Menu

Fejlődés, fejlesztés a kerületben

2005.01.06.

Sajtótájékoztatón számolt be Gyurcsánszky János és dr.Pálinszki Antal alpolgármester az év utolsó képviselő-testületi ülésen történtekről.Gyurcsánszky János alpolgármester először arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a testület döntése alapján az önkormányzat 2005-ben is tudja biztosítani a társasházak lakóközösségei számára a kamatmentes hitelt, illetve beszámolt arról is, hogy a 2004. évhez hasonló lendülettel folytatódik idén a kerület fejlesztése: utak, játszóterek, járdák.

– Remélhetőleg idén megépül az Északi főgyűjtőcsatorna, és így a kerület csatornázása is felgyorsulhat. Megkezdődött a 2013-ig szóló fejlesztési stratégia előkészítése, amely az EU-s pályázati lehetőségek igénybe vétele szempontjából fontos. Mindezt esetleg a fővárossal, a kistérséggel együttműködve is igénybe vehetjük. A kerület működésével kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy stabil, a lakosság partner a fejelsztésekben is, hiszen például az utak építése is önrésszel kezdődhet, kezdődhetett meg. Az együttműködésért köszönet illeti mind a lakosságot, mind a szolgáltatókat – mondta Gyurcsánszky János alpolgármester, majd dr. Pálinszki Antal alpolgármester vette át a szót.

– A kerületben tizenegy olyan önkormányzati fenntartású intézmény van, ahol a vezetői megbízatások határozott időre szólnak. Ezek közül három intézmény vezetőjének – a Czabán Samu Általános Iskola és Óvoda, a Kossuth NOK és a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda – idén lejár a megbízatása. A testület elfogadta a pályázati kiírást két intézmény esetében. A László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda esetében nem írtunk ki pályázatot, mivel a törvény lehetőséget ad arra, hogy újabb két esztendővel meghosszabbítsa az intézmény jelenlegi vezetőjének megbízatását a képviselő-testület abban az esetben, ha két éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt a vezető. A pályázat a későbbiekben az Oktatási Közlönyben illetve a kerület lapjában, a Városházi Naplóban is megjelenik. A feltételek a törvényi lehetőségek figyelembe vételével fogalmazódtak meg: öt év gyakorlat, erkölcsi bizonyítvány. Előnyt jelent a nyelvtudás, a posztgraduális képzésben való résztvétel, a hosszabb vezetői gyakorlat – számolt be dr. Pálinszki Antal a testületi ülésen történtekről, majd az iskolai tanévhez kötődő fontosabb dolgokat említett az alpolgármester.

– Továbbra is részt veszünk a tejakcióban: 3100 gyerek kap ingyenesen reggelit, az 1-9. évfolyamig a gyerekek számára ingyenes a tankönyv, a kis elsősök számára a füzetcsomag is ingyenes, a sikeres nyelv-, ECDL-vizsgadíjakat, valamint a jogosítvány díjakat visszatéríti a diákok számára az önkormányzat. Emellett be kell arról számolnom, ami nagy siker az oktatás terén: a nyelvi évfolyamok bevezetése- a 0. évfolyamon nyelv és informatika tanulása van egy tanéven át. A fővárosban 80%-ban, míg a mi kerületünkben 100%-ban, ahol lehetett bevezettük. Országosan pedig csak 40%, vagyis az országban 60%-ban nem éltek a középiskolák a szerintem forradalmi és történelmi lehetőséggel. A másik nagy változás ebben a tanévben a kétszintű érettségi bevezetése. Az érettségi 1853-as kezdete óta struktúráját tekintve változatlan volt. A kerület erre is felkészült, hogy hosszútávon mi lesz ennek a hatása, ez még a jövő. Ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés.