Menu

Döntés után az oktatás, a kultúra, a sport és az ifjúság területén

2004.08.13.

Az első félév utolsó testületi ülésén mind az oktatás, mind a kultúra, mind pedig a sport és az ifjúság témakörében egy-egy napirendi pont került a képviselők elé. A döntésekről részletesebben dr. Pálinszki Antal, alpolgármester számolt be a sajtó képviselőinek.

-A testületi ülésen többek között foglalkoztunk a Bocskai utcában lévő iskolaépület jövőjével, hiszen két évvel ezelőtt egy képviselő-testületi döntés született arról, hogy a Bocsaki utcai épületbe fog költözni a Hubay Jenő Zeneiskola, amelyik így kulturált elhelyezést fog nyerni. Most jött el annak az ideje, hogy a Czabán iskola gyerekei már nem fognak szeptembertől ebbe az épületbe járni. Azonban most valóban egy dilemma előtt állunk, hiszen mintegy 260 millió forintra adtunk be pályázatot a minisztériumhoz, amely összegből meg lehetne tenni ennek az épületnek a teljes felújítását, kulturált átalakítását. Erről a döntés a közeljövőben várható. Amennyiben sikerül nyertessé válnunk, a következő tanév alatt egy nagyon szép és jól használható, a kultúra területének igényeit kielégítő felújított épülettel fogunk rendelkezni. A testületi ülésen csupán annyi történt, hogy az Alapító Okirat szerint a Bocskai utcai épületet át kellett tenni a Hubay Jenő Zeneiskolához, illetve a Czabán iskola Alapító Okiratából mint telephelyet ki kellett venni ezt az épületet. Amennyiben nem nyerünk a pályázaton, akkor sem hagyhatjuk lakatlanul az épületet, akkor saját erőből kezdjük meg az átköltöztetést. Minderre azonban majd a döntést követően érdemes visszatérnünk.
-A kultúra területével kapcsolatosan érdemes beszélnem arról, hogy a „Közművelődést pártoló önkormányzat 2004” cím elnyerésére lehetett pályázni, melyet az NKÖM hirdetett meg. A pályázat feltétele volt, hogy az utóbbi két évben az illető önkormányzat maradéktalanul látta el a rárótt kötelező feladatokat a közművelődés területén, s ezen belül mindezt növekvő mértékben látta el. Az adatlapon ennek bizonyítékait kellett leírni mind pénzügyi, mind egyéb vonatkozásokban. Nagyon bízom abban, hogy ezt a pályázatot szintén megnyerjük és akkor, ha valamilyen díjat kap a kerület, akkor szintén erre a célra tudja fordítani.
-Gondolom, sokan tudják, hogy a Budai II. László Stadionba, ha bemegyünk, jobb oldalon van egy lapos tetős épület, mely jelenleg semmilyen funkcióval nem rendelkezik: raktározásra illetve egyéb más célra használják. A testület döntése értelmében ennek a közel 250 négyzetméteres területnek a helyén egy igen kulturált pályaklub lesz kialakítva a kiszolgáló helyiségek, a vizesblokkok mellett három külön helyiséggel. Lesz az ifjúság számára egy klub, ahol szeszmentesen, dohányzásmentesen tölthetik el idejüket a sportolás után a fiatalok; egy másik területen egy olyan hely lesz, ahol már egy sört is meg lehet inni illetve lesz egy közösségi helyiség, ahol bowlingozni lehet. Ami fontos, hogy az önkormányzatnak ez nem kerül pénzébe, a REAC Sport Kft. Vállalta ennek a beruházásnak az elkészítését és ennek fejében mi egy tízéves olyan bérleti szerződést fogunk vele kötni, pontosabban az Ifjúsági és Sport Központ és a REAC Sport Kft., amelynek értelmében a bérleti díjnak csak egy részét (25%) fogják fizetni – tehát ez egy haszon, hogy az Ifjúsági és Sport Központ ezt tudja használni-, a többi bérleti díj (75%) a használat fejében tíz év alatt fog a számunkra megtérülni. Én úgy gondolom, hogy az önkormányzat befektetés nélkül egy olyan létesítménynek a létrehozásában nyújt segítséget, ami a kerületi sportolóknak (felnőtteknek, gyerekeknek) nagyon kulturált időtöltési lehetőséget ad.