Menu

Fizetést emel a XV. kerület

2019.02.12.

Saját forrásból, az előírtnál erősebb juttatási rendszerrel védi dolgozóit a XV. kerületi önkormányzat – jelentette be Németh Angéla polgármester. Megmarad a cafeteria, és jön a Palota-pótlék, a csomag a kötelező emelésen túl közel 10 százalékos bérnövekedést hoz.

Jócskán meghaladja a jogszabályokban előírt illetményemelkedést az a juttatási rendszer, amelyet 2019-ben saját forrásaiból épít ki a XV. kerületi önkormányzat, hogy segítse közalkalmazottai boldogulását – jelentette be Németh Angéla polgármester az önkormányzati érdekegyeztető fórumot követő sajtótájékoztatón. A Polgármesteri Hivatal Dísztermében az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek dolgozóit érintő kérdésekről tájékoztatták a reprezentatív érdekképviseletek képviselőit.

Védelem a munkavállalóknak

Az önkormányzat és költségvetési szervei alkalmazásában álló közalkalmazottak és munkavállalók bérrendezése stratégiai célja a 2019. évi költségvetésnek, és a tervezéskor a XV. kerület arra törekedett, hogy a dolgozók minél kevésbé érezzék meg azokat a kedvezőtlen kormányzati intézkedéseket, amelyek idén a munkavállalókat és munkáltatókat sújtják – hangsúlyozta Németh Angéla. Emlékeztetett arra is, hogy a központi támogatások növekedése idén sem biztosít fedezetet az illetmények előírt emelésére, így azt az önkormányzatnak most is nagyrészt saját forrásaiból biztosítja, miközben enyhítenie kell a feszültséget is, amely a közalkalmazotti bértábla összetolódása miatt alakult ki.

 Jön a Palota-pótlék

A XV. kerületi bérrendezési terv legátfogóbb és legjelentősebb eleme az önkormányzat saját bevételeiből finanszírozott Palota kereset-kiegészítés (Palota-pótlék), amely a Polgármesteri Hivatal kivételével az összes önkormányzati költségvetési szerv minden dolgozójának normatív alapon, havi rendszerességgel adható – emelte ki Németh Angéla. A pótlék egy főre jutó legkisebb összege havi bruttó 5 ezer, a legmagasabb pedig 18.500 forint, mértéke pedig a dolgozó iskolai végzettségétől és a munkában eltöltött éveitől függ. Mindez azt jelenti, hogy a legnépesebb fizetési osztályokban (B-F, Pedagógus1) mozgó önkormányzati alkalmazottak bére éves szinten például az előírtnál több mint százezer forinttal nő, és egy friss diplomás óvodapedagógus is többet kereshet majd a XV. kerületben az előírt garantált bérminimumnál. A bérfeszültséget is enyhíteni tudó kereset-kiegészítés feltételeit a munkáltató intézményvezető, illetve, ahol van, a kollektív szerződés állapítja meg.

Csak azért is cafeteria

A költségvetés tervezése során alapelv volt az is, hogy az önkormányzat akkor is biztosít cafeteria-juttatást, ha az jelentősebb többletkiadást generál a költségvetésében – emlékeztetett a polgármester. A kerületi szakszervezetekkel folytatott egyeztetések nyomán így az önkormányzat a SZÉP-kártya munkavállaló által meghatározott alszámláin biztosítja majd a közalkalmazotti cafeteriát, amely 2019-ben havi 1000 forinttal nettó 9.000 forintra nő, mértéke pedig mostanra már a négy évvel ezelőtti másfélszerese.

Senki nem marad le

Németh Angéla hangsúlyozta azt is, hogy a 2019-es költségvetésbe beépült az ágazati bérrendezésben nem érintett, ezért bérhátrányba került közalkalmazottak – elsősorban az óvodák és a Gazdasági Működtetési Központ (GMK) technikai dolgozói – illetményének felzárkóztatása is, amelyről a fenntartó dönt. A kiegészítés összege és formája változatlan, forrását pedig központi támogatás híján az önkormányzat biztosítja.

Majdnem +10 százalék

A bérfejlesztési elemek együttes hatásának köszönhetően a kerületi intézmények dolgozóinak illetménye 2019-ben a kötelező emeléseken túl átlagosan még 9,32 százalékkal növekszik az elmúlt évi bérekhez viszonyítva, miközben megmaradnak azok a juttatásnak minősülő egyéb támogatások is, amelyeket ugyancsak az önkormányzat fedez – húzta alá a polgármester. A XV. kerületben így továbbra is adható lesz utazási költségtérítés, intézményi szociális és temetési segély, és az önkormányzat 2019-ben is biztosítja a közalkalmazottak és köztisztviselők számára a munkáltatói lakáskölcsön lehetőségét.

A XV. kerületi képviselő-testület várhatóan február 26-án dönt az új juttatási rendszert is magában foglaló 2019-es költségvetésről.