Menu

A Nemzet Sportolója: Kulcsár Győző

2004.05.13.

Az 1964-es tokiói olimpia csapatbajnokát, az 1968-as mexikói olimpia kétszeres bajnokát, az 1972-es müncheni olimpián aranyérmes csapat tagját, Kulcsár Győző párbajtőrözőt, mint a Nemzet Sportolóját köszöntötte május 12-én délelőtt a Polgármesteri Hivatal Kossuth termében Hajdu László, polgármester, aki az Önkormányzat nevében egy emléklapot adott át a Pestújhelyen élő hajdani sportolónak, a jelenlegi Budapest Honvéd – LNX vezető edzőjének.

Az ünnepélyes és egyben baráti beszélgetésen részt vett Gyurcsánszky János, alpolgármester, Király Csaba, alpolgármester, Dr. Nagy Antal, jegyző, Lindner Gusztáv, az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály vezetője, Budai Péter, az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály Ifjúsági és Sport csoportjának vezetője, valamint Kulcsár Győzőné, a mosolygó feleség.
A köszöntés azonban nem ért véget az emléklap átadásával, ugyanis köztudott, hogy Kulcsár Győző nagyon szereti a számítógépet és sokat ül a képernyő előtt. Titkon a felesége megsúgta az önkormányzatnak, hogy mennyire vágyik a férje egy digitális fényképezőgépre. Így ez az álma is valóra vált.
Az összejövetelen főleg a sportról folyt a beszélgetés és arról, hogy Kulcsár Győző lassan négy éve költözött a kerületbe, Pestújhelyre, abba a házba, ahol a korábbiakban felesége szülei éltek. Szó esett arról is, hogy a Nemzet Sportolója nagyon szeret a kerületben lakni, és nagyon jónak tartja az itteni infrastruktúrát.
De természetesen hamar visszakanyarodott a beszélgetés a sportra és ezen belül is arra, hogy most nagy erőkkel készülnek az olimpiára a versenyzőkkel. Kulcsár Győző közreműködésével ugyanis a Bp. Honvéd négy versenyzője szerzett az athéni olimpiára kvótát. Természetesen a jó hangulatú beszélgetés azzal ért véget, hogy az olimpia után szeretné az önkormányzat mint sikeres szövetségi kapitányt köszönteni ugyanezen a helyen.

Néhány információ a Nemzet Sportolója címről:
A Nemzet Sportolója cím alapításáról a március 13-án életbe lépett új sporttörvény rendelkezik. A törvényhez kapcsolódó kormányrendelet szerint a kormány a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter javaslatára adományozhatja a Címet és az ezzel járó életjáradékot a magyar sport tizenkét, hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolójának. Az adományozás kritériuma, hogy a jelölt sportpályafutását követően is fontos szerepet töltsön be a magyar sportéletben. A díjazottak személyére az országos sportági szakszövetségek, az országos sportági szövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek és a Magyar Edzők Társasága tehetett javaslatot 2004. március 31-ig. A Nemzet Sportolója címet 2004. május 6-án, a Magyar Sport Napján adták át először a tizenkét sportolónak: Albert Flóriánnak, Balczó Andrásnak, Bíróné Keleti Ágnesnek, Gyarmati Dezsőnek, Hammerl László dr.-nak, Kulcsár Győzőnek, Polyák Imrének, Portisch Lajosnak, Puskás Ferencnek, Székely Évának. Weltner Györgyné Ivánkay Máriának és Zsivótzky Gyulának.

Kulcsár Győző néhány kiemelkedő sporteredménye illetve tevékenysége:

1963: világbajnoki bronzérmes csapatban
1964: olimpiai bajnok csapatban
1967: világbajnoki bronzérmes csapatban
1968: olimpiai bajnok egyéniben
1968: olimpiai bajnok csapatban
1969: világbajnoki ezüstérmes csapatban
1970: világbajnok csapatban
1971: világbajnok csapatban
1972: olimpiai bronzérmes
1972: olimpiai bajnok csapatban
1973: világbajnoki ezüstérmes csapatban
1974: világbajnoki bronzérmes csapatban
1975: világbajnoki bronzérmes csapatban
1976: olimpiai bronzérmes
1978: világbajnok csapatban
1979-től a Magyar Vívó Szövetség főtitkára
1980-tól szövetségi kapitány
1988-tól az olasz nemzeti vívóválogatott edzője Olaszországban
2001-től a Budapesti Honvéd vívószakosztályának igazgatója