Menu

Mindenfajta kézműves felvonult a táborban

2004.07.05.

A hagyományoknak megfelelően idén június 21-28 között volt Bernecebarátiban, a kerület táborában a kézműves tábor, melyre ellátogatott Kertész László, Bernecebaráti polgármestere, Hajdu László, polgármester úr, dr. Pálinszki Antal, alpolgármester úr, Lindner Gusztáv, az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály vezetője, dr. Géczi István, az Ifjúsági és Sportközpont igazgatója.

A látogatás alkalmával Hajdu László, polgármester úr köszöntötte a jelenlevőket, majd a beszélgetés folyamán kiemelte, hogy mennyire fontosnak tartja a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, hiszen az erkölcsi támogatás mellett
a XV. kerület minden más módon is segítséget igyekszik nyújtani az iskolák, közösségi házak testvérkapcsolatain keresztül – például a Pestújhelyi Közösségi Ház és Válaszúton található Kallós Alapítvány közti kapcsolaton keresztül. A polgármester úr megemlítette, hogy a főváros huszonhárom kerülete közül a XV. kerület földrajzi területét és lakosságát tekintve a hetedik helyen áll, ugyanakkor a szociális, egészségügyi-, oktatási kiadások tekintetében még a fővárost is megelőzi. Ennek fő oka az, hogy az agglomerációs települések lakossága is a kerületben jut jóléti szolgáltatásokhoz, ami nem kis terhet ró az önkormányzatra. A bernecebaráti üdülőt még a tanácsrendszerben vásárolta a kerület, s azóta folyamatosan építik, szépítik. A polgármester úr sajnálattal beszélt arról, hogy különösen nagy beruházást igényelt a két évvel ezelőtti árvíz okozta károk helyreállítása.
A beszélgetés végén összegzésként elhangzott, hogy a testvérvárosi kapcsolatok fő ápolói a gyerekek és a pedagógusok, s bár mindez komoly önkormányzati beruházást igényel, de megéri!

A művészeti tábor hatvanhárom „lakója” a XV. kerület különböző iskoláiból (Hartyán Nevelési-Oktatási Központ, Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ, Szent Korona Általános Iskola, László Gyula Gimnázium, Általános Iskola, Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola), valamint a testvérvárosok iskoláiból érkezett. Mosonmagyaróvárról Cseh Német Jánosné vezetésével az Újhegyi Imre Általános Iskolából hatan, Kassáról Jana
Medvecova és Marta Laskovska vezetésével a Nad Jazerom településrész Zakladna Skola Dneperskából tízen, Bécsből Susanne Mang-Manger vezetésével a Mittelschule Dirmhirngasséról hatan, míg a Kallós Alapítvány (Válaszút) részéről Major Melinda és lánya Major Melinda vezetésével heten vettek részt az alkotó munkában. A tábor két vezetője Kántásné Szabó Ivett, az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály közoktatási és közművelődési csoportjának vezetője és Ujfalusi Edina, az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály gazdasági ügyintézője volt.
A táborban különböző szekciókban dolgoztak ezekben a napokban a gyermekek vezetőik segítségével. Kissné Breczek Margit- grafika, festészet, Szunyogh László- agyagozás, Vízi Julianna- textilfestészet, Tasnádi Attiláné – bőrmunkák, Szepesiné Bercsényi Éva- batikolás, Lázár Imola- tűzzománc, Molnár Sándorné- bábkészítés szekciót vezetett.

A résztvevők csodálatos alkotásokat készítettek ezen időszak alatt, melyek közül egyet-egyet mindenkinek a táborozás végeztével oda kellett adnia a szekcióvezetőnek. Ugyanis ezekből az alkotásokból október folyamán szintén a hagyományoknak megfelelően kiállítás látható majd a Pestújhelyi Közösségi Ház Külvárosi Szalonjában. A többi művet pedig mindenki hazavihette saját iskolájába, országába, miközben elmondhatja mindenkinek, hogy egy valóban színvonalas táborozáson vehetett részt ez alatt a nyolc nap alatt.