Menu

Kerületi jó ügyekért

2018.08.31.

Jó példák a XV. kerületből: Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.

Az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége 1997-ben alakult a XV. kerületben 36 civil szervezet részvételével. Jelenleg 52 tagszervezetük van, amely létszám folyamatosan bővül.

A Szövetség ernyője alá 4000-5000 fő értelmileg akadályozott és halmozottan sérült ember, az ő családtagjaik, a velük foglalkozó segítők és szakemberek tartoznak.

A Szövetség legfőbb küldetése, hogy érdekvédelmi tevékenységével és szolgáltatásainak nyújtásával hozzájáruljon az értelmileg akadályozott és halmozottan sérült személyek, valamint közvetlen környezetük életminőségének javításához. Profiljába tartozik a jogi szolgáltatás nyújtása, korai intervenciót támogató programok, szemléletformáló, érzékenyítő programok tartása, felnőttképzések, pályázatok figyelése és pályázatok benyújtása, alkotótáborok szervezése és lebonyolítása, az ÉTA Hírek kiadvány megjelentetése. Az ÉTA aktívan részt vesz az Országos Fogyatékosügyi Tanácsban és az Intézményférőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület munkájában.

Jelenleg is zajlik idei harmadik mentálhigiéniás családsegítő programjuk, amelynek célja, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok és családjaik eltölthessenek egy hetet Balatonmáriafürdőn a Regens Wagner vendégházban, melyben szintén fogyatékossággal élő fiatalok dolgoznak. A pihenés mellett egyéb programokkal is színesítik a szervezők az itt töltött hetet. Így a családok hajókiránduláson vehetnek részt, megtekinthetik az ÉTA tagszervezet, a Regens Wagner Alapítvány Otthonát és a helytörténeti gyűjteményt, valamint részt vehetnek játékos vetélkedőkön is : 11-es rúgás, kosárra dobás, „halvadászat” a kertben és reggeli tornákon. A Szövetség az utazáson kívül minden egyéb felmerülő költséget fedez. Vannak, akik e program keretében jutnak el először a magyar tengerhez.

A jelenlegi turnusban részt vesz a XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ nappali ellátásába járó két fiatal és családja, akik az ÉTA tagszervezetéhez, a Gondoskodás a Gyermekeinkért Alapítványhoz tartoznak. A korábbi években is több FENO-ba járó fiatalnak és családjának sikerült megadni ezt a lehetőséget, így ők már visszajáró vendégek.

Az ÉTA Országos Szövetségének munkájához hasonló sikerek érdekében a Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a jövőben is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, közösségek munkáját.