Menu

Érzékenyítés és elérzékenyülés a fogyatékkal élők világnapján

2018.12.05.

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából egy megható filmet nézett meg több kerületi diák a Pólusban, utána pedig beszélgetést hallhattak az érzékenyítés jegyében.

Négyszázharminc kerületi diák ült le a vászon elé, hogy hétfő délelőtt mozizzon a Pólusban – de nem egy akciófilm, vagy a legújabb Star Wars-epizód vonzott be ennyi fiatalt. Hanem egy születési rendellenességgel, és ezért „eltorzult” arccal élő ötödikes fiú, Auggie beilleszkedéséről szóló, megindító amerikai film, Az igazi csoda (olyan sztárokkal, mint Julia Roberts és Owen Wilson). Ugyanis az önkormányzat és a Felelős Szülők Iskolája szervezésében érzékenyítő napot tartottak a fogyatékkal élők világnapja alkalmából, december 3. ugyanis az ENSZ 1992-es döntése óta hivatalos világnap.

„Örömteli, hogy ennyien itt vagytok” – mondta az eseményt megnyitó Németh Angéla polgármester a megjelent diákoknak. Valóban örömteli volt a sok 7-12. osztályos gyermek jelenléte, hiszen nem egy ingyenes programról volt szó, mégis ilyen sokan regisztráltak erre az alkalomra. Mint Németh Angéla elmondta, a XV. kerületi önkormányzat célja is az érzékenyítés, közelebb hozni az épeket és a fogyatékkal élőket, ezért is álltak a program mellé.

Ma Magyarországon 600 ezren élnek fogyatékkal és sorsuk családtagként, segítőként összesen 3 millió embert érint, erre már a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, Vargacz Alexandra hívta fel a figyelmet.

A diákokat azonban nemcsak filmmel és popcornnal akarták lekötni ezen a délelőttön: a mozizás után kérdőívet töltöttek ki, és beszélgetést is tartottak, amelyen a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője, Tibenszky Moni Lisa beszélt és moderált a színpadon. Ezen Nagy Zsolt, kerekesszékes tapasztalati szakértő (Nem Adom Fel Alapítvány) osztotta meg gondolatait, tapasztalatait. Azt, hogyan került egy baleset során 21 évesen kerekesszékbe, amivel nemcsak élete, de a világnézete is megváltozott: ebben a helyzetben ismerte meg a valódi önmagát. Zsolt felhívta a diákok figyelmét arra, hogy ne a külső alapján ítéljük meg a másikat, hanem adjunk lehetőséget megismerni a személyiségét.

Az önkormányzat GYIÖK-felelőse, Balog Fruzsina és Vargacz Alexandra a munkájuk során szerzett tapasztalataikról beszéltek. Fruzsi önkéntes volt a Vakok Általános Iskolájában, Alexandra pedig arról beszélt, hogy egy betegség során a sport mennyit segített neki. Végül motivációs  gondolatokkal búcsúztak: „Úgy viselkedj másokkal ahogyan szeretnéd, hogy veled is viselkedjenek.”