Menu

Közös csendes éj

2004.12.14.

Csütörtökön délután a Polgármesteri Hivatal Dísztermébe karácsonyi ünnepségre érkezett sok-sok olyan gyermek kísérőivel együtt, akik jelenleg állami gondozásban vannak családoknál, otthonokban az ország több pontján, ám mindannyian XV. kerületi állampolgárok: ovisok, kisiskolások és nagyobbak.

A meghitt ünnepségen először Kovácsné Márkus Éva, a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője köszöntötte a jelenlévőket- Hajdu László polgármestert, Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármestereket, dr. Nagy Antal jegyzőt és több képviselőt, majd Hajdu László vette át a szót:

– Kedves gyerekek! Nem véletlenül hívtunk ide titeket Rákospalotára: aki iskolába jár, az jól viselkedik az iskolában, tehát megérdemli ezt a kirándulást; aki óvodás, az jól tudja forgatni a kanalat és jól viselkedik; a nagyobbak pedig jól is tanulnak. Tehát most a jól viselkedő, jól tanuló gyerekeket köszöntöm itt Palotán, s remélem, hogy sokan vannak ilyenek. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan elfogadtátok a meghívást ide Rákospalotára, az önkormányzat épületébe. Ti itt nem szoktatok sűrűn megfordulni, én néhányotokkal már találkoztam, amikor karácsonyi ajándékot viszek nektek az intézményekbe. A hat éves gyakorlatot most megtörtük, s itt most együtt, talán egymást is egy kicsit megismerve – hiszen mindannyian XV. kerületiek vagytok-, szeretnénk titeket egy családi karácsonyon vendégül látni itt a Városházán. Szeretném megköszönni azoknak a pedagógusoknak, akik elkísérik a gyerekeket, hogy a gyerekeinkkel foglalkoznak, hogy tulajdonképpen családi melegséget biztosítanak a gyerekeknek, azt, hogy ezek a gyerekek nem érzik annak a hiányát, amit esetleg a családban élő gyerekek, s próbálják Önök ezzel a szakmai szeretettel és elhivatottsággal pótolni mindezt. Önöknek is szól ez a mai nap. Én azt szeretném kívánni nektek gyerekek, hogy legyen szép karácsonyotok, szeressétek egymást, s ahogy szokták mondani, legyen áldott karácsonyotok illetve jó tanulásban, jó magaviseletben, eredményes boldog új esztendőtök!

A Garabonciás együttes műsora következett ezután. A négyfős kiscsapat olyan hangulatot varázsolt percek alatt a gyerekeknek, hogy szinte megbabonázódtak, elvarázsolta őket a szebbnél szebb dallam. Sőt…maguk a gyerekek is részt vehettek a játékokban. Műsoruk végén a Csendes éj című dal történetét elevenítették fel, majd közösen a teremben tartózkodókkal énekelték el mindenki gyönyörűségére.

A műsor után Podmaniczky Elek, a Lehetőség a Rászorulóknak Alapítvány kuratóriumának elnöke lépett a jelenlévők elé az alábbi szavakkal:
– Sok ismerős arcot látok itt abból az alkalomból, hogy az évek folyamán mi mentünk el különböző gyermekotthonokba karácsony körül. Most mi hívtunk meg Benneteket és most tizenkét gyermeket mi jutalmazunk meg, azokat, akik az élet bármely területén ( tanulás, magaviselet, sport stb.) kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A jutalmak (10 ezer forint) átadásában Nádai Miklósné, az alapítvány titkára segített az elnöknek.

Az állami gondoskodásban nevelkedő gyerekek közül ketten – az oroszlányi gyermekotthon két lakója – köszönte meg mindenkinek ezt a szép napot:

– Ezúton szeretnénk megköszönni a polgármester úrnak, az önkormányzatnak és a Gyámhivatal dolgozóinak azt, ahogy gondoskodnak rólunk nemcsak karácsonykor. Mi egy kivételezett helyzetben vagyunk társainkhoz képest, hiszen mindig eltervezzük, hogy mit fogunk venni az Önöktől kapott pénzen. Egy kis ajándékot szeretnénk mi is átadni, s kívánok munkájukhoz egészséget és békés, boldog újévet.

A köszönő szavak után három felnőtt kapott munkája elismeréseként ajándékot: Radoszán Miklós, Szóke Sándor és Kota Emese. Ők mindhárman a Fővárosi TEGYESZ munkatársai, majd az önkormányzat ajándékát vehette át névre szólóan összesen 96 gyermek Hajdu László polgármestertől.

A program mindezzel nem ért véget, mert mindenkit egy ünnepi uzsonna várt ezután.