Menu

Jubileumi tárlat a Lila Galériában

2004.10.28.

A László Gyula Általános Iskola és Gimnázium két tanulója Tóth Árpád versekkel köszöntötte a Lila Galériába, az Őszi tárlat megnyitójára érkező vendégeket október 26-án este.

A tárlat megnyitásán először Mojzes Ildikó, a Rákospalotai Múzeum vezetője szólt a közönséghez:
-Tisztelettel és szeretettel köszöntöm vendégeinket a Rákospalotai Képzőművész Klub jubileumi őszi tárlatán. A klub idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Így ír erről egy klubtag, egy alapító tag: ”1979. november elsején, a Bocskai utca 26. szám alatt a Hazafias Népfront épületében alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a XV. kerületben élő képzőművészeket és lehetőséget teremtsen alkotásaik bemutatására. Feladatának tartotta még, hogy gondozza Rákospalota –Pestújhelyen élt és alkotott művészek emlékét. A fő tevékenységének fő szervezője Tóth Ferenc, majd Kovács S. Pál. Sajnos, már egyikük sincs közöttünk. A kör havonta tartotta összejöveteleit, ahol lehetőség volt szakmai eszmecserékre, kiállítások előkészítésére. Társadalmi szervezetek, iskolák, vállalatok adtak otthont az alkotók műveinek. A tárlat megnyitók között olyan személyiségek szerepeltek, mint például Pogány Ödön Gábor, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója, Somogyi József, Kossuth-díjas szobrászművész, dr. Feledy Balázs, a Művészeti Alap Képzőművész Szakosztály vezetője, a Vigadó Galéria igazgatója, Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója. A kör ideológiamentes volt, nem zárta ki a szemléletbeli különbségeket. Az első évtizedben családi összejöveteleken, kirándulásokon vettek részt a kör tagjai. Többek között a Nagybörzsöny volt a legemlékezetesebb, de maradandó élményt nyújtottak a Balaton környéki és a dunavarsányi túrák is. A fluktuáció ellenére 1990-ig többé-kevésbé állandó maradt a kör, a művészek közössége. A rendszerváltás után viszont a tagok jelentős része kicserélődött”- így emlékszik vissza Szabados István, a kör alapító tagja. Valóban a lehetőségek bővülésével sokan elhagyták a kört, hiszen ha végignézzük a kör alapító tagjai közül jelenleg ketten vannak itt a körben, de természetesen többen csatlakoztak az évek elmúlásával a körhöz. Ami viszont fájdalom, hogy több egykori alapító tag és újabban csatlakozó alkotó ma már halála miatt nem lehet jelen a kiállításon. Legutóbb idén augusztusban E. Nagy József fafaragótól kellett búcsúznunk. Szeretettel emlékezünk rá, s talán, ha a család fájdalma enyhül, még láthatjuk munkáit talán itt a Lila Galériában is.
Mojzes Ildikó szavait követően Szabó Gábor szobrászművész nyitotta meg a kiállítást:
-Mivel már én is három évtizede járok ebbe a kerületbe, erős kötődésem van. Elég sokat tudok a körről, a régiekről és a mostaniakról. Egy kiállítás megnyitónak nem a távoliak munkáiról kell, hogy szóljon, de mégis. Néhány ember munkájának a hiánya említésre érdemes. Az örökmozgó Tóth Feri, aki ideszervezte a szakma kicsinyeit és nagyjait, az elmúlt években, akik elmentek: Orosz Laci, a kiváló festőművész, Szántó Bandi, aki szintén kiváló festő volt és Nagy Józsi bácsinak nagyon hiányoznak a fafaragásai, faszobrai. Ahogy végignézem a neveket, néhány ismerőssel is találkozom, olyanokkal, akikkel a korábbi kiállításokon és vannak, akik nekem újdonság. A két kislány verse nagyon illett ehhez az őszi kiállításnak a megnyitójához. Hiszen természetjellegű művek vannak jelen. Itt, akik működnek a körben, azok számára a természet alapvető élmény: a természet és az ember. A képek közül nagyon sok a tájkép. Nagyon kevesen vannak a kiállítók: számomra üde meglepetés Halmos Mária művészete…,Kaló Zoltán romantikus érdeklődése érdekes, …Kiss Márton, a kör egyik legrégebbi tagja, az egyik legerősebb egyénisége,…Kovács Ernő- nagyon zavarba ejtő ez a sok kép, amit kiállított, érdekes, hogy mennyire kötődik a magyarországi városokhoz,…Pollák Miklósnak szintén a romantikus vonzódás, ami az érdeklődését felkelti,…Szabados István a múltidéző kép számomra a legizgalmasabb, Szűcs Károlynak ismerjük a természet iránti vonzódását,…Tari Emma már korábban is ismertem a Nagy Előd által vezetett körből és nagyon izgalmasnak találom különösen a vasárnap délutáni képét. Nagyon örülök, hogy ez a kör létezik, és remélem, hogy fiatalokkal is gazdagodik, mert úgy értem, hogy a nevek között szerepelnek olyan fiatalok, akik nem állítottak ki. De hát minden művészeti csoportnak szüksége van a megújulásra idősebb és fiatalabb művészek résztvételével. Szeretettel gratulálok a kiállító művészeknek, és a közönségnek, hogy találja meg a számára legkedvesebb műveket!
Az „Őszi tárlat” november 9-ig tekinthető meg hétköznapokon 8-18 óra között a Kavicsos köz 4.szám alatt található Lila Galériában.