Menu

Jogi lépések

2019.03.01.

Egy országos napilap fideszes politikusokra hivatkozva valótlanságokat híresztelt a képviselő-testület költségvetést elutasító döntését követően.

A önkormányzat jogi lépésekre kényszerült egy országos napilappal szemben, mert az fideszes politikusokra hivatkozva valótlanságokat híresztelt a képviselő-testület költségvetést elutasító döntését követően. Németh Angéla polgármester és dr. Lamperth Mónika jegyző a laptól az alábbi helyreigazítást kérte:

A cikkben foglaltakkal ellentétben a való tények a következők:

  1. Nem felel meg a valóságnak, hogy Németh Angéla polgármesterként felfüggesztette alpolgármesterét. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) nem ismer ilyen jogintézményt. Ezzel szemben a valóság az, hogy a polgármester az általa átruházott összes feladat- és hatáskört, valamint az ezekkel kapcsolatos kiadmányozási jogot vonta vissza, amit – lévén az Mötv. az alpolgármesterekhez semmilyen önálló hatáskört nem telepít – polgármesteri utasításban rá delegált.

 

  1. Nem felel meg a valóságnak azon kormánypártok alapján történt híresztelésük, hogy dr. Lamperth Mónika jegyzőként akár nyíltan, akár burkoltan pártpolitizálna, sem az, hogy bármiféle kifizetőhelyként működtetné a polgármesteri hivatalt.

 

Ezen híresztelésük körében hangsúlyozni kívánom, hogy dr. Lamperth Mónika jogerősen is pert nyert László Tamás alperessel szemben, amely per során a Fővárosi Ítélőtábla a 2018. október 30. napján kihirdetett 2.Pf.20.752/2018/7/II. számú ítéletének rendelkező részében többek között megállapította azt is, hogy „Az alperes továbbá a felperes jóhírnévhez fűződő jogát a magyarhirlap.hu internetes oldalon 2017. 05.18-án megjelent, „Nyíltan politizál Lamperth Mónika” című cikkben annak valótlan állításával sértette meg, hogy a felperes pártpolitikai állásfoglalásra készteti a hivatal dolgozóit is.

 

  1. Nem felel meg a valóságnak „a jegyző által beterjesztett büdzsé” kitétel sem.
    Lamperth Mónika jegyzőként semmilyen költségvetést nem terjesztett be, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (3) bekezdése alapján „A jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.” Ugyanígy valótlan azon állításuk is, miszerint dr. Lamperth Mónika jegyző által, illetve vezetésével előkészített költségvetési rendelet-tervezet pártpolitikai célzatú volt, továbbá, hogy abban burkolt kampányfinanszírozás jelent meg.

 

  1. Nem felel meg a valóságnak azon híresztelésük sem, hogy Victorné dr. Kovács Juditot mint alpolgármestert a költségvetési tervezet előkészítése során meg sem kérdezték. Ezzel szemben a valóság az, hogy Victorné dr. Kovács Judit minden költségvetési egyeztető tárgyaláson részt vett, mindennel egyetértett, amit az egyeztető tárgyalásokról felvett jegyzőkönyvek, valamint a rajtuk szereplő aláírásai igazolnak.

 

  1. Minden valóságalapot nélkülöz azon Victorné dr. Kovács Judit alapján történt híresztelésük is, miszerint az alpolgármestert „a testületi ülés másnapján már be sem engedtek a hivatalba”. Ezzel szemben a valóság az, hogy a képviselő-testületi ülés másnapján (2019. február 27-én, szerdán) Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester reggel 8 órától kezdődően (ugyan Ő csak 8:10-kor, késve érkezett) egész nap, a saját irodájában fogadó órát tartott lakáspályázatokkal kapcsolatban.

 

  1. Ugyancsak nélkülöz minden valóságalapot, hogy Victorné dr. Kovács Judit alpolgármesterként „egy faházban kapott egy kis szobát”. Ezzel szemben a valóság az, hogy az alpolgármester új irodája a Polgármesteri Hivatal Budapest, XV. kerület, Eötvös utca 1. szám alatti irodahelyiségében lett kijelölve, ahol a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának Építésügyi Osztálya is működik.

 

  1. Szintén valótlan azon híresztelésük is, miszerint „a titkárnőjének pedig azonnal felmondtak.” Ezzel szemben a valóság az, hogy az említett kolléganő továbbra is a Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Kabinetjén dolgozik.

 

A cikket ITT olvashatja.