Menu

Kerületi tanévnyitó értekezlet

2004.08.28.

Augusztus 24-én az Ifjúsági és Sport Központ Napközis Táborában volt a kerületi tanévnyitó értekezlet, melyen elsőként Lindner Gusztáv, az OMIS osztályvezetője köszöntötte a jelenlévő Hajdu László polgármestert, Dr. Pálinszki Antal és Király Csaba alpolgármestereket, Friss Pétert az Oktatási Minisztérium főosztályvezetőjét, Pölöskei Gábornét, az OKÉV igazgatóját, valamint az intézményvezetőket, intézményegység-vezetőket, pedagógus kollegákat, majd átadta a szót Hajdu László polgármester úrnak.

A polgármester tanévnyitó köszöntőjét azzal kezdte, hogy hagyomány a XV. kerületben, hogy a tanév indulása előtt az új tanév feladatairól beszélnek szélesebb körben.
-S bár az oktató-nevelő munka nagyon fontos, de ugyanígy a gazdasági vonatkozása is hangsúlyos egy-egy intézmény munkájában. Ha jön ugyanis az ellenőrzés, akkor nem az oktató-nevelő munkát nézik, hanem a gazdálkodást. De nagyon örömteli dolog, hogy alig találtak nálunk hibát: 5,5 milliárd forintot használtunk fel az oktatás, nevelés, kultúra, ifjúság területén, s nincs 1 millió forint, amelyben kicsi szabálytalanságot találtak az ellenőrzés során. Az is örömteli dolog, hogy 2004-ben 4,5 %-os bérfejlesztésre és 1,5%-os jövedelem kiegészítésre került sor átlagosan, plusz 6 főnek tudjuk biztosítani a Palota pótlékot, tehát ennyivel nő a Palota pótlékban részesülők száma. Az egyéb pótlékokról pedig a számítások folynak. Megmarad természetesen a nyelvvizsga, az ECDL vizsga , a jogosítvány megszerzésének, a tankönyvek ingyenessége, sőt az első osztályosok továbbra is a füzetcsomagot ingyen kapják meg. Van néhány elképzelésünk, melyek beindítása szintén folyamatban van: például a Hubay Jenő Zeneiskola Bocskai utcai iskolába való áthelyezéséhez a felújítás megkezdése, melyhez központi pénzre pályáztunk. Úgy tudjuk, hogy az Oktatási Minisztériumtól támogatólag ment el a pályázatunk, most szeptemberben reméljük, hogy eldől a végeredmény. A művelődési intézmények felújítása kezd befejeződni- az USZIK, majd a Csokonai Művelődési Házat követően a napokban fejeződik be a Pestújhelyi Közösségi Ház felújítása. Sport területén szükség lenne egy kerületi sportcsarnok megépítésére, melyre készítjük a terveket és pályázni szeretnénk.

A polgármester úr szavait követően Friss Péter, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője beszélt a következő tanév feladatairól, újdonságairól:
-A 2004/2005-ös tanévre dinamikus nyugalmat tudok ajánlani mindenkinek. Sajnos a gyereklétszámmal kapcsolatban azt mindenképpen tudni kell, hogy az iskolások száma csökken: amíg 1975-ben 170 ezer gyermek született, 1993-ban már csak 110 ezer, 1996-ban pedig 100 ezer alatti volt a gyermekszületés. S ahogy idén 107 ezer 8.osztályos tanuló fejezte meg általános iskolai tanulmányait, úgy csak 97-98 ezer első osztályos lesz csak, míg a felsőfokú tanulmányaikat 102 ezren kezdik meg. A középfokú oktatási intézményekbe jelentkezők között a gimnáziumba jelentkezők száma nő (40 ezer fő), csökken a szakközépiskolába ( 42-43 ezer fő) és a szakiskolába (23-24 ezer fő) járók száma.
-Ez a tanév a start éve: az új Nemzeti Alaptanterv most lép életbe, a kétszintű érettségi szintén, ez lesz az első teljes tanév az Európai Unióban, életbe lép a Nemzeti Fejlesztési Terv. Ez mind természetesen nem előzmény nélküli, nagyon fontos volt az előkészítés. Az Európai Unióban nincsen közös oktatáspolitika, ennek ellenére Magyarországnak fel kell zárkóznia a közeljövőben. Meg kell tanulnunk az EU-tól a tervezni tudást ( az OM-nek egy fontos feladata például a 2007-2013 közötti időszak megtervezése), a pályázni tudást ( az EU-ban 2007-től megnő a nemzeti döntési kompetencia), illetve a beleszólást.
-Nagyon jó lehetőség a O. két tannyelvű évfolyam beindítása a középiskolákban, melyre 500 iskola kapott engedélyt, és végül 407 középiskolában kb. 12 ezer gyermek kezdi meg ezen az évfolyamon a tanulmányait. Közülük az angol nyelvet 65-66%-uk, a németet 31-32%-uk, más nyelvet a maradék választotta.
-Ebben a tanévben lép életbe a kétszintű érettségi, amely mind a gimnáziumokban, mind a szakközépiskolákban egy egységes érettségit tesz lehetővé. Mindez nyilvános jogszabályokban testesedik meg. Sokkal rugalmasabb ez a lehetőség, hiszen van lehetőség előrehozni az érettségit, illetve van lehetőség a javításra is. Aki emelt szinten érettségizik idegen nyelvből és a teljesítménye 60% fölött van, akkor középfokú nyelvvizsgát kap automatikusan. Ha nem emelt szinten, hanem középszinten érettségizik idegen nyelvből a diák, akkor is plusz pontot szerezhet a jó eredménnyel.

Pölöskei Gáborné, az OKÉV igazgatója szinte folytatta Friss Péter szavait:
-Az elsős tanítókra nagyon sok feladat vár: a NAT bevezetése, a szöveges értékelés életbe lépése felmenő rendszerben, a mindennapos testmozgás bevezetése, az, hogy évfolyamismétlésre csak szülői beleegyezéssel lehet irányítani a kisdiákot. Viszont, ha egy szülő szeretné, hogy gyermeke alacsonyabb évfolyamon (évismétlés) folytassa tanulmányait, akkor az igazgatónak nincs mérlegelési lehetősége.

Dr. Pálinszki Antal alpolgármester az időszerű közoktatási kérdésekkel kapcsolatban tájékoztatta az egybegyűlteket. Miután a képviselő-testület elmúlt tanévben született határozatairól beszélt néhány szóban, sajnálattal közölte, hogy idén 7%-kal csökken az első osztályba lépők száma a XV. kerületben– 535 fő, s így 28 első osztály indul a 2004/2005-ös tanévben. A Hartyán Nevelési-Oktatási Központban 5 fővel egy első osztály felmenő rendszerben, ahol a dyslexiás, dysgraphiás tanulók integrált oktatása folyik majd, az Árendás közi oviban pedig ovi-suli csoport indul.
-Az elmúlt napon végiglátogattam a kerület csaknem valamennyi intézményét (kivéve: Hubay Jenő Zeneiskola, Csokonai Művelődési Ház, Ifjúsági és Sport Központban) és megállapíthatom ezek alapján, hogy a kerület készen áll a tanévre: mind a személyi, mind a tárgyi feltételek biztosítottak az oktatási intézményekben, a 0. évfolyamot indító középiskolák is készen állnak. A nyár folyamán több helyen folytak felújítási munkálatok, melyek szintén elkészültek.
-Az elmúlt hetekben a diákok különböző táborokban tölthettek el az időt: 6513 gyerek volt összesen a nyári napközis táborban, Balatonvilágoson telt ház volt (749 fő), Bernecebarátiban 1215 gyermek nyaralt, Hejcén egy kerékpáros táborban vehettek részt többen. A felnőttek közül Agárdon 322 közalkalmazott nyaralt. Idén is folytatódik az iskolatej akció, de utófinanszírozással, ami kb. 20 millió forintos kiadást jelent.
-A költségvetés szűkös, azonban az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a szükségleteket: például a tornaszobák építése folyamatos. Emellett igyekszünk természetesen pályázni különböző forrásokra. A cél, ha nem is sikeres a pályázatunk, de hibátlan formátumú legyen.
-Szeretném még arról tájékoztatni az egybegyűlteket, hogy a kínai iskola a jövő hét folyamán elindul: négy évfolyamon (1-4.osztály) 126 jelentkezővel (vegyesen magyar és kínai gyerekek) két tannyelven.

Dr. Nagy Antal jegyző úr ezek után többek között arról beszélt a jelenlévőknek, hogy nagyon jónak tartja az együttműködést a polgármesteri hivatal és az intézmények között és reméli, hogy a jól kialakult kapcsolatot tovább lehet majd mélyíteni. A felmerülő problémákat igyekszik a hivatal humánusan kezelni, de a legfontosabb a törvényesség betartása. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az intézmények vezetői nagyon segítőkészek mindenben. A jegyző úr itt tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a Polgármesteri Hivatalban már kiírták, hogy az épületben milyen idegen nyelvet beszélő munkatársak dolgoznak és az is kikerült, hogy egy-egy idegen nyelvet beszélő dolgozó melyik szobában található – ezzel is segítve az ügyintézést.
Lindner Gusztáv OMIS osztályvezető a 2003/2004. évi intézményi munkát írásban értékelte, majd délután az intézményvezetők, óvodai és iskolai intézményegység-vezetők, a gazdasági vezetők, a szabadidő szervezők, a gyermekvédelmi felelősök, a szakmai műhelyvezetők szekciókban folytatták a munkát.