Menu

Sztratiev magyarul

2004.09.26.

Szeptember 22-én a Csokonai Művelődési Házban mutatta be Hadzsikosztova Gabriella színművésznő, a XV.kerületi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Szondi György műfordító a Napkút Kiadónál megjelent Sztaniszlav Sztratiev: Másutt (Bolgár egypercesek) című magyar nyelvű könyvet.

A könyvbemutatón Hadzsikosztova Gabriella elmondta, hogy régóta szerette volna ezt a könyvet megmutatni a magyar barátainak, azonban ahhoz arra volt szükség, hogy lefordítsa valaki, illetve, hogy valaki vállalja, hogy mindez megjelenjen könyv formájában.
„Darabokban a világ, cserepeiben állunk térdig, új világ sehol…”-hangzott el az idézet, melyet Sztratiev 1996.december 11-én fogalmazott meg, halála előtt négy évvel, majd a színművésznő tolmácsolásában illetve Eredics Dávid zenei aláfestésével, filmbejátszásokkal fűszerezve kapott ízelítőt a leendő olvasó a bolgár szerző szatírikus egyperceseiből.
-Itt ő a fontos és nagyon büszke vagyok erre a könyvre és a fordításra, amit már harminc éve tervezek- mondta Szondi György, a Napkút Kiadó vezetője és egyben az alkotások egyik fordítója. Négy fordítója van a kötetben található alkotásoknak: Csíkhelyi Lenke, Doncsev Toso, Genát Andrea, akik mind-mind nemcsak kiváló fordítók, hanem kiváló emberek is. A most kiadott mű négy kötet válogatásából született, de megismerkedhetünk mindenkivel, akik a többi kötetekben szerepelnek: többek között Sztojánnal, Paszkállal. Sztratievről tudni kell, hogy főleg drámaíróként volt ismert: a Velúrzakó és a Római fürdő című drámáit színházban is játszották és könyv formájában is megjelent mindkettő. Igazából ő egy sztár volt, igazi európai nagyság. A novelláiban pedig a pusztulást próbálta megfogalmazni. Hogy miért is roppant bele ebbe a helyzetbe? Nem bírta a várás, a vágyakozás terhét, ami 1995 után bekövetkezett. A most megjelent kötet egy sorozat része lesz, és most már szeretnék csak a magyar és a bolgár kultúrával foglalkozni, ami nagyon izgat. Már a kilencvenes években is foglalkoztam a bolgár könyvekkel, akkor a kéziratokat elhoztam magammal a volt munkahelyemről és egy éve alapítottam meg a kiadót.
Sztaniszlav Sztratiev: Másutt (Bolgár egypercesek) című könyve a Soros Alapítvány, a Bolgár Országos Önkormányzat, a XI., a XIV. és a XXII. Kerületi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat, valamint a MOCT- Híd a Kultúrák Között Alapítvány támogatásával jelenhetett meg.