Menu

A goalball-válogatott a Kolozsvár utcai iskolában

2004.10.22.

Október 19-én délután a paralimpián járt és hetedik helyezést elért csörgőlabda-válogatott járt a Kolozsvár utcai Általános Iskolában, ott, ahol a felkészülésüket is tartották. Itt köszöntötte a csapatot Hajdu László polgármester.

A csörgőlabda az a labdajáték, melyet gyengénlátók illetve nemlátók játszhatnak és a labda hangja alapján mérkőznek meg egymással. Egy-egy mérkőzés során épp ezért nagyon fontos, hogy a teremben csönd legyen, illetve ugyanennyire fontos, hogy a terem akusztikája megfeleljen a játéknak.

Avarkeszi Béla, polgármesteri tanácsadó a beszélgetés elején elmondta, hogy tavaly kapta az ötletet Dr. Neszt Kálmán, főigazgató-főorvostól, hogy a Mobilitási Hét rendezvénysorozatra meg kellene hívni a csörgőlabda- válogatottat. A gondolatot tett követte, és a Kolzsvár utcai iskola tornacsarnoka, annak akusztikája annyira tetszett a játékosoknak, hogy a paralimpiára a felkészülést itt tartották.

Az olimpiai hímnusz elhangzása után Hajdu László köszöntötte a csapat minden tagját: Páni Róbert edzőt, aki egyben XV.kerületi lakos, Tóthné Gujdó Zsuzsát, Ábel Andrást, a csapat segédedzőjét valamint a válogatott tagjait: Orsós Sándort, aki gyógymasszőr és a XV.kerületben dolgozik, Orsós Zsoltot, aki többek között sportszerevző szakra jár a főiskolán, Hajba Szabolcsot és Bélati Szilárdot, akik szintén gyógymasszörként dolgoznak, Széll Sándor gimnazistát és a csapat kapitányát, Szabó Andrást, aki a gyógymasszőrködés mellett telefonközpontosként dolgozik. Róla azt is érdemes tudni, hogy hat paralimpián vett részt, valamint ő vitte a magyar zászlót Athénban.

– Ebben a kerületben színes a sportpaletta- mondta Hajdu László – hiszen jelen van magas színvonalon a labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, a tollaslabda, a tenisz illetve több paralimpikonunk is van, akiket a legközelebbi testületi ülésen fogunk köszönteni. A kerületi paralimpikonok egy ezüstérmet, két bronzérmet, egy negyedik és egy hatodik helyezést hoztak el Athénból. A Vakok és Gyengénlátók Intézetét évek óta támogatjuk illetve van egy kislány, aki jogi egyetemre jár és az a terve, hogy a hasonló állapotban lévő állampolgárok érdekeit jogait fogja képviselni: ügyvéd szeretne lenni. Tőlünk kapott már egy Braille- írásos írógépet és sok egyéb más ajándékot.

– A kerületben sokat adunk a sportra, mind szervezői, mind utánpótlás nevelői szinten, s most már a csörgőlabda-válogatottat is támogatói is lehetünk. Öröm, hogy itt vagytok velünk.

Ezután egy úgy nevezett Braille-írásos számlapos karórát vehetett át minden csapattag a polgármester úrtól.

Páni Róbert a csapat nevében megköszönte az ajándékot és kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos volt számukra a tavalyi Mobilitási Hét, hiszen itt lelhettek rá arra a lehetőségre, ahol a paralimpiára a felkészülésüket zavartalanul folytathatták, s ennek következtében ilyen eredménnyel zárhattak. Páni Róbert 1997 óta edzi a csapatot, amely többek között 1999-ben Calgaryban a Világkupa első helyezett, 2002-ben Rio de Janeiróban a világbajnokságon VI.helyezett, míg Sidnyben az olimpián VIII.helyezett volt. Megtudhattuk tőle, hogy a válogatott csapat mellett a Vakdiákok SE edzője is, s körülbelül 50 ember játssza Magyarországon ezt a sportágat. Maga a csörgőlabda-bajnokság 25 éves hazánkban.

Selényi Miklósné, a Kolozsvár Utcai Általános Iskola igazgatónője szintén örömének adott hangot, hogy ebben a csarnokban tehette lehetővé a csapat felkészülését. Majd egy idézettel zárta rövid köszöntőjét, mely szerint A sport arra tanít, hogy becsületesen győzzünk és emelt fővel veszítsünk!”

Az ünnepélyes köszöntésen részt vett még Király Csaba alpolgármester, Marsovszky Györgyné, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke és Dr. Neszt Kálmán, főigazgató-főorvos.

A csörgőlabda-válogatottal legközelebb szombaton, október 23-án reggel 8-tól találkozhat a közönség, amikor a Kolozsvár utcai Általános Iskola tornacsarnokában játszik négy magyar csapat – bajnoki mérkőzést -, valamint a horvát és a román bajnokcsapat körmérkőzést.