Menu

EU-csatlakozás és majális

2004.05.05.

Május elsején reggel térzenére ébredhettek a XV.kerület lakói Pestújhelyen, Újpalotán és Rákospalotán egyaránt. A hívó szóra sokan sétáltak, buszoztak, autóztak ki a Szántóföld útra, ahol a tábor területén sokszínű programok várták az ifjú Európai Uniós ország lakóit.

A Mesevonat társulat gyermekelőadását követően ismét ízelítőt kaphattak a látogatók a kerületi iskolák EU-országok kultúráját bemutató műsoraiból, miközben a testvérvárosok közül Obervellach és Berlin Marzahn-Hellersdorf képviselői is bemutatkoztak.
Néhány perc elteltével a Mezőhegyesi Alapfokú Művészeti Iskola kisebb és nagyobb gyermekeinek mazsorett bemutatója következett. Műsorukat két részben adták elő, mivel a déli harangszó elhangzását követően felcsendült a magyar himnusz, majd Ambrus János, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket: Horn Gyula, országgyűlési képviselőt, volt miniszterelnököt, Hajdu László, polgármestert, országgyűlési képviselőt, Gyurcsánszky János, dr. Pálinszki Antal, Király Csaba, alpolgármestereket, valamint a testvérvárosok jelenlévő képviselőit: Manuela Schmidt asszonyt, Berlin Marzahn-Hellersdorf kerületének alpolgármesterét, Wilhelm Pachert, Obervellach polgármesterét, Viktor Jeniket, Kassa Nad Jazerom kerület alpolgármesterét, Tiberiu Pascat, a Maroshévíz alpolgármesterét.
Hajdu László, polgármester beszédében elmondta, hogy éjfélkor történelmi esemény részesei lehettünk, most pedig a kerületben ünnepelhettük az EU- csatlakozást.
– Már tavaly is a népszavazáskor kifejezte a kerület lakossága a részt vételével, hogy támogatja az EU-hoz való csatlakozást. Gazdaságilag, politikailag, kulturálisan is szeretnénk az Európai Unióhoz tartozni úgy, hogy mind Magyarország, mind Pestújhely, Rákospalota, Újpalota beviszi értékeit az unióba. Szeretnénk a követelményeknek megfelelni. Ettől mindannyiunk boldogulása is nőni fog. Testvérvárosaink delegációival tudunk beszélni az EU-ról, miközben Szlovákiával együtt közösen ünneplejük a csatlakozásunkat.
Hajdu László szavait követően Horn Gyula lépett a mikrofonhoz, aki már többször elmondta, hogy szinte hazajár a XV.kerületbe, ahova mindig szívesen jön. Beszéde legelején köszöntötte az édesanyákat anyák napja alkalmából, akik nélkül most mi sem lennénk.
– Huszonöt évvel ezelőtt kezdtük meg a tárgyalásokat a közösséggel, amely ennyi idő után végül sikerrel járt- mondta Horn Gyula. A nép tette mindazt, hogy most csatlakozni tudunk Európához. Magyarországon most egy új világ kezdődik, a beilleszkedés szakasza. Ebben az Európában nincsen alternatívája ennek a szervezetnek és most először fordult elő, hogy nincs ellenségünk, hanem a mi akaratunknak megfelelően dolgozhatunk együtt azokkal, akikkel szeretnénk. A béke, a biztonság megteremtése az egyik fontos dolog, az, hogy Magyarország tervezhessen, legyen jövőképe. A kenyér az élet, a virág az élet értelme. Nyilvánítsuk a kenyér és a virág ünnepévé május elsejét – folytatta az ex-miniszterelnök, majd elmondta, hogy gyakori utazásai során többekkel beszélgetett, hogy melyik ország mit vitt az Európai Unióba.
– Többek között Luxemburg a nagyságát, Franciaország a szerénységét, Németország a könnyedségét, Finnország a konyháját, Hollandia az önzetlenségét, Anglia a visszafogottságát, Ausztria a nagyvonalúságát. És mi? Magyarországnak egymás szeretetét és megértését kellene vinnie.
Az ünnepi beszédeket követően felcsendült az EU-himnusz, miközben galambok repültek fel a magasba.
A mazsorettesek fellépést követően a XV. kerületi Idősek és Nyugdíjasok Egyesülete és az Őszirózsa Alapítvány tagjainak műsora következett, akik énekeltek, táncoltak és prózát adtak elő. A Szilasmenti Hagyományőrző Egyesület néptánc bemutatóját követően a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár mazsorett csoportja lépett a színpadra. Akik pedig nem a színpad környékén töltötték a napot, azok is jól érezhették magukat, hiszen játszóház, lufieregetés, a hagyományos főzőverseny, arcfestés, kézműves foglalkozások, népi- és sportjátékok, ulti verseny, íjászat, lábtenisz, asztalitenisz, falmászás, focitorna várta az érdeklődőket. A délután folyamán Demszky Gábor, főpolgármester és Kiss Péter, országgyűlési képviselő is kilátogatott a táborba. A főpolgármester adta át a főzőverseny díjait a nyerteseknek illetve Hajdu László, polgármesterrel közösen vágták fel az Európai Uniós tortát. A Kassai Textilipari Iskola növendékei saját tervezésű és kivitelezésű ruháit divatbemutató keretében mutatta be, majd a jókedvet fokozta Beregi Péter és Böröczki József, a Mikroszkóp Színpad két művésze, akik „humorbonbont” hoztak a közönségnek ajándékba. De még ezzel nem ért véget a program, még az eső sem kergette el a nagyérdeműt: az Alfa Dance Táncegyüttes produkciója után a Roll’Skate Boogie együttes koncertje szórakoztatta a közönséget, majd közel másfél órát játszott Zsola és a Vad Orchideák együttes némi záporral fűszerezve. A kitartók pedig a csodálatos tűzijáték részesei lehettek, amely az EU-hímnusz dallamára jelent meg az ég alján.