Menu

Emléktáblák avatása az aradi gyásznapon

2004.10.07.

Október 6-án a XV. kerületben található aradi vértanúkról elnevezett utcákban koszorúzásra, emléktábla illetve emlékkő avatásra került sor.

A megemlékezések reggel az Aulich utcában kezdődtek, ahol a XV. kerületi Önkormányzat nevében Hajdu László polgármester, Király Csaba alpolgármester, valamint önkormányzati képviselők, intézményvezetők voltak jelen. A himnusz elhangzását követően az emléktábla avatáson a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda diákjai műsorral emlékeztek meg Aulich Lajos honvédtábornokról, az ország utolsó hadügyminiszteréről.
-A Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság határozatával döntött az aradi gyásznapról való megemlékezéséről- mondta Ujfalusi Edina, a MOS osztály munkatársa. Az aradi vértanúk előtti tisztelgésünk jeleként a kerületben a vértanúk nevét viselő utcákban emléktáblát állíttattunk. A nyolc emléktábla és a Batthyány-kert gondozását egy-egy kerületi nevelés-oktatási központ vállalta el. Ezentúl minden év október 6-án koszorúzási ünnepséggel emlékezünk meg a vértanú-halált halt hősökről.
Ezután Hajdu László avatta fel az emléktáblát, majd az önkormányzat nevében vele együtt Németh Angéla koszorúzott. A Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda koszorúját pedig Nádai Miklósné és Tóthné Tímár Katalin, az Aulich Óvoda vezetője helyezte el. Az ünnepség végén mint ezután is minden helyszínen a Szózat hangzott fel.
A Pöltenberg Ernő utcában a Pestújhelyi NOK diákjai emlékeztek meg rövid műsorral a honvédtábornokról, majd a polgármester úr felavatta az emléktáblát, s Podmaniczky Elekkel közösen helyezték el az önkormányzat koszorúját illetve Terjék Katalin és Csörgő Zsófia a Pestújhelyi NOK nevében koszorúzott.
A Damjanich utcában a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda diákjai elevenítették fel Damjanich János, a 3. zászlóalj tábornokának életét, majd Dr. Pálinszki Antal alpolgármester és Gressó Tiborné elnök-igazgató avatta fel Damjanich János emléktábláját. Az önkormányzat nevében Dr. Pálinszki Antal és Németh Angéla, a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda nevében Gressó Tiborné és Szanyi Dániel tanuló helyezte el a megemlékezés koszorúit.
A megemlékezés következő helyszíne a Dessewffy Arisztid utca volt, ahol Dessewffy Arisztidról, a magyar nemzetőrség főtisztjéről, a tiszai IX. hadtest vezéréről a Dózsa György Gimnázium tanulói tartották meg műsorukat. Itt az emléktáblát Baracskay Éva, a MOS Bizottság alelnöke és Ábri László igazgató avatta fel, majd Baracskay Éva és Németh Angéla illetve a Dózsa György Gimnázium diákjai helyezték el a koszorúkat.
A Vécsey Károly utcában a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda diákjai idézték fel Vécsey Károly honvédtábornok alakját. Vécsey Károly emléktábláját Baracskay Éva és Kiss Tamás igazgató helyettes avatta fel; koszorút helyezett el Baracskay Éva és Németh Angéla az önkormányzat részéről illetve két diák a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda részéről.
Nagysándor Józsefről- aki Buda visszafoglalásakor az I. hadtest hadvezéreként elsőként vonult be a Várba- a Czabán Általános Iskola és Óvoda diákjai emlékeztek meg a Nagysándor József utcában, ahol Király Csaba alpolgármester és Varga László igazgató avatta fel ünnepélyesen az emléktáblát. Az önkormányzat nevében Király Csaba és Baracskay Éva, a Czabán Általános Iskola és Óvoda nevében Herceg Tamás tanuló helyezte el a koszorúkat.
Leiningen-Westerburg Károly német származású osztrák tiszt volt, akinek alakját a László Gyula Gimnázium diákjai idézték meg a Leiningen-Westerburg Károly utcában. Ezen a helyszínen az emléktáblát Gyurcsánszky János alpolgármester avatta fel, majd vele együtt koszorúzott Németh Angéla. A László Gyula Gimnázium koszorúját Csonti Istvánné elnök -igazgató és Beckné Krem Andrea, intézményegység vezető, valamint az intézmény diákjai helyezték el.
A Kiss Ernő utca – Szentmihályi út sarkán lévő sarokház falára már két évvel ezelőtt, 2002. október 6-án az XV.kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat a kerületi önkormányzat segítségével elhelyezte az örmény származású, 1848-as altábornagy Kiss Ernő emléktábláját. A 13 aradi vértanú közül neki olvasták fel először a vádiratot, mely szerint felségárulás vétke miatt minden rangjától, ingó és ingatlan vagyonától való megfosztás mellett lőpor és golyó általi halálra ítélték. Ő volt az egyetlen, aki bekötetlen szemmel nézhetett szembe a halállal. A kivégzésre indulva ezekkel a szavakkal búcsúzott a várkáplántól:” Szegény hazám! Vége mindennek! Isten büntesse meg hóhérainkat!” Holttestét mostohatestvére október 8-án vitette el, majd Alsóelemérben ( Elemir) temették el. Az emléktáblánál a Hartyán NOK diákjai emlékeztek meg Kiss Ernőről, majd az önkormányzat nevében Ambrus János a MOS Bizottság elnöke és Fekete István képviselő, a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ nevében Csörgő Mária elnök-igazgató és Szőcs Tamás intézményegység vezető koszorúzott.
A megemlékező programsorozat utolsó helyszíne a Batthyány-kert volt, ahol
a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ diákjai műsorral emlékeztek meg gróf Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről. Ezután
Gyurcsánszky János avató-beszédét követően felavatta az emlékkövet majd az önkormányzat nevében Gyurcsánszky János, Ambrus János és Fekete István képviselők koszorúztak, a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ koszorúját Deák János igazgató és Omischel Miklósné intézményegység-vezető helyezte el. Az aradi vértanúkra való megemlékezések a Szózat hangjaival fejeződtek be.