Menu

Hamarosan kész az 1956-os emlékkő

2004.09.08.

A XV.kerületi Önkormányzat képviselő-testülete még a tavasz folyamán döntött a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége XV. kerületi szervezetének kezdeményezésével kapcsolatban arról, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére emlékkövet állít. Az önkormányzat az emlékkő elkészítésére és környezetének kialakítására az idei évi költségvetésében nyolcmillió forintot biztosított.

Az előkészítő munkák már megkezdődtek és a tervek szerint október elején kerül sor a kész emlékkő műszaki átadására, majd október 23-án, a nemzeti ünnepen az emlékhely ünnepélyes avatására a XV. kerület Széchenyi téri közpark Epres sor felöli területén.
Az emlékkő kialakításáról és a látványról Millián György, az Építésügyi Osztály vezetője az alábbiakat mondta:
-Az építési tervdokumentációt elkészíttettük. A szükséges bizottsági, szakhatósági, szakmai állásfoglalások, határozatok birtokában az építési engedélyt kiadtuk. Az emlékkő 4.60 méter magas, anyaga kemény fehér mészkő, alakja négyzet alapú csonka gúla /obeliszk/. Homlokfelületén az „1956” felirat jelenik meg, öntött ólombetűs berakással. Szintén a homlokfelületen a heraldikai szabályoknak megfelelő, változó irányban átlósan szemcsézett, mart felülettel alakítjuk ki a nemzeti zászló jelképes színeit. A középső matt csiszolt mezőbe harminc centiméter átmérőjű, kör alakú fekete polírozott gránit kőbetétet süllyesztünk, melyek együttesen az 56-os kilyukasztott zászlót szimbolizálják. Az obeliszket két, egyenként tizenöt centiméter magasságú, kör alakú lépcső veszi körül. Az emlékkő monolit tömbje és posztamense az Epres sor és a Római Katolikus Főtemplom kerítése között épül meg a parkban. Az emlékkövet öt méter sugarú köríves, szürke térkővel kirakott centrális tér fogja körül, mely burkolt járdával csatlakozik mind a templom melletti, mind az Epres sori meglévő járdához. A centrális teret több fajtájú, örökzöld sövénnyel határoljuk. Az emlékkő mögött három darab, hét méter magas zászlótartó rudat helyezünk el. A kiépített térre tíz darab Schönbrunn típusú ülőszéket telepítünk, illetve felújítjuk a négy darab meglévő ülőpadot. Egyedi halogén fényvetőkkel oldjuk meg az esti térvilágítást. A kialakításhoz szükséges a 177-es autóbusz megállóját és váróját a Régifóti út felé mintegy tíz méterrel odébb helyezni.