Menu

Miénk itt a tér

2004.09.29.

Szeptember 25-én este hivatalosan is és egyben ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a megújult Pestújhelyi Közösségi Ház. A felújított színházteremben Nagy Edit, művelődésszervező köszöntötte az ünneplő közönséget, majd az Ördögi Görlök táncát tekinthették meg.

„Miénk itt a tér…” címmel egy olyan kisfilmet tekinthettek meg a nézők, mely bemutatta, hogyan is zajlott a ház felújítása illetve Várhegyi András, akitől már nagyon sok szép verset hallhattunk az elmúlt években Karinthy Előszó című versét szavalta el.

– Gyönyörű harmadik ősz kezdődik az idei évben – mondta a mikrofonhoz lépve Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója-, hiszen az Újpalotai Közösségi Ház, majd a Csokonai Művelődési Ház után a Pestújhelyi Közösségi Ház újul meg részlegesen. Nem hiszem, hogy van olyan település, ahol három év alatt három közösségi intézmény újult volna meg az önkormányzat nagy összegű támogatásával. Ezekben az intézményekben időnként 30-50-80-100 ezer ember fordul meg évente. Most egy gyönyörű intézményben vagyunk, ami nagy öröm a számunkra- hangzott el többek között, majd Pintér Zsuzsanna, a PeKH intézményvezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

– Kivételes a lehetőség, hogy egy művelődési házban ilyen szintű felújításra sor kerülhet. Köszönte illeti az önkormányzatot, hogy a kerület közművelődési tereinek felújítását most már évek óta következetesen elvégezteti, ennek anyagi fedezetét biztosítja. Idén ennek az épületnek a felújítására került sor. Sokan tudják, de nem árt feleleveníteni az intézmény történetét: 1926-ban került átadásra fiú és lány polgári iskolaként. Később a felsőkereskedelmi iskola működött az épületben. Az államosítás során nem kerülte el sorsát és mint állami általános iskola szolgálta a közt, míg bele nem fogtak egy nagyszabású átalakításba, mellyel új funkciót látott el az épület. 1979-ben adták át, mint Úttörőházat. A rendszerváltás után Diáktanya néven működött, majd az itt dolgozó kollegáimmal kértük a névváltozást, ezzel is jelezve a törekvést, hogy mindenféle közösségeknek helyet, otthont kívánunk adni. Az utolsó nagy munkálatok ekkor voltak a házon. Az akkor talán korszerűnek mondható épület mára megkopott, lelakottá vált.

Ezután Pintér Zsuzsa beszélt arról, hogy a mostani felújítással egy fogadóteret sikerült kialakítani információs pulttal, egy korszerű kiszolgáló büfét, dohányzót, egy igazi színháztermet, illetve kihangsúlyozta, hogy az épület akadálymentes megközelítése is megoldódott. Mivel a nyár folyamán is nyitva volt a munkálatok idején a ház, így sokan figyelték, hogy hogyan alakul az átalakítás.

– Mi a kollegáimmal évek óta azon vagyunk, hogy ez az intézmény a városrész kulturális központja legyen, katalizátorként működjön a közösségek létrejöttében. Korábbiakban takargatnunk kellett a hiányosságainkat, de köszönet illeti azokat, akik ennek ellenére látogatták programjainkat. A ház megújult, így a lehetőségek minket is új tevékenységekre, ötletekre sarkall. Kívánom, hogy a következőkben a még meg nem újult Kozák téri Közösségi Házra és a Rákospalotai Múzeumra is sor kerülhessen a felújítások folyamatában.

Hajdu László polgármester úr először a nézőtéren helyet foglaló maroshévízi, testvérvárosi delegációt köszöntötte, majd beszélt arról, hogy a ház felújítása 63 millió forintba került, és egy jó célt szolgáló beruházás történt ebből a pénzből, illetve a közönséget tájékoztatta arról a polgármester, hogy a kerületi óvodákban egy program keretében tornaszobák kialakítására kerül sor, az iskolákban pedig a nyílászárók újulnak meg, a bejáratok válnak fokozatosan akadálymentessé. A sport területén a műfüves pálya kialakításával és a megvilágítással lehetőség van este is a játékra mindenki számára a Budai II. László Stadionban. A játszóterek is megújulnak illetve folyamatban vannak az utak, a járdák építése.

– Kiváló tervek és kiváló kivitelezés során újult meg a Pestújhelyi Közösségi Ház, ami köszönhető Orbán Gyulának, aki cégével versenytárgyaláson nyerte el a beruházást. Ez a ház ma a modern színházi technikát tartalmazza, melyet jelképesen szeretnék átadni Pintér Zsuzsának.

Ezután ajándékot kapott Orbán Gyula kivitelező, Szendrei Judit tűzzománc készítő művész és Hoppán György fafaragó, akik a színpad feletti címert készítették valamint Felker Lászlóné Magdi, a ház munkatársa és Földi Gábor, aki a munkálatok során rengeteget segített mindenkinek.

A köszöntőket követően pedig sok-sok műfaj képviselője és egyben a ház jó barátja színes programot mutatott be közönségnek. Kukely Júlia, operaénekesnő a Csarnokáriát adta elő Wagner operájából illetve Puccini Pillangókisasszony című oprtájából a nagyáriát. Zongorán kísért Kapossy Gergely. Bemutatkoztak az este folyamán a hastáncosok, Váradi Zoltán,ötödik osztályos Kiemelt Fesztivál-díjas furulyázott, a Pestújhelyi úti iskola harmadikosi táncoltak, Tintér Gabriella gardonon, Dóra Áron furulyán játszott.
Mészáros Balázs a saját verseiben A bennem gyerekről mesélt. Vers hangzott el a tehénkéről, a békáról, a bolháról, a méhecskéről sé a mackóról, a kocáról, a zergéről, a majomról és két kutyafajtáról: a pitbullról és a vizsláról. Ress Hajnalka, aki Gór Nagy Mária Színitanodájába jár többek között a Kabaré musicalből adott elő egy részletet. A Szilas Táncegyüttest a Mező együttes kísérte, Bassola Richárd Szilágyi Domokos Játék című versét mondta el, míg Parti Nagy Lajos, író egy budapesti életképet varázsolt elénk Fröcskös címmel. Az ünnepi műsor végén ismét az Ördögi görlök táncát láthatta a közönség, akik pedig a folyosón végigsétáltak a program végeztével, Sersovszky Zsuzsa kiállítását tekinthették meg.