Menu

Hősi halottakra emlékeztek

2004.12.01.

Hétfőn délelőtt a Budapesti Tűzoltóparancsnokság Újpesti Tűzörségének aulájában emlékeztek meg a 20 évvel ezelőtt tragikus robbanás következtében elhunyt Kapcsos József és Búzás Gyula alhadnagyra.

A koszorúzáson először Füredi Antal százados emlékező szavait hallgathatták meg a jelenlévők:
-Szomorú apropója van annak, hogy a mai napon összegyűltünk itt. Húsz évvel ezelőtt a BUBIV Palotai Bútorgyárában, az elszívórendszerben tűz keletkezett. A riasztást az Újpesti Tűzoltóságon a tűzoltók a megszokott rendben hajtották végre. Ugyanúgy ugrottak fel a vonuló autókba, mint eddig mindig. Ugyanazzal a megszokott mozdulattal öltötték magukra felszerelésüket, mint máskor és ugyanolyan szakértelemmel kezdték meg a beavatkozást, mint minden alkalommal.
-Senki sem sejtette, hogy rövidesen tragédia következik be.
-A szellőző rendszer – a benne szunnyadó parázstól felrobbant. A detonáció romba döntötte az épületet és maga alá temette a beavatkozó tűzoltókat. Közülük ketten – Kapcsos József és Búzás Gyula a „vörös kakassal” folytatott hősi harcban alul maradtak. A hivatalos megfogalmazás szerint szolgálatteljesítés közben életüket vesztették. Pedig bajtársaink „csak” szó szerint teljesítették a tűzoltó esküjükben vállaltakat:- A tűzoltó akár élete árán is köteles megvédeni embertársait! Csak!
-Ez a „csak” akkor és ott a legtöbb volt, amit tehettek és meg is tettek!
-Húsz éve már, hogy hősi halottainktól búcsút vettünk, húsz éve már, hogy összeszorult szívvel állunk emléktáblájuk előtt. Húsz éve minden kollegánk megilletődve áll meg itt azon tűnődve, hogy valójában mit is jelent védeni embertársaink életét, milyen veszélyes és felelősségteljes csapatmunka a tűzoltás, és talán máshogy köszön el otthon szeretteitől, szolgálatba indulás előtt, mert ki tudja, mi történhet…?
-Kapcsos József alhadnagy és Búzás Gyula alhadnagy fizikai valójukban már 20 éve eltávoztak közülünk, de lelkünkben továbbélnek. Emlékezzünk rájuk!

Füredi Antal százados megemlékező szavai után koszorút helyezett el:
-Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke,
-Dr. Tóth Krisztina és Sebestyén Béla, Újpest Önkormányzatának alpolgármesterei
-Dr. Nagy Antal, a XV.kerületi Önkormányzat jegyzője
-dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, fővárosi parancsnok és dr. Erdős Antal tűzoltó ezredes, általános parancsnokhelyettese
-Szász Jánosné, a Közalkalmazotti Tanács elnöke
-Pécz József, ezredes, a Budapesti Tűzoltószövetség elnöke
-Kiss János, alezredes, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság IV:-és XIV.,XV.,XVI.kerületi parancsnokság megbízott parancsnoka és Füredi Antal százados, az Újpesti Tűzőrség Őrségparancsnoka
-Kacsos Józsefné
-Csudor József nyugállományú hadnagy.