Menu

Lehetőségeink Európában

2004.06.05.

Pünkösd vasárnapján a XV. kerület testvérvárosa, Mosonmagyaróvár fiataljaiból álló delegáció járt a kerületben. Délelőtt a Budai II. László Stadionban Hajdu László, polgármester köszöntötte a vendégeket. A programon részt vett Gyurcsánszky János, alpolgármester, Budai Péter, az OMIS Ifjúsági és Sport csoportjának vezetője valamint dr. Géczi István, az Ifjúsági és Sportközpont igazgatója.

A délelőtti program a stadionban található sportmúzeum látogatásával folytatódott, majd 2 x 20 perces kispályás focimeccs keretében először a férfi csapatok, majd a vegyes csapatok mérték össze tudásukat. A mosonmagyaróvári fiúk 2: 1-re nyertek oly módon, hogy a gólok a mérkőzés utolsó tízpercében estek: először a vendégektől kaptunk kettőt, ezt követően esett a szépítő gól. A győztes csapat egy olyan focilabdát kapott ajándékba, melyet Horn Gyula, volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő, Hajdu László, polgármester, országgyűlési képviselő, dr. Géczi István, az Ifjúsági és Sportközpont igazgatója valamint minden csapattag dedikált.
A vegyes csapatok inkább egy igazi barátságos mérkőzést vívtak egymással, ugyanis bíró nélkül, tét nélkül folyt a meccs.
A program ezt követően a Karácsony Benő parkban folytatódott, ahol a Testvérvárosok Emlékoszlopára szalagot kötött Gyurcsánszky János, alpolgármester és Kocsis Péter, Győr-Sopron-Moson megyei képviselő, Mosonmagyaróvár volt alpolgármestere.
A Polgármesteri Hivatal Kossuth terme adott otthont a „Lehetőségeink Európában” című beszélgetésnek, ahol az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekről váltottak szót a résztvevők.
– Rövid távon nem változik semmi, hiszen egy hónap alatt tulajdonképpen semmit nem éreztünk- mondta dr. Nagy Lajos, a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselője. Azok a kapcsolatok, melyeket az elmúlt 15 év során kiépítettünk pl. Ausztriával, azok mind megmaradtak. A további szolgáltatások, melyek a keleti országrészben eddig megvoltak, nem fognak bővülni. Például 150 fogorvos van a városban, de csak 5-6 kellene. Az óvári kereskedelmi és szolgáltató egységek visszaszorulása várható. Ugyanis az életszínvonal oly mértékben növekedett, hogy az osztráknak nem éri meg átjönni Magyarországra. Az elmúlt 15 évben felzárkóztunk Európához. A távlati jövőről azt gondolom, hogy a speciális igényeket kielégítő kisvállalkozások életben maradnak. A közepes nagyságú vállalkozással nem tudni, mi lesz. Remélem, hogy a mi városunk nem lesz rosszabb helyzetben. Mosonmagyaróvár régió centrum, kistérségi centrum. Olyan funkciókat lát el, amit egy-egy önkormányzat nem tud. A kistérségnek fontos feladata van, ugyanis egy megyének is sokkal kisebb a lehetősége.
– Tudnunk kell, hogy a 2002-2006-os ciklus alatt eldől, hogy 2014-ig milyen nagyobb beruházások történnek, vagyis, hogy az 1350 milliárd forintot hogyan fogjuk elkölteni. 2006-ban akit megválasztanak a kormányba, annak végre kell hajtania az előző évek döntéseit- mondta Zuschlag János, országgyűlési képviselő. A magyar falvak, községeket a mezőgazdaság érinti nagymértékben. Amennyiben fejlődőképesek, talpon maradhatnak.
Kovács Tamás, egyetemi adjunktus az oktatásról beszélt. Véleménye szerint ma az, hogy valaki egy-két-három szemesztert végez a bécsi egyetemen semmilyen akadályba nem ütközik. A szakképzett munkaerő iránt az igény meglesz a továbbiakban is. A tanárok is sokszor kapnak meghívást külföldi egyetemekre, tehát az EU-ban a lehetőség továbbra is megmarad. A mosonmagyaróvári egyetemre pedig éppen ennek tükrében a továbbiakban is szükség lesz.
Ezt követően dr. Nagy Lajos az orvosokról, az egészségügy helyzetéről beszélt.
– Az anyagi helyzete más és más a különböző szakorvosoknak. Mosonmagyaróváron is van olyan, aki eredetileg nőgyógyász volt, de átképezte magát fogorvossá. Az orvosok migrációját azonban nem ismerem.
Ehhez a témához Hajdu László a következőket tette hozzá:
– Az orvosok egy külön értékrendet képviselnek. A járóbeteg rendelők, a kórházak lepusztult állapotban vannak Ugyanis nem jött ebbe az ágazatba annyi pénz, mint a kereskedelembe. Az oktatás, a mezőgazdaság, az egészségügy mind-mind ilyen terület. A külföldön dolgozó orvosok negatív módon jeleznek vissza, nem érzik magukat jól, aminek egyszerű az oka: a betegek gyógyítani kell és nem mehetnek máshova rendelési idő alatt.
– Visszatérve az oktatásra, sajnos azt is meg kell említeni, hogy rengeteg a hiányszakma illetve nagyon sok olyan szakma van, amelyre már nincs szükség- mondta Kovács Tamás. Például lakatost nem lehet találni, pedig nem lehet mindenki diplomás. A jó szakemberre mindig szükség lesz.
A beszélgetés még elég sokáig folyt a későbbiekben is, majd a delegáció tagjai közül többen részt vettek a Közéleti Házban megrendezett diszkón, karaoke műsoron, mellyel a napi program és egyben a testvérvárosi látogatás befejeződött.