Menu

Kiállítást rendezett a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat

2004.12.09.

Pénteken este Veres Vlastislava, a XV.kerületi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat alelnöke nyitotta meg a Horvát Önkormányzat Őrjárat utcai épületében a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat által készített kiállítást.

-Sajnos, állandó helyünk nincs – mondta Veres Vlastislava-, ám a horvátok segítségével idejöhetünk hozzájuk egy-egy rendezvényünkkel, programunkkal, amiért köszönetet szeretnénk nekik mondani, illetve ugyanígy köszönet illeti a XV.kerületi Önkormányzatot, hogy pályázat útján anyagi segítséget nyújtott ahhoz, hogy ez a kiállítás létrejöhessen.
A kiállításon látható képek, tárgyak mind-mind Nagylakról, Veres Vlastislava szülőfalujából valók. A ottani lakosság a török kiűzése után került oda a természetese migráció folyamán. A fényképeken a használati tárgyakat dokumentálni: egy részüket még ma is használják (pl. a kaszaverő üllő), van, amit nem (pl. a mángorló). Az egyik képen egy mestergerenda van, amelyen szlovákul olvasható, hogy 1827-ben készült a ház. A legtöbb kép családi ereklye: mindegyiken népviseletben láthatóak az emberek – például Vlatislava nagymamája, nagypapája, édesanyja. Ugyancsak ezen a kiállításon láthatóak egyházi könyvek: 1886-ból, 1910-ből. Az az érdekessége ezeknek a könyveknek, hogy a végében bejegyzések tanúskodnak arról, hogy ki mikor született, kit vett feleségül vagy kihez ment hozzá, a gyerekek mikor születtek stb.
-Így sikerült egészen a hetedig családfáig visszakutatni a felmenő rokonokat – mondta Veres Vlastiva. Ugyancsak itt láthatóak asztalterítők az édesanyám menyasszonyi asztaláról – egy télen szőtték, két télen hímezték, a negyedik télen rojtozták. Nyáron a földeken kellett dolgozni, tehát minderre csak télen volt idő. A régi dokumentumok között megtalálható: adókönyvecske 1893-ból, közmunka lerovási könyvecske, keresztlevél- amely németül, magyarul íródott, bábakönyv 1873-ból. Mindez csodálatos gyöngybetűkkel készült és így olvasható. Sőt egy olvasókönyv, amely 1910-ből származik.

Mindezt Veres Vlatislava azért mesélte el, mert szeretné felkutatni a hajdani emlékeket, így kérte, hogy akinek van bármilyen dokumentuma a szlovák kultúráról, népművészetről, amit le lehetne fényképezni, keresse meg a XV.kerületi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnökét, Szabó Györgyöt a 306-7079-es telefonszámon.
A kiállítás megnyitón közreműködött az Ozvana Budapesti Kórus (elnök: Hollósy Tiborné), akik dél-alföldi szlovák népdalokat adtak elő, vezényelt: Pálmainé Pápai Márta.