Menu

Európa Napi koszorúzások, szalagkötések

2004.05.12.

Május 7-én a XV.kerületi Önkormányzat és a kerületi szervezetek részt vételével a II. világháború európai befejezésének emlékére koszorúzási ünnepségek és Európa Napi szalagkötések voltak a kerület három helyszínén: a Karácsony Benő parkban, a Rákospalotai köztemetőben és Újpalota Fő terén.

A Karácsony Benő parkban a Himnusz elhangzását követően Bakai Gyöngyi, az OMIS Osztály ifjúsági ügyintézője, mint narrátor többek között elmondta: 1945. május 7-én és 8-án írta alá a német katonai vezetés a kapitulációs okmányokat, s így másnap Európában befejeződött a II. világháború, amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le és közel 60 millió embert pusztított el. Május 9-én így a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte, mely Európában egyben a béke napja is. Ezt követően a kopjafa koszorúzására került sor: elsőként a XV.kerületi Önkormányzat nevében Király Csaba, alpolgármester és Dr. Pálinszki Antal, alpolgármester koszorúzott, majd a kerületi szervezetek koszorúi is a kopjafa mellé kerültek.
Szintén a Karácsony Benő parkban található az Európa-fa – mely egy évvel ezelőtt az Európai uniós csatlakozás tiszteletére került a földbe. Erre a fára a kerületi iskolák diákjai valamint az Önkormányzat nevében dr. Pálinszki Antal, alpolgármester kötött szalagot, majd felcsendült az Európai Unió himnusza.
A Rákospalotai köztemetőben először a Hősi emlékmű, majd az Ismeretlen katona sírjának koszorúzása volt, illetve felcsendültek a Szózat hangjai. Itt Osváthné Brett Ildikó, az OMIS Osztály ügyintézője volt a narrátor, aki elmondta, hogy évről évre megemlékeznek a Rákospalotai temetőben azokról a szovjet katonákról és ismeretlen hősökről, akik az életüket áldozták a fasizmus elleni harcban.
Az Európa Napi megemlékezések Újpalotán, a Fő téren folytatódtak, ahol szintén a tavaly elültetett Európa-fára került fel a szalag, majd a program befejezéseként az egybegyűltek meghallgatták az Európai Unió himnuszát.