Menu

Kreatív pedagógusok

2004.12.14.

December 9-én volt a pedagógusok kreativitási vetélkedője a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban, amelyen először a versenyen résztvevő tíz csapatot és a zsűri tagjait (elnök: Marsovszky Györgyné, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke, Tóthné Bezerédi Erika, a Kozák téri Közösségi Ház vezetője, Rákos Veronika, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa) valamint Baracskay Évát, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság alelnökét köszöntötte Ujfalusi Edina, az OMIS osztály közművelődési ügyintézője, majd ezzel folytatta:

– Harmadik alkalommal rendezzük meg ezt a már hagyományosnak számító rendezvényt. A kerületből 8 csapat jelentkezett és nagy örömünkre két vendégcsapat is érkezett – egy Pécsről és egy a XVI. kerületből. Két évvel ezelőtt az advent témája köré szerveztük a versenyt, tavaly az olimpiai játékokra tekintettel a sport állt a feladatok középpontjában. Idén – Balassi Bálint születésének 450. évfordulójára emlékezve- a reneszánszhoz, török időkhöz, végvári élethez kapcsolódnak a feladatok.

Köszönöm a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ munkatársainak, kifejezetten Csörgő Mária elnök-igazgató asszonynak, hogy idén is lehetővé tette, hogy ezt a versenyt megint a Hartyán aulájában rendezhessük meg. Köszönöm, hogy segíti, hogy ezt a hagyományt erősítsük.

Ezután a zsűri elnöke, Marsovszky Györgyné egy Comenius idézettel köszöntötte a megjelenteket: „A gyermekkorban oly mértékben nevelhető az ember, mint később soha.” Majd arról beszélt, hogy hogyan fejleszthető a gyermek a tanítók, tanárok segítségével.

-A kilenc feladat során a versenyzők tanúbizonyságot tehetnek leleményességükről, hisz meghatározott idő alatt általunk biztosított alapanyagok – gyöngyök, fagolyók, különböző méretű és -színű papírok, gyurma és különböző anyagok – felhasználásával értékelhető eredményt kell felmutatni. Így külön szeretném köszönteni azokat a fákat, ágakat, amelyek gyermekeinket körülölelik, s kreativitásukkal az életre nevelik őket. A szülők mit adhatnak a gyerekeknek? A gyökereket és a szárnyakat. De hogy ezek a szárnyak hogyan tudnak repülni, ahhoz a ti munkátok és tehetségetek is szükséges. Ezekkel a szavakkal szeretettel megnyitnám a versenyt és mindenkinek jó munkát kívánok!

Ezután a játék vezetője, Ujfalusi Edina ismertette a feladatokat, melyek közül elsőként be kellett mutatkozniuk a csapatoknak verssel, dallal miközben csapatnevet választottak, logót terveztek. A humanizmus és a reneszánsz kezdete Mátyás idején című feladatban Mátyás király alakját kellett elkészíteni jellemző személyiségjegyeinek ábrázolásával, néhány soros vers bemutatásával. Az időben előrehaladva a török támadások ellen egy korabeli végvár makettjét építették meg, nevezték el a versenyzők, majd a következő versenyszám is megmozgatta a pedagógusok fantáziáját, hiszen egy reneszánsz kori nemes család címerének megtervezése és elkészítése volt a feladat. A kreativitás ismét előtérbe került, mint a verseny folyamán folyamatosan: üvegablakot díszítettek festéssel, a kor stílusának megfelelő minták alkalmazásával a csapattagok, majd Móricz Zsigmond A török és a tehenek c. vers szereplőit bábfigurák elkészítésével jelenítették meg, a verset előadták; megterveztek és elkészítettek egy korabeli receptkönyvet, amelyben szerepelt egy előétel, egy főfogás és egy desszert, mindezt stílusos betűkkel írták meg és könyvbe fűzték.


Igazi „gyerekeknek” szóló feladat volt a törökűző, gúnyoló, csúfolódó versike, mondóka, nyelvtörő kitalálása valamelyik ismert gyermekdal dallamára s előadásához egyszerű hangszerek készítése.

Nagyon színvonalas vetélkedő részesei voltak a résztvevők, miközben mindenki jól érezte magát. A végeredmény azonban kialakult:

1. „5 muskétás” (Hartyán NOK- Hartyán Óvoda, Nádastó park 2.- Vígh Ferencné, Vígh Ferencné, Kákonyi Lászlóné, Kományi Józsefné, Gadányiné Harmath Ottília)
2. „Aranykéz” (Czabán Általános Iskola és Óvoda- Gyimesi Gyöngyike, Pap Katalin, Sebők Szilvia, Nyári Hajnalka, Balogh Györgyi Ágnes)
3. „Szárazu nádirigók” (Száraznád NOK- Neptun utcai egység – Koroly Ágnes, Nagy Diána, Zsoldos Mónika, Tihanyi Réka)
4. „Fasorai vitézek” (Hősök fasora Általános Iskola /XVI.kerület/- Szabó Réka, Némethné Szablocsi Ildikó, Nagyné Novák Katalin, Sándorné Komlóssy Erika, Déri János)
5. „Apróka” (Apáczai Nevelési és ÁMK (Pécs) – Zoltai Mihályné, Gerencsérné Szánóczki Judit, Pálné Megyeri Éva, Komjátiné Michelisz Annamária, Lénárt Enikő
6. „Mézes Óvoda serege” (Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda – Koller Anita, Bagyuráné Lőrincz Zsuzsanna, Sámsonné Vezendi Erika, Juhász Ferencné, Nedoba Katalin, Hídvégi Lászlóné
7. „Mákvirágok” (Száraznád NOK- Molnár Viktor utcai óvoda – Hankóné R.Jolán, Vili Zsóka, Koch Istvánné, Nagyné Galla Irén, Solymosi Tamásné)
8. „A fa a Hétholdas Pagonyban” ( Kontyfa Általános Iskola és Óvoda – Micimackó óvoda – Makhándi Lászlóné, Jákné Mária, Némethné Sz. Mária, Balogh Attiláné)
9. „Bújócskázó Manókák (Pestújhelyi NOK – Herjavecz Hajnalka, Sztrecska Sándorné, Fejesné Fenyvesi Ildikó, Sajtos Magdolna
10. „Madonnák” – Szent Korona Általános Iskola és Óvoda – Galambos Józsefné, Hatvaniné Mándoki Irén, Földesi Béláné, Hamvai Zsuzsanna