Menu

Felfogni a felfoghatatlant

2019.02.26.

Középiskolások nézték meg a kommunizmus áldozatainak emléknapján azt a nagy szakmai sikereket aratott 2018-as filmet, amely elsőként dolgozta fel a munkatáborokba elhurcolt magyar nők történetét.

2000 óta hivatalos emléknap a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Azért ez a dátum, mert Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol a Gulagon, majd az állambiztonság központi börtönében raboskodott.

Így ezen a napon a kerületi középiskolások, közülük is a 12. osztályosok a Csokonai Kulturális Központ rendhagyó filmklubján vehettek részt. A szerencsések megtekinthették az Örök tél című, 2018-as filmet, amelyet éppen egy évvel ezelőtt a Duna Televízión mutattak be, és amelyet a mozik nem játszottak azóta sem.

Szász Attila alkotása az első olyan játékfilm, amely – egy tolnai sváb faluból elhurcolt nő történetén keresztül – a Szovjetunióba kényszermunkára, Gulag- és Gupvi-táborokba elhurcolt százezrek sorsát és szenvedését mutatja be. A Csányi Sándor és Gera Marina főszereplésével készült filmnek talán nem volt akkor visszhangja itthon, mint amekkora szakmai sikere volt: az elmúlt egy évben 16 nemzetközi fesztiválon járt, a Legjobb Európai Tévéfilm lett a potsdami Prix Europán, míg Montrealban Szász Attila elnyerte érte a legjobb rendezésnek járó díjat.

„Ennyi szeretetet még nem kaptunk filmért” – mondta a vetítés utáni beszélgetésen Szász Attila, aki szerint ez azért történhetett így, mert valóban kibeszéletlen traumákról, évtizedekig lappangó tragédiákról van szó. A rendezővel Szilvási Endre beszélgetett, aki a Csokonaiban zajló Csoki-Film-Kockák filmklub házigazdája és aki maga erősítette meg, hogy valóban, a Gulagot megjárt saját nagyapja történetét sem ismeri, mert ő soha nem beszélte el azt.

Szász Attila – aki már 2014-ben bemutatott első filmjével, az 56-os tematikájú Berni követtel nagy visszhangot keltett – arról is mesélt, hogy Köbli Attila forgatókönyvíróval jegyzett filmötletük bár tízéves volt, mégis nagyon gyorsan kellett összerakniuk a mozit. Azt ugyanis a Gulag-emlékévre létrejött bizottság támogatta, és időre kellett elkészülnie, így mindössze 26 napig forgattak. Mesélt a fiataloknak a forgatás nehézségeiről, arról, hogy aggódni kellett, hogy tudnak-e igazi hóban felvenni egy olyan filmet, amelynek a címe Örök tél. De elárulta azt is, hogy a hidegben játszó statisztákba úgy öntött lelket, hogy felidézte: amit nekik egy fél napig kell elviselniük, másnak évekig tartó kín volt.

Fotók: Vargosz/XV Média