Menu

A kerület működése: költségvetés, vagyongazdálkodás

2005.01.06.

A 2004. év legutolsó ülését követő sajtótájékoztatón Hajdu László polgármester nagy horderejű döntésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

– Az egyik legfontosabb döntés a költségvetés módosítása volt. Ebben a III. számú módosításban a korrigált bevétel és kiadás 237,6 millió forinttal emelkedett. A februári költségvetési elfogadás időpontja óta 1,1 milliárd Ft-tal több bevételhez jutott a kerület. Ennek köszönhetően a kerület költségvetése eléri a 14, 5 milliárd Ft-ot. Ez az összeg a kerület biztonságos működéséhez likviditási, zavarmentes ügyeihez, bizonyos mennyiségű felújításhoz és számottevő fejlesztéshez volt elegendő ebben az évben. A bevétel növekedés oka többek között az adófizetési morál javulása (sokkal több az adóbevétel a tervezetthez képest), új adó is bevezetésre került és az állami normatívákat pontosan kaptuk, ahogy a törvényben meg van fogalmazva.

– A fővárossal hónapok óta vitában áll a kerület a forrásmegosztás miatt, ami 327 millió Ft-ot jelent a számunkra. Mindamellett tíz fővárosi kerületet érint a dolog. Most sikerült megoldást találnunk, hiszen megállapodtunk a fővárosi vezetőkkel, hogy a vitatott összeget megkapjuk egy megállapodás keretében. A testület az ülésen felhatalmazott arra, hogy ezt a megállapodást aláírhassam.

– Szintén a testületi ülésen elfogadtuk a 2005-ös esztendő vagyongazdálkodási koncepciót. Ez azért fontos döntés, mert ez befolyásolja a 2005-ös évi forrásmegosztáshoz szükséges mutatószámokat, amelyek a forrásmegosztás alapját képezik, illetve befolyásolja, hogy milyen bevételeket tudunk a vagyongazdálkodásunkkal megteremteni. Előreláthatólag az állami normatíva 4-4,5%-kal fog nőni, ami az inflációt figyelembe véve nullszaldós körüli eredmény. A fővárosi forrásmegosztás 2005. évi dolgai még nincsenek elrendezve, hiszen biztos, hogy ez a 2004. évhez hasonló probléma 2005-ben is vissza fog köszönni, vita és harc lesz a főváros és a kerület között. Már is készülünk erre, például úgy, hogy azon polgármesterek, akik egyben országgyűlési képviselők is, szeretnének élni azzal a lehetőséggel, hogy a 2003. évi forrásmegosztási törvény módosuljon. Most ugyanis egy joghézag lehetővé teszi, hogy nem tudni miért, de több kerület jobban jár, míg más kerületek rosszabbul járnak önhibájukon kívül.


-Még egy fontos döntést emelnék ki a testületi ülésen született döntések közül:
a három csarnok- és piac bérleti díjának átlagos 5%-os emelését hagytuk jóvá. A képviselő-testület I. félévi munkatervét elfogadtuk: ezek közül kiemelném, ami többször is szerepel napirenden majd – az Észak-Pesti Kórház ügye. A kormány november 24-i ülésén döntött és a két önkormányzat (a fővárosi és a XV. kerületi) 50-50%-os tulajdonába adta a kórházat. Ezt a 2005. évi költségvetési törvény paragrafusában megerősítette, tehát térítésmentesen a kórházat január 1-jei hatállyal a két önkormányzat tulajdonába kapta. Szeretnénk a fővárossal viszonylag gyorsan megállapodást kötni, ezeket a megállapodásokat a testületi üléseken is tárgyalni kell, ezért több esetben fog szerepelni a kórház ügye, lakossági fórumokon is fog szerepelni. Ez egy új feladat lesz a kerület helyi működésében az elkövetkezendő időszakban.

– A képviselők megtárgyalták, és jóváhagyták a kerület több szabályozási tervének felülvizsgálatát. Emellett a ciklusprogram félidejének előzetes értékelése is megtörtént az év utolsó képviselő-testületi ülésen.