Menu

Fotók a 35 éves Újpalotáról

2004.11.24.

A meghosszabbított határidőig negyvenhárom pályázó 1055 fotót küldött el. Természetesen a zsűri ( Bálványos Huba, grafikusművész, Kincses Károly fotómuzeológus, Péterfi Ferenc, közösségfejlesztő, a Magyar Művelődési Intézet osztályvezetője) nem volt könnyű helyzetben, ahogy Kelemen Árpád, az ÚSZIK vezetője és Péterfi Ferenc elmondta, s végül 11 pályázó egyenrangú díjazásban részesült.
Amint Kelemen Árpád a köszöntőben elmondta, 26 évvel ezelőtt az első Újpalotai Napok keretében volt az első fotópályázat, melyet most 2004-ben követett a második.

Díjazásban részesült:

Digitális fotó kategóriában:
-Kaszás Bence (Budapest)- Tócsában
-Papp Eleke (Nagykőrös)- „Vurstli”
-Dr. Karádi Zoltán (Budapest)- 12 darabos fotókollekció
-Kocsi Olga (Budapest)- Piros fotel
-Kovács Gábor (Budapest)- Csúcs ez az érzés!
-Schanz Viktor (Budapest)- Erkély
-Gyenge Győző Attila (Budapest)- Játszótér (3 fotó)

Hagyományos fotók (archív, dia, fotó) kategóriában:
-Kovács Annamária (Budapest)- Lábnyomok a hóban, Téli reggel
-Reismayer József (Budapest)- Kertépítő
-Kovács Gyula (Budapest)- Város születik (47 képből álló sorozatból 2 archív fotó)
-Szabóné Molnár Ida (Budapest)– Mezei virág-szedés a határban, A cseresznyefa még él 1-2., Az utolsó gémeskút a palotai határban, Kiöntött a Szilas

Péterfi Ferenc a díjak átadását követően többek között a következő szavakkal nyitotta meg a jubileumi fotókiállítást:
-A 26 évvel ezelőtti kiállításon a fotók fekete-fehérek voltak. Azóta a technika legalább kétféle irányban változott: részben színesedett, részben digitalizálódott. Három különböző foglalkozású és szemléletű emberként néztük végig a pályázatra beérkezett fotókat. Az első folyamat, melyben a válogatás folyt, egyszerű volt. Amikor a díjazottak kiválasztása került szóba, akkor már volt nézetkülönbség, de sokkal több volt az azonosság a zsűri tagjai között.
Péterfi Ferenc elmondta, hogy Kincses Károly, a Magyar Fotóművészeti Múzeum igazgatója mindenképpen szeretné Kovács Gyula két archív felvételét a múzeum számára.
-Amivel kapcsolatban némi vita volt a zsűri tagjai között, hogy az igazit vagy a valódit értékeljük-e jobban, vagyis ha valaki változtatott valamit a képen, belenyúlt a technikával, azt erénynek vagy hibának tekintsük. Ahogy elnéztük a pályázókat, megjelent a díjazottak között a fiatal generáció, ami azt jelenti, hogy van vizuális érdeklődése ennek a korosztálynak. Nagyon jó képek születtek, ám jelentős része nem került kiállításra.
Ezek sorsáról Kelemen Árpád mondta el, hogy egyrészt a helytörténet számára fontos minden, ezért egyéni egyeztetéssel adják vissza a pályázóknak a fotókat illetve december 10-től a www.ujpalotainfo.hu honlapon egy digitális galériában több kiállításra nem került képet is megtekinthetnek az érdeklődők. A kiállítás mind a helyszínen, mind az Interneten 2005.január 17-ig tekinthető meg.
A kiállítás megnyitását követően az érdeklődők közösen megtekinthették a Magyar Híradó és Dokumentumfilm Stúdió 1980-ban készített filmjét, melynek címe: Üdvözlet Újpalotáról. A filmet Lestár János rendezte, az operatőr Drahos Kálmán volt.
Aki pedig még ezután is szívesen maradt a helyszínen, közös megbeszélésen vitathatták meg az „Álmodjunk várost -tervezzük meg önmagunknak Újpalotát!” című felhívást, melyet a honlapon is olvashatnak az érdeklődők.