Menu

Jutalmak átadása a nemzeti ünnep alkalmából

2004.10.26.

Október 22-én kora délután a Polgármesteri Hivatal Dísztermében kitüntetések és jutalmak átadására került sor nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából. A himnusz elhangzását követően Rusznyák Géza köszöntötte a meghívottakat és a vendégeket: külön köszöntve Hajdu László polgármester urat, országgyűlési képviselőt, Gyurcsánszky János, Király Csaba és dr. Pálinszki Antal alpolgármester urakat és dr. Nagy Antal jegyző urat, valamint lovag vitéz Dömötör Zoltán nemzetőr vezérőrnagyot, az 1956-os Magyar Nemzetőrség elnökét.

-Október 23-a, az 56-os forradalom és szabadságharc emléknapja, mely nemcsak nekünk, de a XX. század világtörténetében számos nép közös ünnepe. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet. 1956 nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, melyben Magyarországnak ismét helye van. 1989. óta október 23-a köztársaságunk kikiáltásának napja. Ekkor lépett hatályba az Alkotmány átfogó módosítása, a népköztársasági államrendet a demokratikus jogállam és a piacgazdaság váltotta fel. Az alkalom, az ünnep, ami ma ide szólított bennünket mindenki számára hordoz valami emléket, azoknak különösen, akik az eseményeket valamilyen formában személyesen is átélhették mondta Rusznyák Géza, majd bejelentette, hogy a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége hazafias és áldozatos munkájának elismeréséül, melyet a magyar haza érdekében végzett Hajdu László polgármesternek a Hazáért Érdemkeresztet adományozta illetve az 56-os Szövetség Országos elnöksége döntése alapján a XV. kerületi Önkormányzat elnyerte a Lyukas Forradalmi Zászlót és kitüntető Oklevelet, a közélet tisztasága és a környezeti kultúra javítása érdekében végzett tevékenységéért. A kitüntetést Mádl Ferenc Köztársasági elnök jelenlétében Hajdu László polgármester október 22-én vette át az 56-os szövetség központi ünnepségén.
Ezután a bejelentés után került sor október 23-a alkalmából a „Budapest XV. kerület Díszpolgára” címek, a „Kerület Szolgálatáért” kitüntetések és jutalmak átadására.

A „Budapest XV. kerület Díszpolgára” cím adományozásának célja, hogy a helyi önkormányzat elismerését nyilvánítsa a jelentős, maradandó értéket alkotó, vagy munkássága alapján kiemelkedő személyiségek részére, akik tevékenységük révén példaképül szolgálhatnak a kerület polgárainak. A címeket Hajdu László polgármester úr adta át
-dr. Ódor József polgármesteri tanácsadónak
-Papp Barnabásnak, a Palotai Önvédelmi Védegylet elnökének
-Vitai Ildikó előadóművésznek

Ezután a polgármester úr a „Kerület Szolgálatáért” díjakat adott át a polgármesteri hivatal köztisztviselői, ügykezelői és munkavállalói, továbbá az önkormányzat intézményeinél közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott azon dolgozói részére, akik munkaköri feladataikat a kerület és a lakosság szolgálatában huzamosabb időn át példamutató módon látták el.
A Polgármesteri Hivatal dolgozói közül „Kerület Szolgálatáért” díjat kapott:
-Garai Péter
-Magyarné Ács Ildikó
-Mollnár Andor

Az intézmények dolgozói közül „Kerület Szolgálatáért” díjat kapott
-Bercsényi Péterné
-Bósza Edit
-Győr Árpádné
-Hős Gézáné
-Varga Imréné
-Varga Istvánné
-Verebélyi Gyula

A díjak átadását követően Hajdu László polgármester pénzjutalmakat adott át a XV. kerület biztonságáért végzett kiemelkedő bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységük elismeréseként
-a XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársainak: Borbély Erzsébet rendőr alezredesnek, Mészáros János rendőr főtörzsőrmesternek, Reszkető Sándor rendőr századosnak, Szabó László rendőr főtörzszászlósnak, Tamási Imre rendőr zászlósnak, Vojnár Ferencné rendőr századosnak
-a Palotai Önvédelmi Védegylet elnökhelyettesének, Duka Gábornénak
-a Palotai Polgárőrség Bűnmegelőzés és Önvédelmi Egyesület alelnökének, idősebb Tornyai Ferencnek
-a IV. és XIV-XV-XVI. kerületi Tűzoltóparancsnokság munkatársainak: Balogh Antal tűzoltó főtörzsőrmesternek, Novák Mihály tűzoltó hadnagynak, Poholányi László tűzoltó főtörzsőrmesternek, Takács Dénes tűzoltó főtörzszászlósnak a XV. kerületben végzett kiemelkedő tűz- és kárelhárítási tevékenységük elismeréseként

Pénzjutalomban részesültek: Bácskai Endre, Deák János, Hanol Jánosné, Kiss Medárd, Spák Pál, az 56-os Szövetség XV. kerületi Szervezetének tagjai, Jakabffy István, dr. Fazekas Zoltán, Kovács Zoltánné, Matók József, Kecskés Mihály, a POFOSZ XV.kerületi Szervezetének tagjai.
Kecskés Mihály a következő szavakkal köszönte meg a jutalmat:
-Köszönöm a támogatást ahhoz, hogy felépüljön az 1956-os emlékmű, ami el is készült a mai napra. Ezt az emlékművet szeretni, becsülni kell és meg kell őrizni!
Kovács Ferencné az 56-os forradalom tiszteletére minden évben megrendezett 1956 méteres emlékfutás megszervezéséért, lebonyolításáért részesült pénzjutalomban, aki ennek átvételekor a következő felajánlást tette:
-A jutalmat felajánlom az 56-os Szövetség XV.kerületi Szervezetének azon kívánságommal, hogy közösen döntsük el annak felhasználását az ifjúság nevelése érdekében. Az ifjúságnak ugyanis ismerniük kell és nem szabad elfelejteniük az 1956-os forradalmat, szabadságharcot. Tisztelniük kell azokat, akik ebben a harcban becsületesen részt vettek. Most is időszerű Kölcsey Ferenc 1833-ban, Pozsonyban írt epigrammája:
„Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak
Hagyd örökül ha kihunysz! A haza mindenek előtt.”

Ezután lovag vitéz Dömötör Zoltán nemzetőr vezérőrnagy, az 1956-os Magyar Nemzetőrség elnöke az 1956-os Magyar Nemzetőrség Emlékkeresztje kitüntetést az alábbi szavak kíséretében adta át Hajdu László polgármester úrnak:
-Budapestnek 23 kerülete van, de a polgármester úr nagyon nagyot tett értünk. Én arra kérlek benneteket, hogy amikor elmentek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére felállított emlékmű, emlékkő mellett, mindig gondoljatok ránk, ’56-osokra és nagy szeretettel szeretném polgármester úrnak átadni e kitüntetést.

Ugyancsak az 1956-os Magyar Nemzetőrség Emlékkeresztje kitüntetésben részesült lovag vitéz professzor dr. Sóskúti Soós Attila nemzetőr ezredes, több amerikai egyetemen végzett pedagógiai munkássága elismeréséül és vitéz Döményi István nemzetőr ezredes, katonai pályafutásáért és a nemzetőrség érdekében kifejtett tevékenységéért.

A Szózat hangjainak elhangzása után Hajdu László polgármester mondta el pohárköszöntő beszédét:
-Köszöntök mindenkit, akinek ez a mai nap a példa. A mai nap a XV.kerület életében egy méltóságteljesen szép nap. Ünnepeltünk a Karácsony Benő parkban a hagyományoknak megfelelően, ünnepeltünk egy másik helyen, ahol eddig nem ünnepeltünk, de a jövőben rendszeresen fogunk: végre, adósságunkat törlesztve, emlékhelyet tudtunk állítani a főplébánia oldalán szinte jelképesen – a másik oldalon a Batthyány örökmécses és ez is egy ilyen örökmécsese lesz a kerületnek.
-Köszöntöm azokat a kivitelezőket, akik közreműködtek ebben a szép alkotás megvalósításában, a tervezőket, azokat a munkatársakat, akik nélkül ez nem valósult volna meg. Köszöntöm azokat, akik Budapest más kerületeiből eljöttek velünk együtt ünnepelni azért, mert mi itt ma emlékhelyet avattunk.
-Ünnepélyes még a nap további része is ezzel az ünneppel is, hiszen ilyenkor nemzeti ünnepünkön adjuk át a kitüntetéseket, az elismeréseket azoknak, akik erre méltók voltak. A mai nap a nemzet függetlenségének napja-hangzott el itt a beszédekben, a mai nap a köztársaság ünnepe is és azt gondolom, hogy a mai nap mindannyiunk emlékének, érzelmének ünnepe is.
-Nagyon nagy esemény volt számomra a mai nap központi országos október 23-i ünnepsége, amelyen részt vettem, s ahol jelen volt a köztársasági elnök úr, az országgyűlés elnöke és számos állami és egyházi méltóság. Ezen az ünnepségen a XV. kerületet elég komoly méltatásban részesítették: 3186 önkormányzat közül 12 részesült ebben – megkaptuk a Lyukas Forradalmi Zászlót és Kitüntető Oklevélet. Az ünnepségen az volt a szép, hogy a POFOSZ és az 56-os Szövetség együtt ünnepelt. Annyira megható volt számomra, hogy az egyik kitüntetést az 56-os Szervezet ajánlására kaptuk; amelyet pedig már bejelentettek, személyesen én kaptam (Hazáért Érdemkereszt) a POFOSZ-tól és az előbbiekben a Nemzetőrségtől is kaptam egy kitüntető elismerést. Azt gondolom, hogy sokan együtt kaptuk ezt a kitüntetést. Nagyon jó volt, hogy ma szóltak rólunk országosan is, hogy hogyan ünnepelnek Rákospalotán.
-Kedves Vendégeink! Mindannyian, akik ünnepélyessé akarták tenni a mai ünnepet és itt vannak velünk együtt, kívánom azt, hogy a következő ünnepségig mindenkinek sok szerencséje legyen az életben, sok ereje és egészsége és erre emelem a poharam!