Menu

Könyvekkel szépítik meg a karácsonyt

2018.12.03.

Több száz könyv jutott már el az elmúlt hetekben kerületi intézményekben élő gyermekekhez és fiatalokhoz. Az adventi időszakban óvodákba, iskolákba is kerülhetnek szebbnél szebb mesekönyvek egy kezdeményezésnek köszönhetően, amely mellé a XV. kerületi önkormányzat is odaállt.

Egy jótékonysági akciónak köszönhetően könyvekkel is szebbé tehetjük azok karácsonyát, akiknek a mindennapok is kihívást jelentnek. A Mesekő Alapítvány és Libri az ország összesen harminc pontján állított fel Mesepontokat, ahol november 5. és december 9. között várják a felajánlásokat. Ha valakinél rejtőznek megunt, szép állapotú gyerekkönyvek, ifjúsági regények a könyvespolc mélyén, csak annyit kell tennie, hogy elviszi őket az egyik gyűjtőponthoz. A XV. kerületben is található ilyen Mesepont, a Pólus Centerben működő Librihez kapcsolódóan.

A Mesekő Alapítvány gondoskodik róla, hogy a lehető legjobb helyre kerüljenek a felajánlások. Így került képbe Rákospalota, Pestújhely, Újpalota önkormányzata, amely éppen a könyvek eljuttatásban segít.

„Az elmúlt hetekben már két alkalommal szállítottuk ki a könyvadományokat a kerületben működő intézményekbe. Eddig körülbelül 600 könyvet juttatunk el olyanoknak, akiknek ez igazán nagy ajándék” – mondta Balog Fruzsina, az önkormányzat GYIÖK-segítője.  Először a SZÉRA Családok Átmeneti Otthona, majd a Leánynevelő Intézet (Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon) gondozottjaihoz, lakóihoz jutottak el az adományok. Az akció másik kerületi jótékonysági koordinátora, Kormos Adrienn ifjúsági referens azt is elárulta, hogy december elején a Pestújhelyi Gyermekotthonba, bölcsődébe, óvodába és általános iskolába is visznek a könyvekből.

„Nagyon szép példányokról van szó, a szervezők kifejezetten törekszenek rá, hogy csak kifogástalan állapotú könyveket hozzanak a felajánlók – mondta Balog Fruzsina. – Szívmelengető volt látni, ahogyan fogadták például a SZÉRA-ban az adományokat. Az pedig a másik oldalon nagyon örömteli, hogy már tudunk olyan általános iskolai osztályról, ahol a diákok együtt gyűjtik a könyveket és viszik el őket a Pólus Libribe.”