagyon jó arány. Egyfős háztartásban 1230 fő él, többszemélyes háztartásban 2582 fő, míg 95 olyan család van, ahol öten-hatan-heten élnek együtt. 479 fő él köztünk, aki gyermekét, gyermekeit egyedül neveli.
-Pestújhelyen 3700 lakás van, ezek közül önkormányzati tulajdonban 269 darab, magántulajdonban 3419 darab, míg üdülőként van nyilvántartva 12 darab. A legtöbb lakás kétszobás, 544 darab lakásban pedig négynél több szoba van. Alapterület tekintetésben 219 darab olyan lakás van, amely 29 nm-nél kisebb illetve 613 olyan lakás, amely 100 nm-nél nagyobb. A lakások komfortfokozatát figyelembe véve a 3700 közül 2398 összkomfortos, 116 pedig komfort nélküli.
-Pestújhely 11 km2-en terül el, így 811 fő él km2-ként. Ez annyit jelent, hogy Budapesten szinte az egyik legritkábban lakott rész ez a terület. Azonban a beépítettség nő, sőt manapság túlzottan is kezdik beépíteni a területet, ileltve egyre magasabb kerítéseket emelnek a tulajdonosok. Szinte már erődítmények épülnek.
-A számok után néhány egyéb megjegyzést is szeretnék tenni- folytatta Podmaniczky Elek. A szálló por, a bűz, ami a területen érezhető, már nem a szemétégetőtől érkezik. Mondhatjuk, hogy a kerületen belül mi a legnomrálisabb módon élhetünk. Sajnos még mindig van 60 olyan lakóhely, ahol nincs bekötve a csatorna, hanem emésztőgödör van. Megjegyzem, hogy környezetterhelési díjat kellene fizetnie azoknak, akik nem csatlakoznak rá a csatornára. Én már kezdeményeztem a polgármester úrnál, hogy nagyon jó lenne, ha a Csatornázási Művek és a kerületi Önkormányzat közösen megoldaná közösen ezt a problémát. Igaz, ekkor már csatornadíjat kell fizetnie az érintett lakosnak. Tudomásom szerint még nincs megegyezés, de már folyamatban van a tárgyalás.
-Még néhány negatívumot szeretnék megemlíteni: A komfort nélküli lakások nagy része az önkormányzat tulajdonában van: jó lenne egy zuhanyzót, egy toalettet építeni. Ehhez azonban az önkormányzat segítsége is szükséges lenne. Sajnos, több oylan vállalkozás is van, ami nem való ide: pl. 26 autójavító működik Pestújhelyen. Az önkormányzat felé szeretném majd jelezni, hogy ne adjanak ki olyan tevékenységre engedélyt, amely környezetkárosító illetve zajártalommal jár.
Az önkormányzati képviselő szavait követően a lakosság szólt az elhangzottakhoz hozzá illetve vetettek fel egyéb problémákat. Néhány ezek közül:
-a Pestújhelyi út rekonstrukciójával kapcsolatban kellene valamit tenni, hogy továbbszépüljön (Több helyen már megújult a környék)
-olyan fákat ültettek a Pestújhelyi úton, amely még véletlenül sem fog megfoganni
-kevés az énekes madár, mivel a szarkák elszaporodtak illetve nagyon sok az őrizetlen macska.
-sok elöregedett fa van a kerületben, melyeket ki kellene vágni addig, amíg valakire, valamire rá nem döl.
-A szemétégető szűrőjével nem oldódott meg a helyzet. Ugyanis késő este és hajnalban is feltételezések szerint a nem messze található gyógyszergyárból áramlik ki a bűz.
Erdélyi Ferenc, a Környezetvédelmi Közalapítvány elnöke elmondta, hogy már az új szűrő múködését követően rendelkezésre állnak adatok a szemétégetővel kapcsolatosan: így egy köbméter kibocsátott anyagban

szennyezettség korábbiakban jelenleg
por 190 mg 1 mg
széndioxid 180 mg 15 mg
sósav 800 mg 3-8 mg

Problémaként vetődött fel a lakosság részéről, hogy nincs szabályozva az égetés, a füstölés valamint, hogy nagyon sok a kutyaürülék, sok helyen eldugultak a lefolyók, sok a kerületrészen is a kátyú.
Természetesen a sok-sok felvetett problémát nem lehet azonnal orvosolni, de a megoldáson minden jelenlévő igyekezett gondolkodni.