Menu

Ismét színre kerül Stoppard: Árkádiája

2004.06.05.

Tom Stoppard: Árkádia című színművét mutatja be június 5-én 17 órakor a Pendragon Színtársulat a Csokonai Művelődési Házban.
A színművet Tom Stoppard még 1993-ban írta, majd alig öt évvel később a Katona József Színház tűzte műsorára.

Stoppardra az elmúlt évtizedekben többször is érdemes volt felfigyelni, hiszen a több mint 35 évvel ezelőtt írt Rosencrantz és Guildenstern halott című művét 1990-ben megfilmesítette, mellyel elnyerte a velencei filmfesztivál nagydíját, az Arany Oroszlánt. 2002-ben Stoppard 65.születésnapját követően a londoni National Theatre első ízben játszotta végig a több mint kilencórás Utópia partja című drámafolyamát, melyet sok-sok előadás követett telt házzal. Mindez azért érdekes, mivel Tom Stoppard autodidakta módon tanult. Nemhogy diplomával, de még érettségivel sem rendelkezik. A cseh származású író hajdanában a német megszállás elől családjával Szingapúrba menekült, majd a háborút követően bevándorolt Nagy-Britanniába.
A most színre vitt Árkádia című darabban különös játékra hívja meg a nézőt az író: „ az információkockák a néző ölébe pottyannak, akinek nincs más dolga, mint szépen lassan összerakosgatni azokat, végül pedig elhűlve átélni azt a lúdbőröztető katarzis-élményt, amin hirtelen a saját képét látja megelevenedni a színpadon”.
A történet 1809-ben indul az angliai Derbyshire-ben, az arisztokrata Coverly család birtokán. Ezen a helyen a 13 éves Thomasina Coverly a termodinamikai főtételt magyarázza tanítójának Septimus Hodge-nak: be akarja bizonyítani, hogy az emberek világa az azt felemésztő hő következtében pusztulásra van ítélve. Lassan megismerjük a bárgyú, botcsinálta költőt, a pöffeszkedő kapitányt és a többieket, miközben humorral, szellemes szófordulatokkal átszőtt szöveget hallhatunk. Majd hirtelen kétszáz évvel később találjuk magunkat, ahova megérkezik Bernard Nightingale és felforgatja a Coverly leszármazottak életét. Ő ugyanis azért érkezik a Sidley Parkba, hogy bebizonyítsa: Lord Byron ezen a helyen párbajban megölte kortársát, a huszadrangú költőt, Ezra Chatert. A folytatásért pedig érdemes ellátogatni a Csokonai Művelődési Házba, ahol a Pendragon Színtársulat tagjaival együtt a néző is megpróbálja kibogozni azt a mai napig tartó rejtélyt: vajon gyilkos volt-e Byron és kit rejtett a Sidley Park remetekunyhója?
A darab rendezője Kis Ildikó. Szereplők: Fekete Lina, Kis Ildikó, Andersen Dávid, Szvoboda Gábor, Kerekes Nóra, Petschner Péter, Rácz Panni, Kerekes Kata, Kathy Zsolt, Horváth Péter.

Fotó: Artcore