Menu

Kerületi pedagógiai szakmai nap

2004.11.01.

A 30 éves Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda Kontyfa utca 5.szám alatt található épületében dr. Pálinszki Antal nyitotta meg az Őszi Pedagógiai Szakmai Programok rendezvényeit, melyen részt vett Ambrus János az Oktatási Bizottság elnöke, Lindner Gusztáv, az OMIS osztályvezetője, valamint a kerületi oktatási intézmények vezetői, pedagógusai.

A házigazdák nevében Rozsáli Oszkár, igazgató köszöntötte a résztvevőket.
-Nagy öröm számunkra, hogy hosszú idő után újra helyszíne lehetünk ennek a rendezvénynek, melyhez mindenkinek nagyon jó időtöltést kívánok – mondta többek között az igazgató.
Ezután dr. Pálinszki Antal szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy egy körülbelül 80 oldalas Tudásalapú információs társadalom című Fővárosi Pedagógiai Programok füzetet tart a kezében, amelyben a XV. kerület is szerepel. Minden évben néhány kerület, hol több-hol kevesebb csatlakozik a fővárosi pedagógiai napokhoz. Sajnos, idén csak három kerület csatlakozott ehhez a programsorozathoz.
-Régóta fontosnak tartom és mindig el is mondom, hogy az itt ülő pedagógusok nagyon fontos munkát végeznek, de benne vannak a taposó malomban, a mindennapok munkájában. Időnként ebből egy kicsit ki kell lépni, még ha ez egy szakmai kilépés is, a bemutató órákon mindenki a legjobbját akarja adni magából. Mi pedagógusok pedig mindig tanulunk valamit, tapasztalatot tudunk gyűjteni még azokon a területeken is, amelyekhez jól értünk: egy kis előadás technikát, hogyan lehet átadni az információkat. Meg vagyok győződve arról, hogy ezek fontosak… Remélem, hogy hasznos lesz ez a nap., mert bár az anyagi feltételek mindig fontosak, de a rátermett pedagógusok még fontosabbak, hiszen nélkülük nincs jó tanítás.
A megnyitót követően több helyszínen voltak szakmai bemutató órák, beszélgetések, értékelő egyeztetések.
A Kontyfa Középiskola, Általános Iskolában először Lindner Gusztáv, az OMIS osztály vezetője Balassi életéről és munkásságáról tartott előadást, majd Győri István lantművész és Andrejszki Judit énekművész megzenésített verseket adott elő, majd az egészséges életmódra neveléssel illetve a nyelvoktatásban a számítógép használatával kapcsolatban tekinthettek meg bemutató órát, a
Száraznád Nevelési-Oktatási Központ Neptun utcai épületében német nyelvi bemutatót és nyelvi tréninget tekinthettek meg a pedagógusok. A Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola Bogáncs utcai épületében fórum volt a pályaválasztásról, iskolaválasztásról, melyen az előadó Stevnyik László a Pályaválasztási és Ifjúsági Tanácsadó munkatársa volt. A Szent Korona Általános Iskolában matematikából, a Hartyán NOK Hartyán közi épületében könyvtárhasználatból, a Czabán Általános Iskola Széchenyi téri épületében és a Kossuth NOK Kossuth utcai épületében magyar nyelv és irodalomból, illetve napközis foglalkozás vezetéséből láthatott a különböző intézményekbe ellátogató érdeklődő pedagógus bemutató órát. A Kossuth NOK-ban emellett Dr. Ligeti Csákné közoktatási szakértő tartott előadást a mérésekről., míg a Czabán Általános Iskolában Dr. Ékes Erzsébet előadásában a „Serdülő korú gyermekek ortopédiai esetek, speciális sérülések a sportban” címmel hallhattunk.
Az Óvodavezetők Szakmai Munkaközösségének tagjai a Hartyán NOK Árendás Óvodájában illetve a Czabán Általános Iskola Klapka Óvodájában vehettek részt bemutató foglalkozásokon, műhelymunkán.
Emellett a Pestújhelyi NOK Pestújhelyi úti épületében a Rákóczi képzőművészeti pályázatra beérkezett gyermekmunkákból álló kiállítást tekinthettek meg illetve délután író-olvasó találkozó keretében az iskola könyvtárában Mészáros Balázzsal beszélgethettek és hallgathattak meg állatversei közül néhányat az érdeklődők.