Menu

Parlagfű gyűjtésért kerékpár jár

2004.10.19.

Október 18-án késő délután egy kerékpárral lett gazdagabb Zomboriné Ötvös Enikő, XV.kerületi lakos, mivel az idei évben a parlagfű gyűjtésben az ő neve került ki a sorsolási kalapból. Lehet azt mondani, hogy jó helyre került a jármű, hiszen a kerületi lakosok által begyűjtött 113 000 darab gyökeres parlagfűszálból ő maga 21 000 szálat adott le az önkormányzatnál.

– A parlagfű gyűjtési akciónak tíz éves hagyománya van a XV.kerületben – mondta Erdélyi Ferenc, a XV.kerületi Önkormányzat Környezetvédelmi Közalapítvány elnöke a sorsoláson. Az első három évben, amíg „csak” a kerékpár volt a díj, évi 10-12 ezer szál gyűlt össze. 1998-tól azonban minden évben a 100 tövet behozó gyűjtő 1 db tombolajegyet, míg az ezer darabot elhozó egy 200 Forintos utalványt kap ajándékba. Épp ezért az évek folyamán, amikor az iskolák és a nyugdíjas szervezetek is bekapcsolódtak az akcióba, átlag 200-220 ezer tő is összegyűlt. Idén csak magánszemélyek vettek részt sajnos a gyűjtésben. A versenyzés nagyon jó, de nem elégszer hívjuk fel a figyelmet arra, hogy aki allergiás, az ne szedje ki a parlagfüvet illetve aki gyűjt, az csak kesztyűben tegye. Jó, hogy van ez a program, de tudni kell, hogy a parlagfű magja 40 évig is megőrzi a csírázó képességét, tehát nem mindegy, hogy melyik időszakban kezdünk a gyűjtésbe illetve, hogy aki parlagfüves területet talál, jelezze mielőbb az önkormányzatnak, hogy a kellő intézkedést meg lehessen tenni.

– S most nézzük a konkrét számokat-az 1997-2004 közötti időszakban összesen 1 millió 234 ezer darab parlagfüvet gyűjtöttek a kerületben. Összesen nyolc darab kerékpár került kisorsolásra: egy darabot a főváros, egyet kisvállalkozók, míg hat darabot az alapítvány ajánlott fel – körülbelül 160 ezer forint értékben. A 200 forintos vásárlási utalványt, amely 243 ezer 800 forint volt az alapítvány adott szintén, melyet a lakosság által a részünkre felajánlott adójuk 1%-ából fedeztünk. A támogatást azonban a továbbiakban is szívesen vesszük és köszönjük: adószámunk: 18043389-1-42.

A parlagfű gyűjtés során átadott tombolajegyek sorsolására az alapítvány nyílt ülésén került sor, ahol külön köszönetét fejezte ki Erdélyi Ferenc Fekete Andrásné főtanácsosnak, aki tíz éve szervezője és lebonyolítója a kerületi parlagfű ellenes akciónak.

A sorsoláson Fekete Andrásné elmondta, hogy idén 2,5 millió forintból 15,6 hektáron végeztek kaszálást. Ezt az összeget az önkormányzattól kapták, ami több, mint tavaly volt, ám idén nem volt lehetőség pályázat útján pénzhez jutni e célra. Belterületen vegyszeres gyomirtással egyszeri kezeléssel végzett kb. 1,3 millió forint értékben parlagfű irtást a Pólus tulajdonosa, ám ez nem volt igazán hatékony a nem megfelelő kijuttatás miatt. Tudni kell viszont, hogy emellett az intézmények és a vállalatok több helyen végeztek kaszálást a parlagfű irtása érdekében.

A sorsoláson a kerékpárt a nyertesnek Király Csaba, alpolgármester adta át.