Menu

Közösen ünnepeltünk a testvérvárosokkal

2004.05.03.

Kétnapos programsorozattal ünnepelte a XV.kerület hazánk Európai Uniós csatlakozását, melynek keretében április 30-án volt a II. Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó a Karácsony Benő Parkban, majd május elsején majálissal folytatódott a jó hangulat a Szántóföld úti Sporttelepen.

Pénteken térzenével vette kezdetét a kétnapos program, majd a Karácsony Benő parkban található testvérvárosok fájára kerültek fel a szalagok, illetve helyezte el Hajdu László, polgármester és Gyurcsánszky János, alpolgármester a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal koszorúját. A Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat nevében Dobos János, ifjúsági polgármester és Mészáros Boglárka, alpolgármester koszorúzott. Az ünnepi ceremónián részt vett Tiberiu Pasca, Maroshévíz alpolgármestere, Hans Jörg Mush, Berlin Marzahn-Hellersdorf kerület alpolgármestere, Wilhelm Pacher, Obervellach polgármestere és Viktor Jenik, Kassa Nad Jazerom alpolgármestere.
Ezt követően Ress Hajnalka, a Dózsa György Gimnázium diákja adott elő egy részletet a Honfoglalás című filmből, majd az egybegyűltek ahhoz az EU-fához vonultak, melyet tavaly ültettek az EU-csatlakozásról való döntés alkalmából. Itt Várhegyi András, a László Gyula Gimnázium tanulója szavalta el Szabó Lőrinc: Pitypang című versét. Gyurcsánszky János, alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy egy nagyobb üvegben minden iskola egy-egy kívánságát elhelyezhette. A palackot ünnepélyesen a fa mellett elásták két évre, hogy 2006-ban kiásva megtudhassa mindenki, valóra váltak-e a kívánságok, majd minden kerületi intézmény két képviselője a tíz csatlakozó országot jelképező szalagot felkötötte az EU-fára.
A fesztivál hivatalos megnyitója a színpadon volt, ahol Hajdu László, polgármester beszédében felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy történelmi esemény részesei lehetnek mindazok, akik itt vannak, hiszen ez a nap történelmi fordulat az életünkben. Dobos János, ifjúsági polgármester a fiatalok szemszögéből világított rá az EU-csatlakozás fontosságára és többek között ezt mondta:
Idén rendhagyó módon ünnepeljük május elsejét, hiszen az EU-hoz csatlakozunk. De nemcsak a mi országunk, hanem testvérvárosunk, Kassa országa, Szlovákia is közösen ünnepel velünk. De mit is jelent az EU nekünk, fiataloknak? Megteremti számunkra az élethosszig tartó tanulás és képzés európai feltételeit. Mi fiatalok és a velünk foglalkozó szakemberek szeretnénk, ha a döntéshozók felismernék, hogy a tanulás és a képzés nem korlátozódhat a hagyományos és formális oktatási és képzési lehetőségekre.
A hivatalos megnyitót követően a színpadon Andrejszky Tamás és B.Horváth István gyerekműsora volt látható, majd a nap folyamán többször is bemutatták a kerület iskolái színes program keretében az EU-hoz csatlakozó országok kultúráját ( a „hartyánosok” Lettországot, a László Gyula Gimnázium tanulói Lengyelországot, a Pestújhelyi NOK diákjai Litvániát, a „kossuthosok” és a „czabánosok” Máltát, a „száraznádasok” Észtországot, a Károly Róbert iskola diákjai Magyarországot, a „kontyfások” Csehországot, a „szent koronások” Ciprust, míg a Dózsa György Gimnázium tanulói Szlovákiát). Ezt a programot színesítette tovább a Farsangi Fesztivál gáláján fellépők műsora, a Kassai Textilipari Iskola növendékeinek saját tervezésű és kivitelezésű ruháinak divatbemutatója illetve este Roy és Ádám koncertje illetve a „Tűzmadarak” Társulat tűzzsonglőr produkciója. A nap folyamán a testvérvárosok küldöttei részt vehettek egy kerekasztal megbeszélésen a Polgármesteri Hivatalban, ahol találkozhattak a XV.kerületi ifjúsági és civil szervezetek, valamint a diákönkormányzat képviselőivel. A majdnem másfél órás beszélgetés során tapasztalatot cserélhettek a résztvevők az EU-val kapcsolatos információkról.
A Karácsony Benő parkban tartott színpadi produkciókkal párhuzamosan többek között egész napos játszóház, kézműves foglalkozás, sport-, tánc- és grafiti verseny várta a gyerekeket illetve a kicsit nagyobbak az EU-s sátorban dr. Dóczi Noémi tartott felvilágosítást a diákoknak a továbbtanulásuk lehetőségeiről, a pályázatírásról, míg a Száraznád NOK pedagógusai egy drogprevenciós számítógépes programot mutattak be.