Menu

Helyi rendeletek módosítása, egészségügyi szakellátás fejlesztése

2004.08.11.

A legutóbbi testületi ülésen az egészségügy és a szociálpolitika területén több közérdeklődésre számot tartó kérdéssel foglalkoztak a képviselők, melyről Király Csaba, alpolgármester számolt be.

– A lakások bérbeadásáról szóló helyi rendeletünket módosítottuk, melyhez az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Vagyon- és Lakásgazdálkodási Osztály munkatársainak valamint a Lakásgazdálkodási Bizottság tagjainak véleményét vettük figyelembe. Így egy döntést könnyítő új helyszínelő lapot dolgoztunk ki, amelynek helyes kitöltése alapján még szélesebb körben tud tájékozódni a bizottság a szociális bérlakások igénylői körében. Ugyanezen rendeleten belül egy technikai módosítást is végrehajtottunk: a tulajdonjog-lakásbérleti jog lecserélése területén szűkítettük a cserélhetőség lehetőségét. Ugyanis nem cél, hogy egy önkormányzati bérlakást egy állandó lakhatásra nem alkalmas pl. víkendházra cseréljen a lakó.
– Módosítottuk a helyi támogatásról szóló rendeletet is. Sokan tudják, hogy idén ötödik éve annak, hogy a XV. kerületi Önkormányzat és a Fővárosi Gázművek Rt. együttműködési megállapodása alapján az önkormányzati bérlakásban élőknek, velük együttműködve fűtéskorszerűsítési támogatást nyújtunk. Így például tavaly több mint 270 önkormányzati lakásban, s így családban sikerült ezt a korszerűsítést megoldanunk. Természetesen emellett voltak magántulajdonosok is, akik ezt a módozatot megpályázták. Azonban a lakások számának növekedésével és az idő előrehaladtával egy olyan helyzet alakult ki, hogy a vagyonkezelő azt javasolta, hogy amikor egy bérlakás megüresedik és amúgy is fel kell újítani, történjen meg a fűtéskorszerűsítés, s így a következő bérlő kijelölése során, amikor a gázóra is a helyére kerül, a Szociálpolitikai Osztály dönt a támogatás odaítéléséről.

A képviselők az ülésen az egészségügyi szakellátás fejlesztéséről is tárgyaltak. Erről a témáról szinté Király Csaba, alpolgármester számolt be.
– 2003-ban a testület egy négyéves középtávú fejlesztési tervet fogadott el. Ennek a programnak az első évéről és az idei év elképzeléseiről tárgyaltunk. Most csak a legfontosabbakat emelném ki: folytatjuk az akadálymentesítést a kerület egészségügyi intézményeiben- Zsókavár utcai rendelőben az akadálymentes mosdóhelyiség elkészítésével, a Hősök utcai rendelőbe az akadálymentes feljutás biztosításával illetve még az idén itt is szeretném, ha az akadálymentes mosdóhelyiséget is kialakíthatnánk, illetve több körzeti orvosi rendelőbe a bejutás akadálymentes lehetne. A Rákos úti rendelőben több műszer beszerzése és felújítás történt illetve fontos megjegyezni, hogy az ISO minősítést a rendelő megkapta nemrégiben.
– A képviselők az ez évi tervekről is tárgyalt: folytatjuk az akadálymentesítést, a műszerbeszerzést illetve a képviselő-testület jónak tartja, akkor készüljön egy felmérés az egészségügyi intézményeink műszaki állapotáról ahhoz, hogy az elkövetkező évben ezek karbantartása, felújítása, korszerűsítésének növelése érdekében milyen költségekre van szükség illetve a cél még a háziorvosokkal való együttműködés további javítása. Az utóbbiak munkájának segítésére egy egyelőre nem jelentős összegű – egy millió forint, amely azért mégis segítséget adhat a munkájukhoz- pályázati lehetőséghez való jutás biztosítása. Ebből a saját praxisában tud oly mértékben fejleszteni, melyhez egyébként önkormányzati támogatást kérne. Ha ez a segítség a háziorvosok körében népszerűvé válik, akkor ha nem is ebben a ciklusban, de ennek lehetőségét növelni szeretnénk.