Menu

Szociális területet érintő döntésekről

2004.11.28.

A szerdai testületei ülést követően csütörtökön először Király Csaba alpolgármester tájékoztatta az újságírókat az ülésen történt legfontosabb döntésekről.

Elsőként arról szólt, hogy a képviselők az ülésen két rendelettel és több határozattal is foglalkoztak, melyek az egészségügyi és szociális területet érintik. Az egyik rendeletterv, melyről döntött a testület – a háziorvosi (családorvosi-, felnőtt-és gyermekorvosi) körzetek újraszabályozása volt, mellyel a körzetekben nem történt változtatás, csak a körzetek határait kellett módosítani az idő közben megváltozott közterületek miatt. A másik rendelet módosítás az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének 2005. évi emeléséről szólt. Amint elhangzott, összesen 2300 önkormányzati bérlakás van a kerületben a 34-35 ezer lakás közül. Idén a bérlakások lakbére 125 Ft/ nm-ként, amely komfortfokozat függvényében magasabb lehetett (az összkomfortos lakásnál 136 Ft/nm). 2005.január 1-től 10%-kal emelkedik ez az összeg, amely komfortfokozat függvényében átlagosan 20%-os emelkedést jelent. Tehát az összkomfortosoknál elérheti a 23-24%-ot is, vagyis kb. 1400-1500 Ft-os változást jelent majd.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy 2003-ban a fővárosi, míg idén a helyi önkormányzatoknak kellett elkészítenie a Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciót, amely négy évre tervez előre. Így jött létre a kerületben a Szociális Kerekasztal, melyben a szociális szervezetek szakemberei, valamint a civil szervezetek képviselői (többek között a LAÉT, a LABE, az Idősek és Nyugdíjasok Szervezete) vesznek részt, véleményeznek, tesznek javaslatot a képviselő-testület felé illetve más szociális rendeletek előkészítésében segítenek. Többszöri megbeszélést követően a közösen kialakított koncepciót eljuttatta az önkormányzat a fővárosnak, melyet november 23-án a Fővárosi Közgyűlés Szociális Bizottsága is tárgyalta, és elfogadásra javasolta a képviselőknek. Így elkezdődhet az ütemezett szociális feladatok végrehajtása: többek között az idős gondozás-, a hátrányos helyzetűek gondozása, az alkoholbetegek, drogbetegek, pszichológiai betegek gondozása területén.
A testületi ülésen kívül a Szociálpolitikai Bizottság is több olyan kérdéssel foglalkozott, mely a kerület lakosságának érdeklődésére számot tarthat, s így Király Csaba erről is beszámolt a sajtó munkatársainak. Korábban döntött a képviselő-testület arról, hogy a háziorvosi rendelők fejlesztésére elkülönít egy millió forintot, melynek elosztására pályázatot nyújthattak be a háziorvosi rendelők illetve a háziorvosok. A pályázat feltétele azonban az volt, hogy a pályázó a fejlesztésből minimum 40% önrészt vállaljon, illetve több háziorvos is dolgozzon egy rendelőben A döntés szerint a 13 pályázó rendelőből 7, míg az 55 egyénileg pályázó orvosból 9 kapott fejlesztési támogatást 40-200 ezer forint közötti összeggel.
A Szociálpolitikai Bizottság másik döntés szerint idén is biztosítani szeretnék a 13. havi szociális segélyt azoknak a kerületi lakosoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, ápolási díjban, szociális ellátásban részesültek az év folyamán. Mindez 12-13 millió forintba kerül.