Menu

Testületi ülés után

2004.10.30.

Szerdán délután tartotta a XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülését, melynek másnapján sajtótájékoztatón értesülhettek az újságírók a legfontosabb döntésekről. A sajtótájékoztató elején Gyurcsánszky János alpolgármester számolt be az elmúlt hetek történéseiről.

– Az aradi vértanúkra való emlékezés napján, október 6-án hagyományteremtő céllal kegyeleti napot rendeztünk. A kerület nyolc utcájában, amely valamelyik vértanúról van elnevezve, emléktáblát avattunk, koszorúztunk, egy-egy iskola tanulói ünnepi megemlékezést tartottak, valamint a Batthyány-kertben emlékkövet avattunk. Az emléktáblák és a kert ápolását, gondozását egy-egy nevelési-oktatási központ vállalta el. Az emlékkert fejlesztése azonban nem ért véget- 2005-ben kerülhet sor a parkosításra.

– A hónap rendezvényei közül kiemelkednek a Balassi Bálint születésének 450. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek, így október 8-án a Díszteremben egy egész napos anyanyelvi konferencia volt, melynek végén a Csokonai Művelődési Házban bál volt. Október 20-án a XV. kerületi Önkormányzat Balassi múzsájának, Losonczi Annának egykori birtokán, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Hejcén, a XV. kerület erdei iskolája épületének falán emléktáblát avatott.

Gyurcsánszky János ezután az október 23-a alkalmából rendezett ünnepségsorozat részleteiről tájékoztatta az újságírókat, majd az októberi tisztasági hónap eredményeiről számolt be.

– A képviselő-testület immár másodízben az októbert a „XV. kerület tisztaságáért” hónapjának nyilvánította. Az akciónk idén is sikeresnek bizonyult, hiszen az önkormányzati intézmények közül 11 oktatási központ vett részt a környezet szebbé tételében: így 1500 gyermek, felnőtt, pedagógus, szülő 500 zsák szemetet gyűjtött., akik közel 1000 zsák szemetet gyűjtöttek össze. A civil szervezetek közül a Palotai Sporthorgász Egyesület volt a legaktívabb. Ők a Horgász-tó környékét tisztították meg: 21 fő 30 m3 sittet, 200 zsák szemetet gyűjtött össze. Az önkormányzati képviselők két napon, október 9-én és 16-án hirdettek akciót, melyeken több mint 300 állampolgár vett részt, s közel 250 zsáknyi szemetet szedett össze. A kerület egyre tisztább lesz, az látható az eredményből, hiszen idén a tavalyi évben ennek háromszorosát gyűjtötték be a résztvevők. Hozzá kell tennem ehhez még azt is, hogy az önkormányzat idén is segíti a családi házas övezetben élőket – kétmillió Ft értékben nyolcezer szemeteszsákot biztosít a számukra a zöldhulladék összegyűjtésére. Ezeket a zsákokat november elején kezdik el kiosztani.

Végül az alpolgármester az újpesti társszervezettel együttműködve megrendezendő Nyugdíjas Ki Mit Tud? -ról tájékoztatta az újságírókat.

– Több mint 100 fő jelentkezett erre az eseményre, melynek fővédnökei Hajdu László, Kiss Péter és Csizmár Gábor országgyűlési képviselők lesznek. Az elődöntők november 3-án kezdődnek a kerületben a Csokonai Művelődési Házban, Újpesten a Polgár Centrumban, míg a döntőre november 19-én 15 órakor kerül sor az újpesti Ady Endre Művelődési Házban.

Az alpolgármester szavait követően Dr. Nagy Antal jegyző számolt be arról, hogy a képviselő- testület a közterület-felügyelet munkáját értékelte, melyre kétévente kerül sor. Amint megtudhattuk, a szervezet 2001. január 1-jén jött létre, s jelenleg már tíz fővel működik. Munkájuk értékelése során sok pozitív vélemény is elhangzott, de a képviselők több kritikákat is megfogalmaztak.

– Általánosságban a közterületesek munkájának javulását fogalmazták meg a képviselők, ám az volt a vélemény, hogy mindez nem kellő mértékben valósult meg. A képviselők észrevételeik között kihangsúlyozták, hogy a közterületeseknek nagyobb hangsúlyt kellene helyezniük az illegális szemétlerakók felderítésére, de közben mértékletesebben kellene ítélkezniük az építőanyagok közterületen való ideiglenes tárolásakor. Jobban oda kellene figyelniük a közterületi italfogyasztásra, s ezeket a területeket naponta többször is kellene ellenőrizniük. Jövőre előreláthatólag megjelennek a közterületeken majd a kerékpáros közterület-felügyelők is. A tavaly beszedett 5,3 millió Ft-os bírságot az önkormányzat a szervezet működésére és fejlesztésére fordította.

A jegyző az előző napi határozatok közül egyet kiemelt, mely a Rákospalota Városközpontban egy bizonyos területére (Dobó u. – Pázmány P. u. – Fő út – Kazinczy u. – Régi Fóti út – Cserba Elemér u. – Toldi-sor – Szentmihályi út – Rákos út – Palotás u. –Régi tér – Dobó u.) a szabályozási tervének elkészültéig építkezési tilalmat rendelt el. Mint megtudtuk, az egyéves moratórium a folyamatban levő építkezéseket nem érinti.

Király Csaba alpolgármester az immár hagyományos kerületi parlagfű-szedési akció eredményeiről számolt be a sajtó képviselőinek.

– A Környezetvédelmi Alapítvány először 1997-ben hirdette meg az akciót, s motivációként minden résztvevő minden ezer parlagfű-tő összegyűjtése és leadása esetén kétszáz forintos vásárlási utalványban, valamint egy tombolajegyben részesül, és így részt vehet azon a sorsoláson, melyen egy értékes kerékpárt lehet nyerni. Idén az akció zárásáig, október 18-áig a résztvevők 113 000 tő parlagfüvet gyűjtöttek. A sorsoláson a legszerencsésebb özv. Ötvös Józsefné lett, aki 21 ezer tövet gyűjtött és megnyerte a kerékpárt. Idén ugyanúgy, ahogy a korábbi években a program lebonyolításából aktívan részt vett Erdei Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Fekete Andrásné környezetvédelmi főtanácsos.

A sajtótájékoztató végén a tanévkezdés körülményeit értékelte Hajdu László polgármester.

– Az idei tanévnek 500 bölcsődés, 2109 óvodás – ezek a számok növekedést mutatnak -, 5200 általános iskolás – tavaly 5331 volt – és 1558 – ez 50 fős növekedést jelent – korú gyermekkel vágtunk neki. Gondot jelent, hogy a veszélyeztetett iskolai tanulók száma nőtt, tavaly 1197 fő volt, a nyilvántartásunkban jelenleg összesen 1273 ilyen gyerek van. A tavalyi csoportösszevonások után idén 105 csoportban 2179 tanuló jár napközibe, az étkezési szolgáltatást 3446-an igényelték. A gyerekek nevelését, gondozását 987 pedagógus végzi az óvodákban és iskolákban. Az óvodai és napközis csoportok számának csökkenése miatt 18 fővel csökkent a pedagógusok száma. Ugyanakkor a megszűntetett álláshelyek helyett ötöt létre kellett hoznunk: a veszélyeztetett gyereklétszám miatt pszichológusokat, logopédusokat alkalmaztunk. A pedagógusok munkáját 504 technikai munkatárs segíti. Örömteli, hogy a kerületi német nemzetiségű nyelvoktatásban immár 354-en vesznek részt. Itt kell megemlítenem, hogy a Dózsa György Gimnáziumban, a Kontyfa Középiskolában és a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskolában idén átlagban 30 fővel nyelvi előkészítő osztályok indultak. Intézményeink felkészültek a kétszintű érettségire, és ehhez az önkormányzat is biztosít 164 órát. Idén is folytatni kívánjuk korábbi sikeres akcióinkat: 1-9 évfolyamig ingyenesen biztosítjuk a tankönyveket, az első osztályosok emellett füzetcsomagot is kapnak ingyenesen. Ez körülbelül 31 millió Ft-os támogatást jelent a családoknak. Továbbra is visszafizetjük a sikeres ECDL, a C típusú nyelvvizsga, B kategóriás jogosítvány vizsgadíját a diákoknak, és folytatni kívánjuk az iskolatej akciónkat: ez 3010 gyereket érint. Fontos még megemlíteni, hogy szeptember 1-től visszamenőleg is életbe lépett az osztályfőnöki pótlék 30%-os megemelése. A jó hírek között kell megemlíteni, hogy elfogadták a Bocskai utcai iskolaépület felújítására benyújtott támogatási igényünket, így az 50 millió Ft-os önrész mellett 212 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást kap a kerület. Így hamarosan lehetővé válhat, hogy a Hubay Jenő Zeneiskola méltó helyre költözzön, és emellett a kerület is egy igazi koncertteremmel gazdagodjon.

A tájékoztatón elhangzottak mellett Lindner Gusztáv, az OMIS osztály vezetője által írt sajtóanyagból értesülhettünk arról, hogy „a kerületünkben akkreditált ECL nyelvvizsgaközpont kezdi meg a működését a Pécsi Tudományegyetem Idegennyelvi Titkárság és a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda együttműködéseként. Az új típusú nyelvvizsgaközpontban az Unió minden tagállamában elfogadott és elismert nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésére nyílik lehetőség. A nyelvvizsgaközpont a XV. kerületiek mellett Pest megye északi régióiból is fogadja a vizsgázni szándékozókat. A tervek szerint a kerületi középiskolák nyelvtanáraiból kerülnek ki a vizsgáztató tanárok, akiknek – ezt megelőzően – részt kell venni vizsgáztatói alapképzésben. A vizsgák lebonyolításához szükséges tárgyi feltételek adottak.”