Menu

Internetező idősek

2004.11.13.

Szerdán délután Kiss Péter kancelláriaminiszter ünnepélyes keretek között adta át az Arany János utcai Idősek Klubjának az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által meghirdetett pályázaton nyert két darab korszerű számítógépet a hozzátartozó kiegészítőkkel, valamint a másfél évre ingyenes Internet hozzáférést. Ugyanezt a szolgáltatást és technikát nyerte el a Kontyfa utcai Idősek Klubja is. Az ünnepségre összegyűlt idősek alig várták, hogy már kipróbálhassák a gépeket, azonban mindezek előtt ünnepélyes szalagátvágásra került sor, majd a miniszter úr intézett néhány szót az egybegyűltekhez:

-Kétszáznál több nyertes van ennek a pályázatnak, s köztük az Idősek Klubja. Egyébként Magyarországon ilyen fajta gép majd háromezer helyen van most már, háromezer intézményben. Természetesen olyan helyen és azoknak, akik nem tudják megvenni a számítógépet. Régebben azt mondták, hogy mindez csak a fiatalokat érdekli, pedig ez nincs így. A dolog arról szól, hogy a legkelendőbb ez az információhalmaz az idősebbek részére, hiszen lehet levelezni, utána lehet nézni dolgoknak. Valamikor azt mondták, hogy ami a lexikonban nincs benne, az nincs is a világon. Most be kell írni csak a gépben a keresőbe, meg lehet mindent nézni és minden benne van, ami az embert érdekli. Azt kívánom, hogy boldoguljanak vele jól.
Köszönjük, hangzott szinte kórusban- majd jókedvvel figyelték a gép körüli teendőket az idősebbek, hogy mielőbb elsajátíthassanak mindent. Közben Kiss Péter újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy minden nyugdíjas klub pályázhatott és több, mint kétszázan nyertek is.
-Pontosabban, minden pályázat, amely a formai követelményeknek megfelelt, nyert. Ma Magyarországon így már több mint 200 nyugdíjas klubban van Internet-elérhetőség és számítógép. Természetes helyén van ez az Internet-lehetőség. Mutatják a tapasztalatok, hogy nagyon gyorsan elsajátítják a nyugdíjas közösségek az Internet használatot. Sokan nem hitték volna, amikor a mobiltelefon megjelent, hogy mindenkié tud lenni. Ez is olyan persze, ha biztosítjuk a hozzáférést, tehát ha ingyenes a nyugdíjas kluboknak. A világhoz ez egy kapu és sokak számára ez egy óriási lehetőség arra, hogy tájékozódjanak, kapcsolatokat építsenek, ami az Interneten elérhető Tehát számukra ezáltal minden idehozható a nyugdíjas klubokba. Ez a program egyébként része az eMagyarország programnak, majd háromezer intézménynél lett utcáról elérhető módon ingyenes Internet pont telepítve. Ugyanis akkor lehet ezt a vívmányt mindenki számára megnyitni, hogyha nemcsak azok férhetnek hozzá, akik meg tudnak fizetni egy számítógépet, s a havi Internet költséget, hanem ez közhozzáférést jelent. Ezek általában úgy vannak telepítve, hogy minden kis településen legyen egy ilyen eMagyarország pont. Az a szándékunk, hogy 2006 végéig a közszolgáltatások egy jelentős részét el lehessen érni, tehát lehessen ügyet intézni, segélyt kérni, akár anyakönyvi kivonatot kérni anélkül, hogy a kistelepülésekről be kéne utazni a központba- mondta a kancelláriaminiszter.
Az ünnepségen részt vett Árkosi Sándor, Mirilo Milos, Dr. Hetyei László, Fekete István, Ambrus János, önkormányzati képviselők, Gráczer Irma, az ESZI igazgató-helyettese, Kató Lászlóné, Idősek Klubja vezetője és Bősze Zsuzsa, szociális munkás.