Menu

Paralimpikonok köszöntése

2004.10.28.

Október 27-én a képviselő-testületi ülés megkezdése előtt Hajdu László polgármester köszöntötte az Önkormányzat nevében az athéni paralimpián járt és szép eredményeket elért XV. kerületben élő sportolókat: Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta úszókat, edzőjüket Fóris Erikát valamint a szintén nemrégiben az ausztriai Badenben masters-világbajnoki címet szerzett Takács Mária súlyemelőt, valamint Király Csaba alpolgármestert, aki október 23-a alkalmából vehette át Lampert Mónika belügyminiszter asszonytól a „Köz Szolgálatért Érdemjel ezüst fokozata” kitüntetést.

Engelhardt katalin és Ráczkó Gitta 1992 óra vesz részt a paralimpiákon szép eredménnyel. Idén mindketten szereztek egy-egy bronzérmet- Gitta- 100 mellen az SB 5-ös kategóriában, míg Kati – 50 pillangón szintén az 5-ös kategóriában. Emellett Gitta a 200 méter vegyes úszásban VII. helyet, Kati pedig 100 mellen az SB 4-es kategóriában VII. helyezést, 50 méter háton VIII. helyezést ért el.
Bár Gittának nagy előnye volt és akár ezüstérmes is lehetett volna, ám így is saját legjobb idejét javította meg és ért a célba harmadikként 1:55-es idővel. „Reméltem, hogy meglesz az érem”- mondta Gitta, aki a 20002-es VB-n ezen a számon „csak” negyedik lett.
Az éremszerzéssel kapcsolatban azonban érdemes megemlíteni a tavasszal a sheffieldi felkészülési versenyen elért eredményeiket is, hiszen ezen az angol nyílt bajnokságon Ráczkó Gitta 100 mellen aranyérmet, 200 vegyesen ezüstérmet, míg Engelhardt Katalin 50 pillangón és 100 mellen is ezüstérmet szerzett.
Nem véletlen a két sportolónő párhuzamos pályafutása, hiszen mindketten Újpalotán élnek egy lakásban, ahol a nappali egy kisebb sportmúzeumhoz hasonlít. Itt kap helyet sok-sok érem, serleg, kupa, ami annak tudható be, hogy a négy olimpiát megjárt sportolónő közül Kati többek között begyűjtött Barcelonában egy ezüstérmet, Atlantában aranyat, Sydneyben pedig az idei évhez hasonlóan egy bronzérmet. Gitta Barcelonából egy VI. helyezéssel, Atlantából egy aranyéremmel, Sydneyből egy 5. helyezéssel, míg idén Athénból egy bronzéremmel térhetett haza.
Mindketten egy speciális általános iskolába jártak, ahol megismerkedtek egymással, majd később megtanultak itt úszni, ami annyira jól ment, hogy egyre szebb eredményeket értek el. Több mint 13 éve indulnak a világ különböző pontjain versenyeken, és ahogy már láthattuk sikeresen, egyre sikeresebben.
Peking még messze van –gondolják mindketten, hiszen addig még a jövő évi EB-n illetve a 2006-os VB-n is helyt kell állniuk. Addig pedig várja őket az uszoda, a Halassy Olivér SC, amely egyesületnek tagjai és edzőjük: Fóris Erika.
A kerület megbecsült lakóit, sportolóit, edzőit a Magyar Köztársaság elnöke, dr. Mádl Ferenc, miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc és a parlament házelnöke Szili Katalin is kitüntette nemrégiben: a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapta Fóris Erika úszóedző, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapta Ráczkó Gitta, míg miniszteri köszönő levelet kapott Engelhardt Katalin.