Menu

Fafaragó népies motívumai

2004.11.26.

A megnyitón először Tóthné Bezerédi Erika, a ház vezetője köszöntötte a közönséget hangsúlyozva, hogy az idei ANNO művészeti héten két kiemelt rendezvénnyel van jelen a közösségi ház: Darázs István kiállításával és az adventi játszóházzal.
-Ez a kiállítás különösen nagyon kedves a számomra, egyrészt az alkotó Darázs Pista bácsi miatt, akit úgy is mint művészt és úgy is, mint embert mélységesen tisztelek és becsülök. A másik ok az anyag, amelyet használ, a FA. Ez az ősidők óta létező, a művészetben az életet jelképező csodálatos ősanyag, amelynek megmunkálása nem könnyű feladat, művészi megmunkálása pedig különösen nem – mondta Tóthné Bezerédi Erika.
E szavakat követően a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei Fricska Orsolya és Aradi Róbert – Nagy Dóra tanítványai – Mérisz Ignác Gyerekeknek szóló darabjaiból adott elő néhányat, majd dr. Bihari József a következő szavakkal nyitotta meg a kiállítást:
-Köszönöm először is Darázs István nevében és a Kozák téri Közösségi Ház nevében is, hogy ilyen cudar időben eljöttek, hogy részesei legyenek ennek a kiállításnak.
-Darázs István Tápiószecsőről, tehát a Tápió vidékről jött el közénk, ahol én is születtem, Tápiógyörgyén 71 évvel ezelőtt. Szívesen jöttem a kiállítására, mert tudom, hogy a látvány erejével mindenki megérzi a látvány szépsége mögött húzódó heroikus munkáját, megérzi azt a kitartást, hűséget, szorgalmat, szeretetet, tenni akarást, következetességet, amivel ezeket a műveket megalkotja.
-Örülhetünk annak is, ha figyelmesen végignézzük a tárlat darabjait, hogy az álmagyarkodást messze elkerüli, s ugyanakkor az alkotások akarva-akaratlanul sugallják a népben, nemzetben való gondolkodás pátoszát… Hiszek és bizonyos vagyok abban, hogy mindannyian belemagyarázás nélkül megérzik Darázs István műveinek, művészetének tiszta gondolatiságát, s e gondolati precizitásnak pontos, hallatlanul változatos és finom formai megvalósítását…. Ha jól megnézik a Móricz Zsigmondját, Táncsicsát, vagy az Erkel Ferencet, Illyés Gyulát vagy bármelyik másik történelmi személyiséget- ezen mind-mind látják a művész őszinteségét, kezének fegyelmezettségét és egész emberi habitusának fában való megjelenését…Ez a kiállítás itt így együtt békességet, megértést, harmóniát intonálni akaró művészi üzenet és teljesítmény. Vigyék hírét ezen gazdag, a művészi értékeiben egyedülállóan sokrétű kiállításnak.
A megnyitó szavakat követően Darázs István is köszönetet mondott a kiállítás megrendezéséért és a köszöntő szavakért, majd egy-egy ajándékot adott át Tóthné Bezerédi Erikának és dr. Bihari Józsefnek.
A program végén ismét a két kis zenész muzsikált: Bartók Gyermekdalaiból adtak elő néhány darabot.
A kiállítása december 10-ig tekinthető meg a Kozák téri Közösségi Házban hétköznap 9-18 óra között.