Menu

Kerületi jó ügyekért

2018.09.28.

Jó példák a XV. kerületből: Az Együtt Újpalotáért Kulturális és Szociális Érdekképviseleti Egyesület

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.

„A 2007. december hó 1-én tartott találkozójukon tizenöt újpalotai polgár összecsengő véleménye volt, hogy ebben a pártosodott világban szükség lenne egy az Újpalota és lakosságának érdekeit képviselő non-profit civil szervezet létrehozására. Ennek az együtt gondolkodásnak az eredményeként született meg az Együtt Újpalotáért Kulturális és Szociális Érdekképviseleti Egyesület”- mutatja be Valló Péter az általa már több mint 10 éve vezetett szervezetet.

Az Egyesület főleg az évente több alkalommal is megrendezésre kerülő egészségügyi, szociális, és biztonságtechnikai fórumaival, a magyar nemzeti ünnepeken történő megemlékezések aktív résztvevőjeként, gyakran rendezőjeként pl: az „egy szál virágos néma megemlékezés” civil rendezvényeivel valamint a kerület civil életében való aktív jelenlétével lett közismert a XV. kerületben. Az immár hagyományossá vált fórumait, amelyeknek már az elnevezése sem mindennapi („Mennyire lyukas a szociális hálónk”, „A szív nem csak szeretni tud”, „Újpalota közbiztonsága”, „A panelházak tűzvédelme”) a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat civil pályázatának segítségével valósítja meg. Fórumaikon a kerület szakfőorvosai és a fórum témaköreinek szakértői tartottak és tartanak viszonylag magas színvonalú előadásokat.  Idén, májusban„ Máj, epe, gyomor és a többiek”, címmel, október 25.-én a „Bőrünk szervezetünk védőbástyája” című fórum kerül megrendezésre.

Említésre méltó továbbá, hogy Újpalota alapításának 40. évfordulója tiszteletére a szervezet Emlékfát ültetett a Fő téren.

Jelenleg az egyesület fő feladatának tekinti a betegségek, halálesetek miatt megcsökkent létszámuk tagtoborzását, ennek keretében örömmel vár köreiben minden olyan újpalotai lakost, aki szívügyének érzi e kerületrész fejlesztését, és tudna azonosulni az Egyesületet által vallott értékekkel és célkitűzéseivel. Találkozóit minden hónap második szerdáján és negyedik csütörtökén 17 -19 órakor tartja a Nyitott Ajtók Együttműködési Irodában (Budapest XV. kerület, Páskomliget utca 6.).

Az Együtt Újpalotáért Kulturális és Szociális Érdekképviseleti Egyesület eredményeihez hasonló sikerek érdekében Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a jövőben is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.