Menu

Csapadékosabb idő, több parlagfű

2004.08.27.

Hónapok óta gyűjthetik és gyűjtik a kerület lakói a parlagfüvet. Vajon csökkent vagy növekedett a tavalyi évhez képest az allergén gyomnövény jelenléte a környezetünkben ? Minderről Fekete Andrásnét, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi előadóját kérdeztem.

-2004-ben sokkal csapadékosabb volt a tavasz illetve a nyárelő, ezért tömeges volt a gyomnövények, s ezen belül a parlagfű kelése. Most mivel kevesebb a csapadék, mindenütt zöldell a parlagfű.
-Az elmúlt évhez képest a kerületben a lehetőségek nem rosszabbak, mint a tavalyi évben annak ellenére, hogy idén nem lehetett pályázni fővárosi szinten. Viszont a kerület képviselő-testülete nagyonn összeget szavazott meg erre a célra ( a tavaly 1 millió 890 ezer forint, idén 2,5 millió forint áll a rendelkezésünkre). Ebből az összegből azt a területet lehetett karbantartani (évente háromszori kaszálással), amelynek művelése nincs fenntartásban, veszélyezteti a környék lakóinak egészségét és önkormányzati tulajdonú. Például a Kosd utcai erdősáv a felújítása során elgyomosodott. Ez egyébként mindig jellemző a megbolygatott területekre (építkezések, telepítések folyamán). Ugyanígy problémás terület a Hősök úti rendelőnél az akadálymentesítés kialakítása során egy kicsiny sáv meghagyása, ahol tömegesen volt a parlagfű. Sajnos, a parlagfű magja negyven(!!!) évig megőrzi a csírázóképességét. Tehát a rendszeres talajművelés nagyon fontos, mert csak ezzel lehet visszaszorítani a terjedését.
-Úgy érzem, a családi ház tulajdonosai sokkal fegyelmezettebbek a korábbiakhoz képest, illetve az intézmények sem csak a felszólításra, hanem az elmúlt évek udvarias leveleinek köszönhetően sokkal gyorsabban végeztetik, végzik el az irtást, a kaszálást.
-A Környezetvédelmi Közalapítvány támogatásával ( évente kb.80-90 ezer fornt értékben) évek óta folyik a parlagfű gyűjtése, mely annyit jelent, hogy sorsjegyet kapnak a gyűjtők és évente egy-egy mountainbike kerékpárt sorsolunk ki a legeredményesebbek között. Idén is volt júniusban kimentünk két helyszínre, ahova elhozhatták a begyűjtött parlagfű töveket a lakók, ám azóta is folyamatosan folyik a gyűjtés. Így az önkormányzathoz nekem bárki bármikor- hétköznap munkaidőben – behozhatja a NEM virágzó töveket egészen szeptember végéig. Egyébként a tömeges virágzás miatt mostanában sokkal könnyebb a gyűjtés, de ehhez hozzá kell tennem, ha szeretnénk visszaszorítani a parlagfű szaporodását, akkor a legfontosabb a tarlóhántás. Az őszi talajmunka során lehetne művelésbe vonni az eddig elhagyott területet. Például a Régi Fóti úton a zöld színű Budapest tábla és a fehér alapon fekete betűkkel írt Budapest tábla között senki nem művelte a területet.
-Idén még egyszer lesz egy kaszálás- a harmadik-, illetve folyamatosan van minden terüöleten ellenőrzés és épp ezért a fagy beálltáig folyamatosan mennek ki a felszólítások a művelés elvégzésére.