Menu

Így kerek a világ

2004.09.22.

Ha egy családba olyan kisbaba születik, aki valamilyen veleszületett, súlyos betegségben szenved, a legtöbb esetben nehéz, és több lépcsős folyamat a szülőknek a megváltoztathatatlan helyzet elfogadása. Így volt ez Bencsikné Mayer Mónikáék esetében is, akiknek kisfiuk egy rendkívül ritka kromoszómabetegségben, a cri du chat szindrómában szenved.

Az első legnehezebb időszak után az anyuka úgy döntött, megpróbál tenni a hozzá hasonló helyzetben levő családokon, ezért létrehozta a Cri Du Chat Baráti Társaságot, és megírta az Így kerek a világ című mesekönyvet. A mesekönyv megírásával arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a sérült emberek ugyanúgy be tudnak illeszkedni a társadalomba, mint szerencsésebb társaik. Lapozgatni, nézegetni a legkisebbek is bizonyára szívesen fogják, egy felnőttel végignézni, minden oldalát megérteni valószínűleg csak a nagyóvodások, a történet még az olvasni tanuló kisiskolásoknak is érdekes lehet. A történet olyan motívumot használ, amelyet a tündérmesékből vagy a népmesékből részint ismerünk, és tudjuk, milyen sokat jelent a kisgyerekeknek: a legkisebb, legfiatalabb elismerését, sikerét. Ez a kis könyv továbbmegy,: arra szeretne érzékennyé tenni, hogy vannak „sete-suták”, ügyetlenek, véznák, esetlenek is… és van olyan gyerek is, aki „másképp játszik, nagyon furcsán…”. Itt ez a „legvéznább” kis hős (a cica és a kisfiú is) szeretetreméltó, az ő győzelme ez lehet: a többiek elfogadják, megszeretik.
A könyv megjelenéséhez Budapest Főváros Közgyűlésének Kisebbségi, Emberjogi és Vallásügyi Bizottságának Esélyegyenlőségi Alapjánál nyert pályázati pénzt. A további támogatást munkahelye – a Stiefel Eurocart Kft. – adta, így jelenhetett meg ezer példányban, és juthatott el minden fővárosi óvodába a könyvecske. A könyvbemutatón – melyet a Bárczy Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában tartottak – a támogató Fővárosi Önkormányzatot Tirts Tamás, a Kisebbségi, Emberijogi és Vallásügyi Bizottság elnöke képviselte, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal részéről Dr. Nagy Marianna, a Fogyatékosügyi Koordinációs Igazgatóság vezetője a társadalom- és közvélemény-formálás jelentőségéről beszélt, Horváth Péter főosztályvezető helyettes pedig a fogyatékos gyerekek integrációjának fontosságát emelte ki. Dr. Czeizel Endre professzor kiemelte, hogy míg a betegségek többsége együttérzést vált ki az emberekből, a vele született rendellenesség gyakran kitaszítást, félelmet. Kajáry Ildikó, az iskola igazgatónője úgy vélte, hogy éppen az olyan intézmények, mint az övék, szükségesek ahhoz, hogy a fogyatékos gyerekek alkalmassá váljanak a társadalmi integrációra. A kiadó tervei szerint karácsonyra újranyomják a könyvet, és így már az üzletek polcain is megvásárolható lesz.