Menu

A Deák utcai torzó nyomában

2019.01.16.

A kivitelezővel szerződést bontott, az építkezés lebonyolításáért felelős céget megszüntette az önkormányzat, és mindent megtesz, hogy a kerület lakói minél hamarabb méltó háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőt használhassanak.

A kerület lakói hosszú ideje figyelik a félbe maradt építkezés nyomait a Karácsony Benő park Deák utca felőli részén, ahova összevont háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőt tervezett építeni a XV. kerületi önkormányzat, és joggal kérdezik, hogy áll most a beruházás.  Néhány mondatban igyekszem ezért összefoglalni, mi történt eddig:

  • Az egészségügyi komplexum megépítésére a XV. kerületi önkormányzat a Penta Industry Kft.-Masinveszt Kft. konzorciummal kötött átalányáras vállalkozási szerződést 2016. november 29-én. A befejezés határideje a szerződéskötéstől számított 360 nap, azaz 2017. november 24. lett volna.
  • A szerződés értelmében az önkormányzat előleget fizetett a kivitelező konzorciumnak, amely ennek ellenére döcögve látott munkához, a kivitelezésre átlagosan napi 3-5 embert biztosított.
  • Bár a lebonyolításért felelős műszaki ellenőrök rendre figyelmeztették a halmozódó elmaradásokra a konzorciumot, és az folyamatosan ígérte is a több embert és a gyorsabb munkát, ebből végül semmi nem teljesült: a beruházás készültségi foka 2018 nyarán sem érte el a 25 százalékot.
  • Az elvégzett munkákban is sok a hiányosság, a kivitelezés sokszor szakszerűtlen volt, és több esetben műszaki ellenőri jóváhagyás nélkül tértek el a tervektől, amelyeket ezért át kellett dolgozni, hogy az építkezést folytatni lehessen.
  • Az önkormányzathoz beszállítói megkeresés érkezett, amely szerint a kivitelező az általa megrendelt feladatok ellenértékét hónapokon keresztül sem egyenlítette ki.
  • Az önkormányzat mindezek után 2018. április 16-án felbontotta a Penta Industry Kft.-Masinveszt Kft. konzorciummal kötött vállalkozási szerződést, és felülvizsgáltatja az épület tervezőjével a rendelő épületének kiviteli terveit.
  • Az építkezés lebonyolításáért az a RUP-15. Kft. felelt, amelyet – többek közt a Deák utcai rendelő építésének nem megfelelő koordinálása miatt – a képviselő-testület megszüntetett.
  • Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a kerület lakói minél hamarabb méltó háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőt használhassanak.

Tóth Imre

alpolgármester