Menu

Ha hó, akkor járdatakarítás

2019.01.09.

A közutakat, a parkokat és sétányait, illetve a nem ingatlanhoz csatlakozó járdákat és kerékpárutakat a közterület-fenntartók dolga mentesíteni a hótól és jégtől. A lakás- és családiház-tulajdonosoknak is van dolguk, a házak előtti havas járdák csúszásmentesítéséről nekik kell gondoskodniuk.

A közutak takarítását az egész XV. kerületben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a fővárosi önkormányzati tulajdonú zöldterületek, parki területek gondozását, takarítását a FŐKERT Nonprofit Zrt., a tömegközlekedési megállók környezetének rendben tartását pedig a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. végzi.

A XV. kerületi önkormányzat kötelezően ellátandó tisztántartási feladataihoz az önkormányzat kezelésébe tartozó parkok és zöldterületek tisztántartása, síkosságmentesítése tartozik. Ezeket az önkormányzat Gazdasági Társasága a Répszolg Nonprofit Kft. közreműködésével végezteti.

Fontos tudni, hogy a magántulajdonban álló ingatlanok előtti járda nem a közterület-fenntartók feladata. Ahogy a hótakarítás és csúszásmentesítés a közintézmények fenntartóira, üzemeltetőire is vonatkozik, illetve ahol kereskedelemi egység nyílik az utcára, nyitvatartási időben annak üzemeltetőjére is.

Ha Ön családi házban lakik, …

Bár a helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja, és elő is írja, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkezők kötelesek eltakarítani a havat a ház előtti járdaszakaszról, valamint a járda és a kocsiút közötti területről és kötelesek azt csúszásmentes állapotban is tartani. Azaz a hótakarításról és a biztonságos gyalogosforgalomról legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

A tulajdonosok jogi felelőssége is van: ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán esik el, kötelesek vagyunk az “okozott” kárt megtéríteni, sőt, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak.

És a társasház?

Miközben egy családi ház esetében egyértelmű, kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel, pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát, tévhit ezért, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása és a járdák biztonságossá tétele.

A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket, ám ezek elsősorban a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, és nincs benne előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés. Egy társasház lakóközösségének természetesen megállapodhat arról, hogy a téli munkákat a közös képviselő vagy egy alvállalkozó végezze el helyettük, de érdemes figyelni arra, hogy ilyenkor megfelelő alvállalkozói szerződés szülessen.

Sózni? Nem sózni?

Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet egyik passzusa értelmében akár ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el, ha ott fás növények vannak. A tiltás nem véletlenül született; a só ugyanis súlyosan károsítja környezetünket, tönkreteszi a cipőt, károsítja az autógumit, -alvázat, a kerékpárgumit, idővel “felzabálja” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem.

A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat vagy a gránitkőzúzalék.

Képeink még december közepén készültek a Széchenyi téren. Fotó: Polgármesteri Hivatal