Menu

„Palotai kincsőr”

2004.11.24.

-Sok évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy szeretnénk egy a kerületi képzőművészeket bemutató csoportot, könyvet stb. létrehozni, ám mindehhez pénz nem volt. 1996-ban kitaláltuk, hogy rendezzünk aukciót, melyre a művészek felajánlottak egy-egy alkotást. Gondoltuk, hogy nagy siker lesz, mivel az aukció előtt egy héttel már jöttek nem éppen szegényesen öltözött hölgyek és beszélgettek arról, hogy melyik képet mennyiért veszik majd meg. Természetesen ők voltak azok, akik magára az aukcióra nem jöttek el. Az első alkalommal kb. 600 ezer forint volt a bevétel, majd csak 500 ezer forint, aztán egyre kevesebb. Volt, hogy a szomszédos kerületek polgármestereit ( IV. és XVI.) kértem, vegyenek ők is képeket. A lényeg, hogy a bevétel 10%-át megtartva a Palotai Kincsőr Alapítványt létrehoztuk, majd kb. 3-400 ezer forint bevételt követően zároltuk az összeget, és elhatároztuk, megcsináljuk ezt a korábban említett könyvet.
A neheze még hátra volt: a művészeket is meg kellett győzni, hogy hozzanak az alkotásukról illetve önmagukról képet, írjanak magukról. Sokan nem hitték el, hogy nem kell fizetniük azért, hogy bekerülnek ebbe a kötetbe.
Végül megszületett a mű: az előszót dr. Feledy Balázs, művészeti író, a Vigadó Galéria vezetője írta meg, s a XV.kerületi Önkormányzat támogatásával elkezdtük nyomni a Palotai Kincsőr könyvet itt a Csokonai Művelődési Ház nyomdájában. Sőt, a tanulmányt angolul is olvashatják az érdeklődők, netán valaki külföldre is szeretne juttatni a kötetből.
Az album 500 példányban készült el, melyből 100 példányt már az Önkormányzat megvásárolt, így még több helyre elkerül ebből a kötetből egy-egy példány. Fogadják és forgassák szeretettel!