Menu

Saját kisállatkert a Micimackó óvodában

2004.10.20.

Október 18-án reggel igazi kisállatkertet vehettek birtokukba a Micimackó óvodába járó gyerekek, illetve az itt nevelő pedagógusok és a szülők.

Baracskai Éva, óvodavezető elmondta, hogy a földszinten található közel 10 nm-es területet építették két részben: az úgy nevezett „vizes élőhelyen” él három teknős és egy leguán. Utóbbit Bíró József kisállatkereskedő ajándékozta az óvodának, aki egyébként is folyamatosan állattartási tanácsokkal és egyéb módon segíti az itt folyó munkát. A kisállatok másik helye egy terrárium, ahol aranyhörcsögök, tengeri malacok, kanárik, pintyek élnek egymással békességben- ki-ki a maga lakhelyén.

– Átmenetileg vendégségben van nálunk egy sérült süni is a terráriumban, amíg meggyógyul. Ezután ismét a természetben van a helye- mondta Baracskai Éva. Ez a terület egy kihasználatlan rész volt a lépcső mellett, ahol most megvalósulhatott a kisállatkertünk. Eddig is voltak pintyek egy-egy csoportnál, így az idejáró ovisok láthatták, hogy hogyan költenek. Ez az élmény azonban csak mindig egy-egy csoportnak adatott meg, most pedig már közösen figyelhetjük a házi állatkertünk minden állatának fejlődését, életmódját. Az állatok gondozásáról Maghándiné Márti, óvodavezető-helyettes gondoskodik, amúgy közel egy millió forintból – amely pályázati pénz volt – alakíthattuk ki ezt az élőhelyet. Támogatást kaptunk a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságától, a XV.kerületi Önkormányzat MOS Bizottságától illetve a civil szervezetek számára kiírt pályázati pénzből. Az így kapott összeget egészítette ki a „Micimackó és a természet Alapítvány”. Azonban hozzá kell tennem, hogy nagy segítséget kaptunk Sárosi Károlytól, az Akuline Kft. képviselőjétől, aki az elektromos rendszert építette ki az élőhelyen és környékén. Rajta kívül Maros Mónika, jelenlegi főiskola hallgató segített és segít nekünk azzal, hogy az állatokról ismertetőt hozott és elhelyezte a megfelelő kisállatok környékén.Most már a szülők segítségét is kérjük, ezért „Állatok eledele” kosarat helyeztünk el az állatok közelében, ahova inkább élelmiszereket, mint pénzt várunk az állataink számára.

A kisállatkert ünnepélyes átadásán először a vezető óvónő köszöntötte a gyerekeket és a vendégeket (többek között Hajdu László polgármestert, dr. Pálinszki Antal, alpolgármestert, Németh Angéla és Varga Imre önkormányzati képviselőket valamint Helmajer Lászlónét, az OMIS osztály munkatársát). Ezután a nagycsoportos ovisok a süniről és az őszről mondtak verset, majd a kirándulásról énekeltek. Hajdu László köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy most már egyedi ökoóvodának nevezhető a Micimackó óvoda, ahol eddig is több állat nyert otthont. A szalagot két kiscsoportos óvodás fogta, amikor is a polgármester úr átvágta ünnepélyes keretek között.